Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева

Анализ показа: Близо 1/3 от всички пенсии в Силистра са инвалидни
Обновена: 21 яну 2019 18:05 | 21 яну 2019 16:00, Веселина Йорданова
196
Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева
Снимка: архив, Ройтерс

До 2500 лв. достига цената на фалшив ТЕЛК, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг.

Още по темата

Образувани са досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ по този начин, а проверките започнаха след нареждане на премиера Бойко Борисов.

"Милиони изтичат в пясъка, вместо в хората с увреждания, които действително се нуждаят от тях", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

След едномесечен анализ вътрешното ведомство и прокуратурата са установили, че има области в страната, където процентът на инвалидни пенсии е изключително висок, предаде "24 часа".

28,6% от всички пенсии в Силистра са инвалидни. Във Враца - 20%, в Разград - 18%, в Перник - 16%, в Монтана - 17,5%, като в силистренските села - Овен, Поройно, Векил, Кожарево се създавало едва ли не впечатлението, че всички пенсии са инвалидни. В тези села 1/3 или 1/2 от пенсионерите са с инвалидни пенсии, обобщи Иван Гешев.

По време на проверката са свалени обяснения от около 200 души, стана ясно от думите на главния секретар Ивайло Иванов. В 70% от случаите хората изобщо не знаели от какво са болни, кога са били хоспитализирани, от колко души се състои комисията ТЕЛК.

Само за миналата година 1,7 млрд. са изплатени за инвалидни пенсии, съобщи Иван Гешев, като с тях вървят и всички останали безплатни услуги, които общо са 39.

В Силистра разследващите се натъкнали и на престъпна схема, според която посредници прибирали по 600 лв., за да уредят документите за инвалидна пенсия, без изобщо човекът да е стъпил пред ТЕЛК, като в дома на бивша кметица на силистренско село са открити документи, лични карти, които изобщо не трябвало да бъдат там. Все още обаче обвинени няма, тепърва престои това да се случи.

По данни, които съобщи шефът на НОИ Иван Иванов, най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За миналата година са изплатени 1 566 000 000 лева като пенсии за общо заболяване, като за първите 9 месеца на 2018 година всяка четвърта пенсия е била поради общо заболяване. 60-70 % от хората, които получават инвалидни пенсии са под 65 години.

Имало и куриозен случай, при който жена с 98% слепота работи като шивачка.

Проверките продължават. Засега най-активно се работи в регионите, където са най-разпространени инвалидните пенсии, но те ще обхванат всички области в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За батака в здравеопазването е виновен Орешарски,сигурен съм.ГРЕБ са абсолютно невинни.
67
3
 
24
 
! Отговори
Гогов преди 5 години
Всички села от област Силистра са от Дуловски район а в болницата в Дулово работи съпругата на кмета на Силистра
66
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другаде е скрито кучето за пресъхналите пенсионни фондове. Но така е по - лесно. Прехвърляне от болната на здравата глава.
65
7
 
25
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Да се проверят всички ТЕЛК-ове!Да се отменят фалшивите и да се съдят лекари и посредници (много често свързани с ДПС).Крайници няма да поникнат!
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а дано ама надали ще направят нещо
63
8
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
То пък едни пенсии...
62
5
 
35
 
! Отговори
силистренец преди 5 години
Изброените села са турски и там са 100% турци.Плащат си и ходят 2 пъти на санаториум.И българи има-плащат си и са инвалиди.Млади здрави..Имах колежки болни +пари за обувки че били зле с краката+пенсия+заплата.Докарват си Добър доход .Имах колежка с Лека форма че пръста и крив и телк.Дъщеря и я уреди,медицинско лице е.На когото трябва-няма.Нямаш пари няма телк
61
3
 
14
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До шматкоНе ме гледай къде вися.Цял живот един лев не съм взел от държавата.Само давам но май теб те убодаха по болното място.
60
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината Максуда във Варна са с ТЕЛК,само роми!
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1,8 млрд трябва да се инвестират в затвори. Тия гяволи щом имат акъл да мамят, значи могат и да работят, докато си изработят гяволъка. Кошници ли ще плетат, камъни ли ще чукат, но парите трябва да върнат.
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До И правилно!Напротив,трябва да се организират всички български граждани(без значение на произхода) и да ви осъдят за налане на геноцид над населението в България и липсата на социален минимум за оцеляване!Както в ЕС,така и в съда за права на човека,Страсбург и ООН!
57
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало пари ??? А има за Пловдив град на културата 3 000 000 лв. И не само това ... А за младите майки без разрешително за къщи пак ще има социални придобивки . Всичко това е предизборна кампания .
56
5
 
27
 
! Отговори
И правилно! преди 5 години
Измамата си е измама. Това, че били бедни и гладни въобще не ги оправдава. Да върнат парите!
55
8
 
3
 
! Отговори
шматко преди 5 години
като те гледам и ти непрекъснато висиш тукОт телк-че ли е от друг спонсор ли?
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !!!няма значение дали са българи или други,това е само повод как да откраднат от бедния гражданин,за имат една хайка управляващи повече за грабене,щом имат милиарди за самолети,ще намерят и пари за бедните и болните,не ме интересува,всеки има право на достоен живот! Как може за силовите структори да има заплати по 7 000 лева,а за пенсионерите и болните да няма и да живеят с 200 лева?Увеличават заплатите на крадците,а за населението няма,никакви помощи и ТЕЛКове няма да спирате!
53
5
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Като чета коментарите май 80% от писачите цоцат с фалшиви ТЕЛКове.За това са и по цял ден тук.
52
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Не било от възмУщение, а от завист.
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да принуждават пенсионерите да мамят та по някакъв начин да си вдигнат мизерната пенсия, да осигурят на хората прилични пенсии.Ние сме държавата в ЕС с най-ниски пенсии.За каво влязоха в Парламента Патриотите? Нали щяха да направят пенсиите 300 лева минимална? И всички пенсионери им повярваха и ги вкараха в НС.
50
5
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
В тая страна явно крадат не само по върховете, но и в низините. Крадлива работа. Иначе всеки кълне другия колко крадял, пък то не било от възмощение, а от завист.
49
2
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Още ли мислите че 1,8млрд за самолети са много пари.хахаПогнаха инваридитеДокато не погните докторите все така ще еСамо трима лекари вкарайте за по 3 г на топло и няма да има нито един фалшив ТЕЛК