Ананиев обеща: Всички нови линейки с паник-бутони

В тях ще работят само парамедици, заяви министърът
Обновена: 28 яну 2019 14:40 | 28 яну 2019 14:37, Анисия Иванова
13
Ананиев обеща: Всички нови линейки с паник-бутони
Архив: Булфото

С цел подобряване сигурността на спешните медици новите линейки ще бъдат оборудвани с паник-бутони. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той каза още, че с проекта за Спешната помощ в страната ще има 237 точки за центрове и филиали.

В момента се уточнява как да бъдат разпределени 400-те нови линейки, които ще бъдат доставени по линия на големия проект за модернизация на Спешната помощ, стана ясно от думите на Ананиев. Министърът съобщи, че държавата работи и за осигуряването на възможност в спешната помощ да работят парамедици.

Още по темата

Филиалът на спешна помощ в Горна Оряховица вече ще бъде с 24–часова физическа охрана, съобщи още министърът по повод нападението над фелдшер през миналата седмица, цитиран от Министерството на здравеопазването.

"Не мога да си обясня как могат да бъдат атакувани медици, които помагат на хора, изпаднали в тежко здравословно състояние. Затова се обръщам към всички – нападението над медицински лица е деяние, което не трябва да се случва повече“, коментира здравният министър. Кирил Ананиев отново осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и изрази надежда прокуратурата да действа бързо и ефективно в такива случаи.

Националната здравна информационна система ще бъде готова най-късно в началото на 2020 г., посочи още здравният министър. Ананиев обясни, че обжалвания на част от обществените поръчки по отделните компоненти са забавили реализацията на системата. За повечето лотове от системата вече са в ход обществени поръчки, в това число и за електронната карта, електронното досие и електронната рецепта.

По отношение на белодробните трансплантации министър Ананиев заяви, че по-голямата част от обучението на медицински специалисти във Виена ще завърши през тази година. В средата на следващата година се очаква България  вече да има свои специалисти, които да извършват трансплантация на бял дроб. Дотогава, всяка година, до пет души ще могат да бъдат трансплантирани във виенската болница.

В отговор на журналистически въпрос здравният министър съобщи, че вече е готова новата Наредба за специализациите. Министерството на здравеопазването ще финансира придобиването на специалност, ще може да прави политика както по отношение на специалностите, които са дефицитни, така и по отношение на регионите, в които има недостиг на медици. Тази Наредба е очаквана, защото тя ще реши и въпроси, свързани с договорите, с начина на провеждане на конкурсите за кандидат-специализантите, както и други проблеми, които години наред са пренебрегвани, коментира Кирил Ананиев.

По отношение на казуса с починалото през изминалата седмица в Плевен дете министърът съобщи, че незабавно е разпоредил Изпълнителна агенция „Медицински одит“ да извърши проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До роб на влаЗта Да не искаш да кажеш, ме министерството с най-голям бюджет, е под минимума за персонал, и трябва още? Разбирам, чак сега трябва да се претворят вижданията на Седларов, от един филм: Роднина-милиционер-роднина -милиционер, павдон, полицай.....
10
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
И всички паник бутони с линейки!
9
1
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
До чарлиАбе зарежи го тоя Макаров! С Берета.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
barza pomost da minava v gandarmeriata ili pri baretite togava...hahaha...moje i pri sapiorite....
7
2
 
1
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Има по евтин вариант,всеки доктор с "Макаров".
6
0
 
0
 
! Отговори
Една добра идея преди 5 години
Значи, на повикванията от критични места трябва да се отзовава екип на жандармерията,интегриран към Бърза помощ.Екипирани са доста добре.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паник бутона ще представлява едно бутонче, което като се натисне , някой от екипажа на потъващият кораб, пардон, линейката ще почне да крещи "паник, паника, паника" и ще се опитват да избягат.
4
1
 
4
 
! Отговори
Тази електронна преди 5 години
система в здравеопазването си я спомням. Те още по времето на Костов я почнаха. После няколко правителства пускаха поръчки за стотици хиляди, които биваха печелени след което така и не се разбра къкво се случва с парите, фирмите или електронната система. Сега като гледам срока, който Ананиев дава - струва ми се че и той си е наумил да прати електронната система в небитието щото правителството едва ли ще изкара до 2020
3
3
 
12
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
И като натиснат паник бутона кой ще дойде. МВР съкрати екипите под-минимума и те не могат на тях да си помогнат веднага а им трябва време около 1час .Паник бутон за след час помощ се е направо чиста кражба чрез законно усвояване на пари.Трябва -който нападне длъжностно лице ...веднага в затвора за опит за убийство ..*** няма такива ...искал да го сплаши ..само шамар защото.....
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Линейките биват нападнати заради цялостната система.това "бързо пристигане до х минути" е само в доклада на спешна помощ. Времето от позвъняването до пристигането е 3 пъти по голямо!Колко народ имат по 40-60 минути чакане в което в протокола пише 8 минути.
1
4
 
10
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Всяка линейка трябва да е с картечница на тавана, може и огнехвъргачка, другото е ала-бала.