Всеки иска да е писател у нас: Пиши "есе" и спечели къща...

Случката – неспособност да хората да анализират информация
28 яну 2019 12:15, Петя Славова
37

Още в самото начало на 2019 г. в социалните мрежи се роди дума, която може да претендира за място в класацията на хитовете за годината - "есе". Опитите на стотици потребители да се включат в интернет експеримент, борейки се за къща на брега на езеро в Канада, единствено написвайки думата "есе", предизвикаха лавина от иронични коментари.

Всичко това илюстрира неспособността на много хора да анализират поднесената им информация. Журналистът Васил Мавриков е на мнение, че неграмостността идва от абдикирането на образователната ни система. По думите му ние наистина не можем да продължим напред културно и духовно по европейския път.

Още по темата

В "България сутрин" Мавриков посочи, че медиите са виновни за анонсирането на тази новина. Той отбеляза, че думата е била "писмо", а не "есе", което е формирало изкривена представа. Обществото пък я приело за даденост. Според него под статията са писали мързеливи хора, които не желаят да се развиват по никакъв начин и на които държавата им е виновна за всичко.

"Има криза във формирането на общественото мнение. Ние масово спряхме да мислим", подчерта журналистът.

"Есе"-то е прасето, поема всичко е афоризъм на Ламар. Писател, чието истинско име е Лалю Маринов", уточни Ива Николова.

"Може ли да взимаш тема от Facebook, каква е тази простотия?! Проблемът е нивото на интелигентност и образование", настоя още тя пред Bulgaria ON AIR.

Николова изрази възмущението си от неграмотността в интернет пространството и посочи, че децата ни не разбират това което четат.

Според Николова и Мавриков, проблемът идва от това, че се опитват да научат потребителите без да правят нищо да се сдобият с печалба. "Това е ниво на интелигентност, на неграмотност, на образование, като този проблем не е от днес", каза още Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Есе преди 5 години
Къде точно се пише "ЕСЕ" тук в коментарите? Да пусна ли нов? Сега и името на коментара ми и вътре споменавам "ЕСЕ". Участвам ли вече?Още веднъж за всеки случай - ЕСЕ!
30
0
 
2
 
! Отговори
Проф. Улянов преди 5 години
До Изложение 2Е, разбрахме те естествено; съответно пишем - "essay"
29
0
 
6
 
! Отговори
Изложение 2 преди 5 години
По този начин жената ще си прибере сумата от 1.7 млн, защото 68000 по 25 долара прави тоюно толкова. А само един човек, с най-хибавото есе, ще получи къщата, но реално продавачът си е взел парите. По принцип намирисва на схема и се коментира, че жената няма право да организира подбно нещо, защотот ова реално е лотария,а а в Канда за товас еизисква разрешително. В конкурса, човек трябва да се състезава с още други 67999 човека и есето разбира се, трябва да е на наглийски. Надявам се разбрахте.
28
0
 
6
 
! Отговори
Изложени 1 преди 5 години
Една канадка си построила къща за 1.7 млн долара, но се разболяла и не може да обслужва къщата. Решава да я продаде, но вече пет месеца няма купувач. Затова решава да направи конкурс за есе и да я дари на победителя. Прави конкурса с есетата, като идеята е следната: Трябва да се явят точно 68000 кандидати и всеки да се изръси с такса от 25 долара за участие и да напише есе на тема "Защо искам да живея във въпросната къща?".
27
0
 
6
 
! Отговори
Гого Тъпотията преди 5 години
Наордът ни е ***.
26
1
 
8
 
! Отговори
Гого Тъпото преди 5 години
Че наордът ни е ***, е ясно. Но в конкретния случай вина вероятно имат и простите журналисти, които не могат две изречени на кръст да напишат и да обяснят правилно за какво иде рече, и така подвеждат хората. Аз затова чета новини на английски, там се разбира чудесно. А сега да ви обясня точно за какво иде реч. но в следващия постинг.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимус грамотникус преди 5 години
"Всеки иска да е писател у нас: Пиши "есе" и спечели къщаСлучката неспособност да хората да анализират информация" .... СТАТИЯТА неспособност на хората от този сайт да се доближат до минималните критерии за прием на студенти в кръжок журналистика в средно училище .... ЗА ПРАВОПИС! :D :( .... ТРИИЙ !!!!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Не са смартфоните виновни че сте прости!!!
23
1
 
7
 
! Отговори
По-големия преди 5 години
проблем от писането или неразбирането на думите , е вярата на повечето хора във възможно РЯЗКО И ЧУДОДЕЙНО ЗАБОГАТЯВАНЕ БЕЗ ТРУД.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
откакто станаха модерни смартфоните и "социалните" медии, хората масово (по цял свят) затъпяха. За жалост няма изглед да се оправят нещата.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбират какво четат но и не разбират какво казват.И тя става една..........
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Николова изрази възмущението си от неграмотността в интернет пространството и посочи, че децата ни не разбират това което четат."Много отдавна говоря за това ама никой не чува!!!!!!!И не само децата са така.Техните родители са ТАКА.80% от българите са ******ТИ !!!Самият факт че оня с маркуча го сложиха начело на държавата е ПОТРЕСЕАВАЩ ама само за грамотните.Ще има УЖАСЯВАЩИ последици за ВСИЧКИ в Бг.
19
1
 
6
 
! Отговори
man преди 5 години
под статията са писали мързеливи хора, които не желаят да се развиват по никакъв начин и на които държавата им е виновна за всичко
18
3
 
6
 
! Отговори
Милена преди 5 години
Поздравления!Изключително интересно анализиране на ситуацията. *** стаден народ..
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайте за Гербче и 30 лева са ви гарантирани. Не е къща край езеро но все е кяр..
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Есе.
15
3
 
19
 
! Отговори
Какво чудно преди 5 години
като гледам колко хора търкат фишове с надежа да спечелят едни милион, защо да се чудя че си въобразяват, че с писане на каквато и да е дума или друго "предизвикателство" ще спечелят къща на плажа.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преброиха ли ги Умните и ИнтАлигентните доста ли са. Сигурно поне милион. Аз сам прос и виа сте прости затова се разбираме. Думи на един ИнтелАгентен Умен и обичащ да чете мноооо книжки на Винету. Докъде ви докараха само за има няма някакви 10 години управлвние на Интелигентите физкултурника и винету.
13
2
 
17
 
! Отговори
Пиши есе и да бягаме преди 5 години
Какво очаквате от хора, чиято основна дейност е цял ден да мажат с пръст по телефона, да си правят селфи и да гледат "умно" екрана?
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият факт, че ползваш социалните мрежи означава, че си с ниска интелигентност. Нормален човек няма да си губи времето с такива глупости.