В Чипровци тъкат килим за папата с трикольора ни

В него ще бъде втъкана карта с района на Балканите
28 яну 2019 07:40,
9
В Чипровци тъкат килим за папата с трикольора ни
Снимка: Reuters

Красив килим с българския трикольор и с цветовете на Ватикана везат в Чипровци. Това ще е единият от подаръците, който ще бъде връчен на папа Франциск при посещението му в община Раковски край Пловдив този май.

В килима ще бъде втъкана карта с района на Балканите, както и две ръце, държащи земното кълбо. Край тях ще бъде "изписан" текст "Мир на земята" на български и на латински. Подаръкът трябва да бъде готов преди 5 май, когато започва визитата на главата на римокатолическата църква у нас.

За да получи последни указания как да бъде посрещнат папата в Раковски, на визита в Рим наскоро бе отец Димитър от градчето край Пловдив. Заедно с папа Франциск ще пътуват около 70 човека: кардинали, журналисти и персонал. На 5 май главата на католическата църква ще бъде в София, където ще му бъде приготвена трибуна за богослужението. В Раковски папата ще посети два храма. В църквата "Пресвето сърце Исусово" ще има литургия и първо причастие, а в „Св. Архангел Михаил” ще има среща с католическата общност.

Предвидено е 200 деца католици да се причестят за първи път в Раковски в присъствието на папата. Няма как всички да приемат светото тайнство от ръката му, пише в. "Монитор". Затова най-вероятно с жребий ще бъдат избрани 20-ина деца, които ще имат честта да се докоснат до светия отец. Всички деца обаче се готвят отсега за посещението на папата. В определени дни от седмицата монахини ги събират и заедно учат молитви и песни.

За визитата му в Раковски няма да бъдат майсторени специални тронове. Ще се използват тези, които са били направени през 2002г. за посещението на покойния папа Йоан Павел Втори. През февруари в Раковски се чакат пратеници на Ватикана, които ще дадат допълнителни указания относно посрещането на папа Франциск у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...има и килими за стената!?....Не зная какво са намислили вещите за случая!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И каква става тя?Ще проснат някъде килима,за да могат да го тъпчат стотици крака,да тъпчат "българския трикольор"!Ашколсун,роби!Сами си подлагате националната свтиня,да бъде тъпкана и после други са ви виновни за малоумието!
5
1
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
И тая орда че я храним и поим няколко дена...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тия който не знаят. Чипровци е най европейския град в България. Свещената Римска Империя никога не е напускала града дори и през тоталитаризма и османското присъствие тук не е съществувало.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип има практика на килимите се изтъкават национални флагове, но със сравнително малки размери - в някой ъгъл или на едната страна, колкото да се упомене нещо - събитие и т.н.
2
5
 
11
 
! Отговори
Некой си преди 5 години
Тъкмо да ни гази и папат, че малко са ни газили до сега...
1
2
 
17
 
! Отговори
иван преди 5 години
От статията става ясно, че Българският национален флаг ще бъде изработен във формата на килим, постелка на земята? Дано да има грешка.