Край на шамарите! А сега как да възпитаваме децата?

Национална стратегия предвижда затвор за плесници на деца
21 яну 2019 19:40, Красимир Ангелов
51

Шамареното право в България е честа практика, що се отнася до възпитанието на деца. Цифрите сочат, че 88% от родителите в страната намират шамарите за неефективно средство, но въпреки това ⅔ от тях са го прилагали, а всеки четвърти го прави системно.

Още по темата
По този повод се появи проект за нова Национална стратегия за защита от домашното насилие, която предвижда затвор за тормоз над деца. Националната стратегия беше приета на заседание на Министерски съвет само преди дни.

Документът предвижда изрична забрана за физическите наказания, включително и на шамарите. Самата стратегия предвижда и промени в редица закони, включително и в Наказателния кодекс.
 
Как с разговор, а не с викове и шамари може да възпитаваме децата - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на кризисния психолог Младен Владимиров и Дани Колева от ''Уницеф''.

За съжаление, агресията към деца не е само у дома. През последните години станахме свидетели на случаи, в които учители и възпитатели в училища и детски градини, които проявяват агресия към децата.

"Стратегията се отнася за всички. Важно е да се направи уточнение, че забраната срещу насилието и в момента е част от българското законодателство", заяви в предаването Дани Колева.

Според Младен Владимиров обществото е толерантно към насилието и трябва да се говори за премахване на насилието над деца навсякъде, включително и на обществени места.

"Не сме готови да променим нагласите си. Хубавото на стратегията е, че тя разширява контекста на насилието. Говорихме за "лошото дете". Приемахме, че проблемите са на детето, а сега за пръв път започваме да говорим, че родителите имат отговорност и имат вина детето да има неприемливо поведение. Тогава ще намерим истинския проблем", коментира още Владимиров.

Какво още казаха двамата експерти вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари