Българин да се нарича... Но само ако знае български език!

МП предлага още: Да не се дава гражданство срещу инвестиции
Обновена: 22 яну 2019 18:22 | 22 яну 2019 17:00, Веселина Йорданова
69
Българин да се нарича... Но само ако знае български език!
Снимка: архив, БулФото

Да отпадне възможността за получаване на българско гражданство заради инвестиции, предлага Министерството на правосъдието.

Още по темата

Ведомството предлага още към кандидатите за гражданство на основание произход да има изискване да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Мерките в законопроекта предвиждат още затягане на контрола по придобиване на българско гражданство, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставянето му.

Промените ще бъдат обсъдени на 30 януари от Съвета за развитие към Министерския съвет и ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Анализ на работната група на министерството показал, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие чрез даване на гражданство.

В някои случаи на по-късен етап от производството е установено дори, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

За предприетите мерки за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби при предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова.

Очаква се утре Европейската комисия да публикува доклад, в който предупреждава, че програмите в някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и да увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за гражданствос рещу инвестиции.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
13
 
14
 
! Отговори
Уу преди 5 години
По света има над 500 милиона Българи. Едни говорят Чувашки други Татарски трети Пущу всички който говорят така наречените (славянски) езици да Българи това ще едните ги до сър бяло ((сърби) другите им се дохвърчало((Хърватия)третите боси и голи се кръстили (((босненци) трети се кръстили на долината Мак (вълк) Дон (река или долина) македонци. Четвъртите щото се помислили за просветен се кръстили ((словенци). Дори в Индия в Раджастан има над 20 милиона Българи. Език. ***
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не е мафиот, няма право на българско гражданство. В герберска България няма място за честни хора.
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът е бъдещето на света .
21
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВладоИ руснаци Владо и руснаци!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На джавалето Ша му сА взема ли гражданството.
19
3
 
41
 
! Отговори
Владо преди 5 години
В повечето случаи,български паспорти вземат македонци,албанци,молдовци,украинци за да заминат на запад да работят или да вършат престъпления,като български граждани...Тези хора така ли иначе нямат намерение да остават да живеят и работят тук.Така,че няма смисъл да им се дават български паспорти.
18
1
 
29
 
! Отговори
Mitaka преди 5 години
Много ясно, че трябва език, поне колкото да се разбереш. Освен това основен критерии е да се живее в България и последните 5 години да има внесени осигуровки поне на средна работна заплата за страната.Каква ни е файдата от всички македонци и бесарабски българи, които взимат паспорти и заминават да работят в чужбина?С таксите за паспортите ли ще се издържаме и ще плащаме пенсии?!?
17
1
 
19
 
! Отговори
мак преди 5 години
Ако покупко-продажбата на бг паспорти не беше излязла наяве, нямаше да затягате мерки, тук с всичко е така, става нещо, и чак тогава почва да кипи работа. И няма лошо този, който претендира за гражданство да бъде проверяван, дали знае езика.
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-труден бил японският, после българският.
15
5
 
20
 
! Отговори
От маалата сми преди 5 години
Кантегорически сам против на тази дето не го знае българската език, да му се взима гражданствуту.Че тя човека може да го научи. Българската език е много трудна. Ето хофих цели три годин на училище и още ни *** знам перфектно. Ама дай сига да ми я вземат гражданствуту...
14
2
 
22
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Той дори премиера едвам говори български с неговия речник от 1000 думи и една прочетена книга. Така че няма как да се очаква и неговия електорат да знае повече.
13
1
 
42
 
! Отговори
Сссс преди 5 години
Ами тези които са родени тук и незнят български (едни тъмни такива) тях какво ще ги правите ?
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швеция, която е една от най-толерантната държава за бежаниците за да получиш т.н Свериге ( шведско гражданство ) ти трябват 3 години живеене там и изпит по език.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После нашите политици се правят на обидени, че не ни искат в Шенген.
10
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами извинявяйте, ама никоя държава не дава гражданство без знанието на официалния език на страната. Само нашите умни "зелки" го дават. Трябва да ги съдят.
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да поставят изискване осем години да са живяли в България, изпит по български език и най-важното от Историята на България. Какви са тези купени гражданства, това да не е зарзават на пазара. Ей големи продажници са нашите.
8
5
 
12
 
! Отговори
сорош преди 5 години
Трябва да знаят Глобалистки и да са дълбоко запознати с жендър идеологията!
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трьбва да знаят български и историята на България!!!
6
7
 
10
 
! Отговори
Парижко Гето преди 5 години
какъв български, официалният език на ЕС е Арабски!!
5
7
 
15
 
! Отговори
от Германия преди 5 години
учете арабски, тука немският вече е почти безполезен!