Търси се: Спящите акции от боновите книжки на приватизацията

По предварителни разчети около 2 млн. имат акции за 2 млрд. лева
22 яну 2019 12:00, Джесика Вълчева
71

15988 гледания   |  Още видео

Само преди няколко дни стана ясно, че държавата ще направи опит да събуди така наречените "спящи акции" в боновите книжки.

Кабинетът призова всеки, който има акции от масовата приватизация, да се поинтересува от тях. В противен случай те отново ще станат собственост на държавата.

По предварителни разчети около 2 милиона българи притежават акции за около 2 милиарда лева. Голяма част от хората, притежатели на бонови книжки с дялове от приватизирани части от държавната собственост, са ги забравили или не знаят за какво могат да им послужат те.

Други са загубили данните за притежаваните акции от техни предци, но по-голяма част от обикновените граждани, участници в масовата приватизация, не са потърсили информация какво се случва с техните дялове.

"Ние сме длъжни да помогнем на хората, които не са информирани и притежават вече 20 години бонове от масовата приватизация, да намерят информация и да получат дивидента, на който имат право, ако има такъв, без да срещат пречки в това", това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ-София и управител на Централен депозитар.

Информационната кампания, която ще е основата на обсъжданата концепция, е закъсняла с 20 години, смята Радослава Масларска, председател на УС на БАЛИП.

По думите й хората не са били наясно за какво са им нужни тези приватизационни бонове и как могат да се възползват от тях. 

По повод коментарите за вариант на нова национализация на частна собственост, Масларска акцентира върху същността на концепцията, предложена за обсъждане.

"Да не започваме от края на концепцията, а да погледнем нейните части. Хората е добре да знаят, че може би имат дивидент, който може би работи като един банков депозит. 30% от публичните компании, които са раздали дивидент, са основани със собственост от масовата приватизация, а той трябва да бъде потърсен в срок от 5 години", каза още Масларска.

Големански пък поясни, че след като мине общественото обсъждане и се натрупат мнения, ще бъде определено и дефинирано какво е спяща акция, а след това ще последват и законодателни промени, за да се решат въпросите.


71
Още от Общество
Либерален енергиен пазар, но в монопол, парадокс?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
може би има още за присвояване без пари.
66
0
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
КАТО ИМАШ ДА ДАВАШ-ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТЕ НАМЕРИ.
-А КАТО ИМА ДА ТИ ДАВА ТЕ ПРЕКАРВА ПРЕЗ КУП ИНСТИТУЦИИ И МОЖЕ И ДА ВЗЕМЕШ НЕЩО-АКО ИМАШ КАСМЕТ.
АЙДЕ СЕГА -ИСКАМ НАЩЕ УПРАВНИЦИ ДА СЕ ЗАЕМАТ ЗА РАБОТА И ДА УВЕДОМЯТ ПИСМЕНО ВСИЧКИ ХОРА КОИТО ПРИТЕЖАВАТ ТАКИВА БОНОВЕ.
-ПРИМЕР-КАКТО ТИ ИДВАТ ДАНЪЧНИТЕ УВЕДОМЛЕНИЯ.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Боновете наследствени ли са,ако акциите се онаследяват,то тези бонове е неизвестно дали се онаследяват макар и бонови книжки да ги наричат сега щото преди си бяха бонове и разни фондове след масовата приватизация се нароиха и ги прибраха за съхранение срещу надчисления на реална инфлация,но дали ще ги отстъпят на вписаните притежатели след като са записани приватизационни бонове от масовото участие,но тогаз раздадени само за момента по ведомости-пенсионери,на работещи в срока,а друга част платни
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ето виждате ли колко богати ви направиха БСП и Жан Виденов с масовата приватизация? Неблагодарницииии!!!
63
2
 
1
 
! Отговори
Приматизация преди 3 седмици
Ако се използва по предназначение, новият Ф-16 може да уцели пасяща костенурка в Драгалевци в движение от над пет хиляди метра височина.
62
0
 
10
 
! Отговори
пишман капиталист преди 3 седмици
При проверка в Централния депозитар, моите бонове се оказаха в някаква фирма обявена в несъстоятелност , иЗгореХа ми милионите. :-)
61
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А защо не се търсят хората на тези акции, нали им имат адресите и имената, и да си им превеждат дивиденните по банков път, ама нали в БГ трябва все някой отгоре да краде безнаказано.
60
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
2 милиарда са си 2 милиарда. Ето откъде ще вземем парии за Ф-16. Гениална идея на гений гениален.
59
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой иска да прилапа акциите на хората, които години наред бяха лъгани, че нямат никакви дивиденти!!!
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бонови книжки няма, има акции на предприятия и холдинги. В Централен депозитар пише всичко. Какво означава неактивни акции? Това е поредната луда идея на някой Министер Калинков.
57
0
 
16
 
! Отговори
Батман преди 3 седмици
Добре де от къде да се търси справка и каквото и да е било. Те тъпи ли са да кажа от къде да се търси... Глупости на търкалета и на края пак държавата ще ги лапне!!!!!!
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Държавата ни трябва да влезе в рекордите на Гинес. Щяла да събужда мъртви бонови книжки?!!!
1995 г. Сутрин, отивайки на работа минавах покрай една поща на ул. Гео Милев. Виеха се дълги опашки. Раздаваха се бонови книжки, всяка с по тогавашни 25 000 лева ( сега са не повече от 200 лева). Кандидат-капиталисти имаше колкото щеш. После те си раздадоха боновете на такива като Николай Банев и сие. Получиха по 10 -15 лева дивидент за първата година и ... толкоз!

Така и не си взех бонова книжка!
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Господа другари, новата линия на партията от последния конгрес, предвижда след приватизацията да се проведе преустройство в икономиката, съдебната система. Преустройството ще включва нова национализация на изгубените акции от масовата приватизация. След национализацията ще последва нова приватизация. Пак ще съберем някой лев за нови баневци, защото сегашните вече са в ареста и не могат да изпълняват задълженията си.
54
0
 
23
 
! Отговори
****, преди 3 седмици
Тази информация притежателите на такива акции,трябваше да получават всяка година,и да им бъдат изплащани дивиденти,от печалбите.А не както сега,сетила се Мара, да се побара.
53
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как така държавата ще става собственик на моята собственост?
52
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Същото като с връщането на земята - който успява да докаже собственост му върнаха нещо, останалото за поземлената комисия.
51
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо аз трябва да ги търся, тези предприятия нямат ли уставни книжа с информация за ортаците с дял.
в Испания ми пращат писмо с информация и парите (ако има) ми ги превеждат на сметката.
50
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Утре,уважаемото правителство,ще реши че ще ни вземе необитаваните да рече от 10 години апартаменти.
Същото е. Частна собственост.
49
1
 
16
 
! Отговори
Ж.Виденов преди 3 седмици
След глад и мизерия -настъпи тежка индустриялизация.
48
0
 
26
 
! Отговори
нервак преди 3 седмици
До мин. година ги пазих тези б. книжки, докато накрая ги изхвърлих, след като един ,, учен ''...говореше, че не струват нищо. Сега отново-истерия. Майната ви. Дано някои , като Баневи се задавят.Неспособни хора в България включително и аз....-коооолкото искаш.