Осигуровки, болнични... 12 искания от работодателите. А заплатите?

Бизнесът обещава да вдигне доходите, за да компеснира 50-50 осигуровки
23 яну 2019 11:00,
237

Бизнесът настоява осигурителната тежест да бъде разделена по равно между работодатели и служители. Те настояват 2019 г. да бъде последната, в която първите три дни болничен да се плащат от работодателите.

Досега работодателят поемаше 60% от осигурителната тежест, а работникът 40%. Искането за 50% на 50% е придружено и с обещание, че заплатите няма да намаляват. Напротив, бизнесът обещава по-високи заплати, с които да се компенсира въпросната разлика.

Фирмите са решени да поискат от управляващите поправки в Кодекса на труда, в които да се въведе нов тип договор.

"Работодателите имат 12 искания – все в посока облекчаване на бизнеса. Прави са. Те искат да спрат да плащат 3 дни от болничните. Осигуровките са резултат от последната пенсионна реформа. Тя не се проведе както трябваше, защото още на следващата година почнаха да се намаляват осигуровките. Минималната заплата няма да се намали, но няма и да се увеличи с новите искания на работодателите. Разходите за труд зависят от наличната технология и дигитализация. Колкото по-нова е технологията, толкова повече намаляват разходите", посочи финансистът Мика Зайкова в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Владимир Каролев уточни, че предприемачите плащат всичко – и заплати, и осигуровки.

"Друг въпрос е кой как ги дели. Дори съм склонен предприемачите да плащат 100% от осигуровките, за да се знае, че те ги плащат. Осигуровките намаляват, но приходите от тях растат. Осигуровката е данък върху труда. Работниците гледат чисто накрая на месеца колко взимат", подчерта той.

"Трябва да се борим за намаляване на социалната осигуровка, сиреч данък върху труда. Истинските проблеми са фалшивите ТЕЛК-ове", добави още Каролев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 130Покажи ти как става - закрий си бизнеса и стани наемен работник за 5 хил.лв. на месец!Защо да ти показвам? Аз съм бизнесмен и плащам 500-700 лева заплати и правя добри печалби и съм доволен. А ако на теб не ти харесва заплатата напускай, търси си друга работа за 5 хил, никой няма намерение нищо няма да ти показва.
107
1
 
19
 
! Отговори
Тия осигуровки... преди 5 години
,нараво потъват в бездната...едни пари и накрая нищо,в нашия град болница няма вече, до пенсия я доживея, я не или ако доживея едвали ще взимам пенсия повече от 4/5 годинки.....и после къде отиват тия пари .....щото всичко е на социалния принцип, а не е направено всеки да си има партида и така като се смреш всичко да отива за деца и внуци.....трагично е. А да не говорим,че някой се лекуват безплатно....сещате се кои, нали ?
106
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 130Покажи ти как става - подай заявление за напускане на работодателя си, стани бизнесмен и давай 5 хил.лв. заплати на месец на работниците си!
105
0
 
26
 
! Отговори
Счети преди 5 години
От счетоводна гледна точка е все тая, дали ще плащаш 60 на 40 или 50 на 50 с увеличени заплати да покрият разликата, защото това е просто прехвърляне от един разход на друг от перо осигуровки ще отиде в перо брутно възнаграждение. За съжаление смятам, че ако тази промяна бъде въведена много малко работодатели ще изпълнят това "обещания" на част от колегите им и ще пострадат много българи с нисък доход. И пак твърдя, че да осигуровките се плащат от работодателя, но са заработени от работника !
104
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕеее неее, ама ние искаме хем демокрация и капитализъм, хем работодатели които не искат да правят печалби а всичко дават на работниците и да взимаме големи заплати. Или да станем като Германия да произвеждаме фауве и беемве и да изнасяме по целия свят взимаме големи заплати, или да станем като Швейцария да сме касата на световната мафия и да взимаме големи заплати.
103
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не искате да сте работници, защото са ви ниски заплатите, тогава станете работодатели и плащайте високи заплати на работниците си.
102
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За последните 30 години , бизнеса и политиците, разграбваха държавата, като за последно.Сега ,когато идва времето ,тези които са ограбили, да си поискат своето , те естествено ,ни казват , ние грабихме , сега вие плащайте .
101
0
 
20
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Както работника иска да живее по-добре, така и работодателя иска все повече лукс и все повече, повече за любовници,мерцедеси, бакови сметки в швейцарски сметки, вили на Ривиерата, екзотични екскурзии на Малдивите!!!Кой ще го плати това нещо???Селянинът ***!!!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
100
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е демагогия, за да излъжат работника, че му взимат по-малко данъци. Всичко трябва да е от работника. Той и без това трябва да ги изработи. При 1000 лв бруто, това нето 776 лв. Като работодателя плаща 1189 лв. Данъци - 413 лвДанъците са 34%, а от остатъка държавата взима 20% ДДС
99
4
 
37
 
! Отговори
Jon преди 5 години
Работодателите май искат да почват сами да си работят.
98
11
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-хъ преди 5 години
Който плаща, той поръчва музиката. Смятайте, че предложенията са приети
97
3
 
22
 
! Отговори
Фидел Кастро - Рус преди 5 години
Капитализъм не се прави от комунисти...
96
1
 
36
 
! Отговори
Nat преди 5 години
Айде да си кажем истината, че работодателите тези разходи за заплати и осигуровки им намалява данък печалба в края на годината, а какво в замяна получава работника за удържаните му на него осигуровки, нито здравната система работи, нито пенсионната система работи. Отделно да кажем пък колко работодатели не плащат ДДС за най-обикновени стоки тъй като най-нагло си ги минават за разходи през фирмата и ощетени са пак техните работници, на който ДДС никой не възстановява.
95
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
истината е, че работодателя трябва да заплаща на работника % от печалбата която той му осигирява. Като приме, ако изкарваш на някой 10 кчисто на месец и той ти плаща 10% от това, ще си със заплата 1000 лв. А ако се напънеш % трябва да скача, съответно и осигуровките.
94
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИ до неразбралитеЧехи, унгарци и поляци, скачаха срещу социализма,защото искаха и правят капитализъм.И те цъфнали и вързали чехи унгарци и поляци при капитализма и там същата мизерия както в България.
93
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия зорлем ще докарат революция. Ама не ще да е "нежна"...
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КокиБГ работодателите масово крият осигурителен доход...И какъв е този осигурителен доход, от къде идва този доход на работодателите, кой ти осигурява?
91
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До N 7Ами като ти е много 60% осигуровкиСпри си бизнеса бе. Защо продължаваш да работиш !Ами като ти е ниска заплатата подай заявление за напускане бе. Защо продължаваш да работиш.
90
3
 
14
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 5 години
Недейте да сравнавате страни от соца, преди и сега !Чехи, унгарци и поляци, скачаха срещу социализма,защото искаха и правят капитализъм.Тук не скачаха срещу социализма, защото знаеха, чеако свалят бай Тошо, ще дойде още по-лошо.И това време дойде !
89
9
 
2
 
! Отговори
сър Пич преди 5 години
Ако всеки работник, който е осигурен на минимална заплата, а получава в пъти отгоре се оплаче от осигуряването, бизнеса ще започне да иска работника да дава 100%. А ако всеки се осигурява на реалната си заплата и ако се натиснат всички да си плащат данъците, минималната заплата ще се увеличи с поне 10 %. Не е много но пак е нещо.