Битката за евровота: ГЕРБ води на БСП с 8.5% сред гласуващите

"Воля" е загубила сериозна част от електората си
Обновена: 31 яну 2019 11:33 | 31 яну 2019 11:05,
359
Битката за евровота: ГЕРБ води на БСП с 8.5% сред гласуващите
Снимка: pixabay

Обществената оценка за развитие на страната през първия месец на новата година остава силно негативна, но отбелязва умерено повишение и се завръща към нивата от средата на 2018 г. според Национално-представително проучване финансирано и проведено от "Маркет ЛИНКС".

Съотношението между дела на критично настроените към развитието на страната (67%) и тези с положително мнение (30%), формира отрицателен рейтинг от -2.2. С високи нива на песимизъм (55% от всички) е и оценката за очакванията за бъдещо развитие на страната. Налице, обаче, е умерен оптимизъм в оценките за материалното състояние на домакинствата (49%), който е подкрепен от увеличението на минималната работна заплата и на възнагражденията в редица бюджетнисфери.

Отчита се минимално възстановяване на доверието към българските институции.

Положителният рейтинг на Президентството вече е 61% от имащите право на глас. За пръв път от около 6 месеца, Европейската комисия успява да се завърне сред институциите с положителен рейтинг. Доверието в Народното събрание този месец също отбелязва повишение, но въпреки това остава критично ниско - едва 16%.

Видимата активност на държавното обвинение през последните месеци води до общо повишаване на доверието в нея, както и на това в главния прокурор Сотир Цацаров (20%).

Българското общество е силно разделено по въпроса за избора на доставчик на нов изстребител за ВВС. В ситуация на силно политизиран публичен дебат, малко под половината от българите не могат да формират мнение по въпроса. Диалогът между правителството и президентската институция по-скоро изместват фокуса от един стратегически и геополитически избор към остро вътрешно-политическо противопоставяне.

42% от имащите право на глас със сигурност биха гласували на предстоящите Европейски избори. Вече започва да се забелязва мобилизация при електората на ГЕРБ въпреки, че разликата с БСП е около 3% на база всички. На  база гласуващи, преднината на ГЕРБ е 8,5%, която определя.

ГЕРБ потенциално е с най-много евродепутати. Свои представители в ЕП към момента биха имали още БСП, ДПС и ОП, а е възможно "Демократична България" също да има поне един депутат. Резултатите потвърждават, че "Воля" е загубила сериозна част от електората си и е много  вероятно участието и в активния политически живот у нас да приключи с разпускането на 44-то НС.

Според елекоралните нагласи за евроизборите ГЕРБ събират 29.9% от подкрепата на гласуващите, а БСП 21.4%. На трето място остават ДПС със 7.9%, следвани от патриотите с 6.7%. След тях се нарежда "Демократична България" с 5.1%, следвана от Воля с 1.0% от гласовете на българите. 6.9% от имащите право на глас биха гласували за друга партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
6
 
13
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е че в момента бсп води с около 10%Ще има наказателен вод. Бойко в затвора за сто години.
287
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който гласува за Герб, БСП, ВМРО, Обединени Мафеоти гласува единствено и само за БКП! Искате ли да ви сецат още 100 години "родолюбци"? Не гласувайте а стачкувайте мирно, цивилизовано с искане за пълното изчистване на парламента от всякакви пряки и косвени членове на БКП!
286
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аре нинова след избора оди у лево
285
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SYVSEM SERIOZNO AZ NE PPOZNAVAM NIKOI KOITO SCHTE GLASUVA ZA GERB I BSP KOI GI IZBIRA NE ZNAM A VIE NARODE?
284
2
 
13
 
! Отговори
Maks преди 5 години
Комунисти ГЕРБ, комунисти БСП, комунисти ДПС, комунисти ОП, комунисти СДС и т.н. Всички партии са СЪЗДАДЕНИ от ПАРТИЙЦИ, кръстиха се с различни имена за да излъжат народа, че видите ли тези са различни от онези, а в същност се грижат са обръчите си от фирми ! " Черна книга за правителственото разхищение в България" за 2018 един от случаите е " Всички на френската ривиера, вие плащате" Забележете, че няма значение коя е партията, ВСИЧКИ БЛАЖАТ ! Продължавайте да спорите за партии и плащайте !
283
11
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
На Нинова и на БСП им се дръпна говното навътре! Тези 8% надолу ще им донесат огромна загуба на изборите и СМЯНА НА ЛИДЕРА още след европейските избори!
282
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте в каква мизерия живеят руснаците,ако искате да бъдете като тях с по 300 лева заплати и да умирате от глад,тогава не гласувайте за българските партии ГЕРБ,БСП,защото ако ГЕРБ или българска партия не вземат властта,ви очаква голямо разорения,глад, терор,смърт,това е самата истина!
281
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме герберите да си доизкарат мандата!И след това прозрачно да се гласува и да се реши кой да управлява!Харесваме си всичките партии ,не искаме да унищожават българските партии и да ни натрапват силово правителство отвън!
280
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГогоНарода не е срещу ГЕРБ,външни сили искат да премахнат герберите!
279
9
 
18
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Народа срещу ГЕРБ, да видим кой кого!
278
6
 
2
 
! Отговори
ROMA преди 5 години
sled 20 godishno ynishtozavani i kradene na balgaria nito GERB nito BSP - samo DROM i ilia iliav -romite sme blizo milon pak i ot tyrcite da ni potrepat polovi -dostata4no ni sa.......
277
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Анонимен напълно вярно, нито ГЕРБ, нито БСП
276
8
 
12
 
! Отговори
Иван преди 5 години
След всичките ужаси които изпитваме през последните 30 г. не мога да разбера какъв *** трябва да си, да гласуваш отново за управляващите партии досега. Ако гласуваш, то трябва да е за малка партия, за да не ти грабнат веднага гласа големите ***..
275
11
 
5
 
! Отговори
Добре преди 5 години
Здрасти, много сме прости, за БСП трябва да се гласува ИЗМРЯХА ОТ ГЛАД голям вой настана всички криви само те прави и никой не слиза от колата
274
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОй ви казва да гласувате за БСП. Просто не глсувайте за ГЕРБ. Има толкова малки партии. Няма начин да не харесвате нещо от програмите им. И не си правете сметки от рода" Да не ми отиде гласа на халос". Първо, не е честно, и второ картинката ще се намести сама. Тези, които изпращаме в ЕС, или парламента в крайна сметка са огледало в което се оглеждаме ние. Така че да няма сърдити.
273
21
 
15
 
! Отговори
Партиец преди 5 години
БСП не могат да управляват България. Доказали са го многократно. Те са си комунисти и крадци мандраджии. Не вярвам обикновения човек да избере Корни и компания.
272
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Негласувам нити за герб, нито за бсп. Негласувайте и вие. Тези мър.и трябва да се изритат от политипеското пространство.
271
14
 
13
 
! Отговори
Начо преди 5 години
Нинова е милионерка още когато краде с приватизацията пра Виденов и костов
270
24
 
13
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 години
Няма разумен човек който да желае БСП,фалит на държавата,фалит на банки,излизане от Европа и руска азиятщина.това вече сме го изпитали при Луканов и Виденов.знам че техните деца са на запад с крадените пари от нас.тия,на к. нинова и ст.данаилов станаха американски граждани,ама ние сме тук и ни е грижа за държавата
269
6
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До АнонименИмето Маркет линкс на агенцията, която "удари на везната" с цели 8% нагоре в превод означава "Пазарни връзки", т.е. плащаш си и според големината на заплащането тая агенция дава различен процент на пробното ниво на електората. Е, Цуци Ухото очевидно доста е платил, та Маркет линкс е "отчел" цели 8% разлика! Само че Ушко не е предвидил, че данните на всяка агенция се сравняват с предишните отчитания и такива фрапиращи отклонения навяват големи съмнения за подкупност. Цецо,изложи се!