Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата

Доверието на нашенеца към Макрон и Меркел се срива, сочи проучване
31 яну 2019 19:15, Красимир Ангелов
338
Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин, френският му колега Еманюел Макрон и папа Франциск са тримата най-харесвани световни лидери от българите, сочи международно проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 57 страни от света.

Цели 54% от нашите сънародници имат благоприятна оценка към Путин, а 26% не го харесват. Данните се различават коренно от обобщените в световен мащаб, където доверието към Путин е едва 35%, а недоверието – 48%. На второ място след руския президент се нарежда папа Франциск, който е харесван от 51% от живеещите в България.

Социолозите отчитат, че в България има по-ясно отношение към западните лидери или президента на Русия, но лидери на страни като Индия, Китай, Саудитска Арабия, Израел и т.н. са по-слабо познати и оценката за тях е доста по-трудна.

От западните лидери най-харесван у нас е президентът на Франция Еманюел Макрон, който среща 50% одобрение от българите и 25% неодобрение. Спрямо година по-рано обаче Макрон губи сериозни позиции в сърцата на нашенеца, като доверието му спада със 7%, а недоверието се показва с цели 11%. Пречупването на оценката за френския държавен глава очевидно идва на фона на тежката ситуация във Франция със социални протести (т.нар. протести на "жълтите жилетки") и неодобряваните в България предложения на Макрон за регулации в ЕС, отчитат експертите.

Доверието на българите към германския канцлер Ангела Меркел също се е сринало сериозно за една година. Ако през 2017 година 46% от сънародниците ни са харесвали Меркел, то в края на 2018 година този процент е паднал на 38. Недоверието към канцлера пък се е увеличило от 35% на 43 на сто.

Любопитно е, че българинът не е променил особено мнението си за президента на САЩ Доналд Тръмп, който е харесван от едва 30% от нашите сънародници, срещу 58%, на които оценката е негативна.

В световен мащаб обобщението е, че светът сериозно губи доверие в своите лидери. Единствено папа Франциск има над 50% одобрение от лидерите.

Проучването показва, че германският канцлер Ангела Меркел запазва своя имидж, заемайки основно място като най-позитивно оценен политически лидер – 45% одобрение и 31% неодобрение. Миналогодишният номер едно – президентът на Франция Еманюел Макрон, има значителен спад в оценките си в международен план – доверието в него спада от 45% на 38%, а недоверието скача от 24% на 32%. Въпреки драмите около Брекзит пък, британският премиер Тереза Мей сравнително запазва своите показатели и е харесвана от 35% от анкетираните в световен мащаб.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остава в дъното на класацията с едва 30% одобрение и 58% неодобрение. Владимир Путин също губи доста от позитивната си оценка, която събра миналата година, но все пак остава по-харесван от Тръмп с 35% подкрепа. Благосклонността към Путин в собствената му страна също е в упадък, водена често от икономически предизвикателства, отчитат от "Галъп интернешънъл".

"Недоверието в политиката и политическите системи е във възход и фундаменталният въпрос не е как да се намери по-добро представителство, което да отговаря на волята на хората, а как хората да могат да контролират по-добре своите представители. Отговорът може да бъде повече пряка демокрация, което означава, че правилният въпрос, който трябва да се зададе, е как да се постигне тя след последните негативни преживявания с френския референдум за Европейската конституция, с този в Холандия и предизвикателството на Брекзит", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Хахаха, Кънчовците провели проучване в 57 страни. Само това да прочетеш и ти става ясно на каква партенка си попаднал.
227
2
 
3
 
! Отговори
Fate преди 5 години
Едва ли има нормален човек който да не гледа с отвращение на меркел и макрон
226
2
 
8
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Групости
225
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мога много лесно да обясня крещящото несъответствие от руската дружинка - дето уж Тръмп бил кармана на Путин, пък само Путин е харесван в руската ни губерния......а пък Тръмп - не!!!!!Иначе разбирам, че харесват Меркел повече от Тръмп. Все пак тя се бори с зъби и нокти за северен поток и място в управата Газпром. Като Шрьодер !
224
8
 
6
 
! Отговори
redordead преди 5 години
Нормално, все пак, 80% от матряла в БГ слуша чалга и ментално е пряк наследник на Бай ***...Само ми е чудно, защо всичките путлерофили не карат лади и москверарирта, а се качват на немско и японско, и защо не ходят на почивка в Раша и не си пращат децата да учат там, а ги пращат в Англия, Германияи САЩ...то де факто и децата на руската върхушка учат в САЩ...явно, за да опознаят врага, не защото в Раша е гнясно...
223
1
 
3
 
! Отговори
Галъп е преди 5 години
Вижте кой държи и управлява Галъп и тогава пускайте лъжливите им информации.
222
4
 
4
 
! Отговори
Къде има преди 5 години
Къде има ***?Ами в Русия, защото "От Русия сеу обаждат, че мъжете вече раждат"
221
7
 
4
 
! Отговори
Някои преди 5 години
Някои се притесняват колко харесват Борисов. Не се притеснявайте, във всички случай е по-харесван от джуджето Путин.
220
7
 
6
 
! Отговори
преди 5 години
Не се спират от Руското посолство, да ни заливат с глупости.Кой може да харесва това ботоксово джудже !!!
219
3
 
7
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Не знаех ,че дялани с брадва застаряващи джуджета , натъпкани със силикон са символ на мъжественост...
218
3
 
3
 
! Отговори
Измислил преди 5 години
Няма как да си най-харесван, ако не си най- показван..И кра ми да показват всеки ден по телевизия и новини.. ще го харесвате и целувате.
217
12
 
8
 
! Отговори
жмольо преди 5 години
Двама са истински лидери в политиката :1Путин и 2:Ердоган.
216
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ДОВЕРИЕТО КЪМ ДРУГАРЯ БОРИСОВ КАК Е? ЧЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМ...
215
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До Българин 238 Само в главите на ***.
214
2
 
18
 
! Отговори
Дженди Прайд преди 5 години
Оооууу, не може такаааа ! А другаря Станишев ?Няма по-нежен, по-хлъзгав и по-розов либерал от него !
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 251- И в Русия има продажници!
212
16
 
18
 
! Отговори
Путин е мъж, не джен преди 5 години
По добре мъже като руснаците, отколкото *** като *** на запада!
211
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА ХА ХА ХА ХА ХО ХО ХО ХО ПУТИН ПРЕЗИДЕНТ НА НАТОВСКА И ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ.ХА ХА ХА ХО ХО ХОХ ХО
210
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме ядосва тази лъжлива новина за папата.Разбирам да сме католически държава,но не сме. Освен това не харесваме престъпната и педофилска история на католичесата църква. Изобщо не ми пука за папата,нито му следя изявите,нито ми е симпатичен..
209
13
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Отново фалшиви новини. Безспорно, най-харесвания лидер у нас е господин Борисов.