Застаряване, ниска раждаемост... През 2060 г. всеки трети ще е над 65 г.

Делът на възрастните у нас до тогава ще се увеличи със 17.4%
Обновена: 19 яну 2019 16:07 | 19 яну 2019 10:00,
214
Застаряване, ниска раждаемост... През 2060 г.  всеки трети ще е над 65 г.
Снимка: pixabay.com

Всеки трети българин ще е над 65 г. през 2060-та , става ясно от публикуваната за обществено обсъждане Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България 2019 – 2030 г. В нея е посочено, че делът на нашенците, които ще са в пенсионна възраст ще е 32.7%.

Още по темата

Това означва, че делът на възрастните у нас до тогава ще се увеличи със 17.4%, пише "Монитор".

"Текущата демографска ситуация в България се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението", е записано в стратегията.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на 2017 г. лицата на 65 са 1 481 908, или 21.0% от населението на страната. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете.

Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 24.4%, а на мъжете - 17.4%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и по-ниската средна продължителност на живота им.

Населението в трудоспособна възраст е намаляло с почти 56 000 души през 2017г. Същевременно процентът на българите над 55 години, които са в добро психическо здраве е 52.6 на сто, при средно за ЕС 63.9 на сто. Причината за това е, че нашенците по-рядко ходят на профилактични прегледи.

По показател заетост на възрастните хора страната ни се нарежда близо до средното за ЕС, което е 29 на сто. У нас процентът е 27.9 на сто. Докато активното участие в обществото на възрастните в страната ни е доста под средното за ЕС.

С националната стратегия се цели не само включването на възрастнтие в социалния и културния живот, но и насърчаване на заетостта сред тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 5 години
Днес на малешевските гробища трима роми с по една метличка обикалят и където видят хора до някой гроб отиват и насила започват уж да почистват пред хората, те ако не искат ги заплашват че като си тръгнат от гроба тоя ром щял да бутне всичко на гроба и хората си плащат ! Това е България ДНЕС , а през 2060 дълбоко се съмнявам, че ще има и един българин заради ромските издевателства!
96
2
 
11
 
! Отговори
ЛОГИЧЕН ОТГОВОР преди 5 години
Не може вечно да е така - и народа намира начин да си го върне на държавата . Така става когато държавата и държавниците считат народа за подчинено стадо . Край със стадото . Каквото повикала държавата това и се обадило . Държавата да не се чуди ами да си преследва държавните служители писали законите и виновни за текущото състояние . . . .
95
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гостпрез 2060г населението ще е около 4 млн. и на никого няма да му прави впечатление кой е тъмнозелен, жълт или червен. Не пропускате под всяка статия да насаждате омраза на етническа основа.
94
5
 
24
 
! Отговори
Русофил преди 5 години
Путин дава 1.4 млрд за газова инфраструктура на Сърбия. А ние даваме над 2 млрд на американците за нищо - самАльоти дето за *** за зеле работа няма да вършат, защото с тях и без тях *** ни е оголен че и наведен.Свят ми се завива от такава политика.Ганьоландия е неспасяема......край, закривай и заличавай!
93
2
 
24
 
! Отговори
липса на почивка преди 5 години
Влошеното психическо здраве на българина не е вследствие на непосещаване на профилактични прегледи, а вследствие на СТРЕС и БЕДНОСТ.Стрес и свръхнатовареност на работното място.Събота и неделя трябва да са почивни дни в частния сектор по закон.Забранете работенето в събота в частния сектор, за да могат да отпочинат хората!
92
3
 
14
 
! Отговори
Гост преди 5 години
А през 2050 г. всеки трети ще е Българин, а останалите двама ща са ***
91
3
 
16
 
! Отговори
Слави преди 5 години
Добър вечер уважаеми зрители. Спите ли или чакате да дойдат поредните спасители? Колко пъти се повтаря старата история? Изхвърляме единия, прегръщаме втория. Някой знае ли как един милиционер внезапно събужда се милионер?
90
3
 
6
 
! Отговори
PROBLEM преди 5 години
В Европа казват - човек ако е на 20 години и не е Комунист е Луд , човек ако е на 50 години и не е Демократ е Луд - В България е наобратно - това ни е проблема .
89
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статистика е, за да ни подготвят за ново увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране!Да бяха помислили за семействата и децата с подходящите средства - в другите държави го правят, сега нямаше да го има проблема. Заети с личното си обогатяване, другарете и сега смятат, че е по-лесно да внасят африканци, отколкото да помогнат за възпроизводството на собствения си! Лошо заплащане, беззаконие, никаква предвидимост. Как се живее в такава държава? *** народ затрива!
88
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бацилът на социализма като се загнезди в главите на хората, до това води. Щом нямаш пари, значи си слаб или глупав. Или и двете. А не че някой ти е взел възможностите.
87
0
 
12
 
! Отговори
до 91 преди 5 години
Ти за 2-години можеше да обучиш не един а 20 човека минимум и докато ги обучаваш щяха и да работят едно време като влизахме в заводите започваше веднага обучение на специфичните изисквания към производството вземи--- фрезисти или стругари ,борвергисти шлайфисти аз личнона цпу не съм работил защото шкафа не се използваше ,ама невярвам за месец два да не се науча ,чак пък толкова вече .....
86
3
 
17
 
! Отговори
Полска незгинала преди 5 години
Как в Сащ за всеки има работа а тука не.Първият голям проблем неадекватното средно образование непрофилирано и обща матура за всеки.Примерно във Франция има матура с профил математика изкуства икономика бла бла.Второ неадекватно вишу 4-години учиш за кво и остаряваш на запад 3 години и излизат подготвени готови да се включат в пазара на труда защото са профилирани карали са упражнения на съвременна апаратура и знаят кое какво що а не общи теории и никакъв текущ контрол с една сесия не става
85
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами правете деца.Кой ви спира?През турско робство да не е било по-добре?Или след Освобождението?Ама нашите предци са правели по много деца.То и аз имам само две,ама тази година живот и здраве сме планували и трето с жената.Всеки българин ако има по три деца и няма да има демографски срив.
84
13
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
На ви жендъри, мигранти, Истанбулска конвенция...,ако беше "руска" как щяхте с нетърпение да я приемете, ама защото е Истанбулска.... Хак да ви е!В България ще останат само мрънкащите айкляци! Рсботливия и свестен българин, "дига гълъбите", заради такива yтайки като вас.
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те мнозина от маалата и сега си работят. В София е пълно навсякъде, може да видите таксиджия, контрольор, работник, ватман, охрана, на всякакви места.
82
1
 
12
 
! Отговори
чекайте още малко... преди 5 години
Сега като на / на--д--пат / да плащаме и ф-16 16 броя и не знам си какво въоръжение плюс кражбате от КТБ обезпечена с още 16 млр. / не се знае колко от тях за какво се харчат /---едно Белене като ни спретнат и тука ще останат не всеки втори над 60 г а всеки дето остане ще е неуспял да избяга старец... това не е и бягане , а е прогонване --защото естествено ,че тези дето ще останат плащат на венценосните грешките до последния българин..
81
4
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Ромите ли чакате да работят за пенсиите на пенсионерите?
80
4
 
19
 
! Отговори
Ташев преди 5 години
Истина голяма: фирмите не наемат хора защото ако дават заплата 600 лв, трябва да дадат още 600 лв на държавата за данъци.
79
4
 
7
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Ми то само в България одумват което пак е резултат от комунизма и размера на държавата.Ако тия дето те одумваха правеха друго през тва време нямаше да се оплакват колко са зле.
78
0
 
17
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Е как искаш младите да умеят нещо като образованието е на примитивно ниво.Никаква заетост на ученици и студенти едно класно в края на учебната година и през останалото време си клатят краката.Откъде да знаят.