С панихида и венци в София почетоха жертвите на комунизма

На 1 февруари се навършват 74 години от присъдите на Народния съд
1 фев 2019 15:00, Анисия Иванова
252

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С панихида и поднасяне на венци в София бяха почетени жертвите на комунизма. Днес - 1 февруари, се навършват 74 години от кървавите присъди на Народния съд. Панихидата беше отслужена в параклиса пред мемориала на жертвите на комунизма в градинката пред НДК.

През 1945 г. Народният съд осъжда на смърт 67 народни представители, 17 министри, трима министър-председатели - Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, генерали, банкери, културни дейци, православни духовници.

Отделно от решенията на трибунала, хиляди българи са убити без съд и присъда. Всички присъдите са изпълнени в същия ден.

"Нека никога не забравяме истината и нека никога не се примиряваме с опитите за подмяна на миналото. Проклети завинаги да са имената на палачите! Поклон пред жертвите!”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
15
 
17
 
! Отговори
ХУБАВО БЕШЕ! преди 5 години
Кой са тепали не знам, ама аз и хората които познавах и познавам и до днес си живеехме доста добре в сравнение със сега! Тия са били тогавашните Чорбаджии и са се бунтували, затова са ги трепнали! Нещо като сегашните Баневи или сегашните Пеевски
191
13
 
18
 
! Отговори
вече 30 години преди 5 години
крадете това което "лошия" комунизум построй !какво построи запада за последните 30 години "демокрация" и "свобода" - НИЩО !!!със свещ ще го търсите този комунизум когато се обаждахте по телефона и лекаря идваше да ви прегледа в къщи и то безплатно !когато нямаше гладни и нямаше мръзнещи, когато пенсионерите не ровеха в кофите за да не умрат от глад, когато децата имаха нормално детство а родутелите им имаха достоен живот !!!за всичко ще си платите еврей мерзки !!!
190
6
 
13
 
! Отговори
Йенс преди 5 години
като гледам не са ги изтепали достатъчно
189
0
 
3
 
! Отговори
до 214 преди 5 години
Това е проблема на България, милиони сте такива цвета на нацията.
188
6
 
13
 
! Отговори
ето как евреите преди 5 години
пренаписаха Българската история отново и пред очите ни !!!Сложихте ли и името на Гешев на този "паметник" евреи мерзки !!!
187
3
 
13
 
! Отговори
До България 681-1944 преди 5 години
Брилиянтен коментар! "Крайно време е да се криминализира присмиването и омаловажаването на жертвите на комунизма""Не се съмнявайте, че сред пишещите има гадини които са клали невинни хора или поне някой от родата им го е правил. Гадини, които са си присвоявали имоти." Убивали са и за много по-малко даже - за мъст или за чифт ботуши и имената им се знаят! Едно бюро за разследване трябва да се направи на национално ниво с база данни."Гaдините са живи. Децата и внуците им са активни..." Именно!
186
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събрали се 30 бивши беленски криминалци и още толкова млади ***, та си направили селфита пред един измислен "паметник"...
185
11
 
16
 
! Отговори
Червен до смърт преди 5 години
А коя дата е подходяща за почит към жертвите на демокрацията? Проблемът е, че тук става дума за убитите от комунистическия режим основно за убити престъпници и терористи! А в демократическия режим ства дума за убити мирни хора, като се почне от 90-те г.
184
7
 
9
 
! Отговори
Анускоп преди 5 години
До: Бай Тошо. Значи бай Тошо виж какво ще ти кажа.Знам че си заблудена пъстърва,това е нормално за червенопитеците, не се ли сети след 10/10/1989 година да се позаинтерисуваш поне малко за истинската история на партизаните.Само ти ли не разбра че ,,ястребинчетата'' са разстреляни от ,,наш човек-ремсист'',който даже и не лежи в затвора след девети септември,вземи да си свериш часовника мой чорап.Дори е награждаван за активна дейност срещу Царство България,в името на Коминтерна .Бил е на заплата.
183
15
 
11
 
! Отговори
Червен дедов преди 5 години
СЛАВА НА ТОДОР ЖИВКОВ!!!
182
4
 
13
 
! Отговори
КОМУНИСТ=ФАШИСТ преди 5 години
ГОРАНОВ- закоравял убиец, изтезавал и убивал хиляди хора в концлагерите-НЕОСЪЖДАН!ГАЗДОВ- ккръволок, убил стотици мъже, жени и деца, хранил селскостопански животни с човешко месо-НЕОСЪЖДАН!РЪЖГЕВА- патологична садистка, набивала на кол бременни жени-НЕОСЪЖДАНА!СПАСОВ- масов убиец, ръководител на геноцида, заедно с Тодор Живков и баща на мутрата Румен Спасов -НЕОСЪЖДАН!ТОМОВ- садист- комендант на лагера на смъртта Беляне, баща на червения депутат и агент на ДС Тома Томов-НЕОСЪЖДАН!
181
5
 
12
 
! Отговори
ЛЕНИН-СИФИЛИС преди 5 години
Ето това са вождовете на комунистическата сгaн:Улянов-Ленин-хомосексуалист, сифилитик. Бездетен. Кръвожаден убиец, основател на червения терор.Георги (Тарабата) Димитров-съветски гражданин, алкохолик масов убиец и кръволок. Бездетен, поради алкохолна дегенерация и импотентност.Тодор Живков-полуграмотен овчар от ботевградските села. Масов убиец. Безродник. Фалирал България три пъти и опитал се да я продаде на империята на злото СеСеСЕРЕ.
180
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги (Тарабата) Димитров е ***, болшевишки плъх, пропаднал алкохолик и масов убиец-кръволок. Няма по-гнусно влечуго в българската история. Тая мършa гниеше в центъра на София непогребан 40 години-така му се пада на долния фашист!!!
179
9
 
7
 
! Отговори
котопакси преди 5 години
До Анонимен Абе ти чел ли си кой и защо е взривил храма в София и как Георги Димитров и коминтерна са били против този акт на отмъщение и защо военното крило в БКП не се е съобразило с техните решение да не се осъществява това зловещо злодеяние което е допринесло за последващият терор на монархо-фашистите. Тук има такива като теб да пишат без да са чели история катов приказката видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак .
178
10
 
5
 
! Отговори
котопакси преди 5 години
https://bultimes/zhertvi-na-komunizma-i-zhertvi-na-zhertvite-prosta-aritmetika-za-nachinaeshti/ убийците докарали на България три национални катастрофи реват като на умряло че комунистите ги били избили ,ами те какви ги вършеха като убиваха деца и рязаха глави на партизани ,ятаци и на интелигенцията . А да си спомним за Никола Вапцаров и ген Владимир Займов и стотиците невинни жертви на монархо -фашизма .Та каквото търсили такова и намерили .
177
2
 
1
 
! Отговори
котопакси преди 5 години
Учебник за палачи https://worldtodaybg/2015/10/03/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B8/
176
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 170"..Самия/Т/ Димитров се обявява ПРОТИВ обединението на България."......Аз винаги съм смятал Димитров за изключително умен човек, но чак пък толкова!На 3-годишна възраст вече е имал мнение за Обединението на България!А ти си още по-умен!
175
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 182За разлика от теб, познавам Димитър Пешев. Осъден е заради това, че е гласувал за обявяване на война на Съединените щати, за приемането на ЗЗД. Лежал е само една година в затвора и му е конфискуван апартамента, затова живееше в по-долния голям апартамент на племенничките си. Всеки месец е получавал по $500 от благотворителни вноски на български евреи в Израел. Разбира се, със знанието на властите. Освен него мнозина са участвали в спасяването на евреите - духовници, леви и др.
174
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой задавал ли си е въпроса колко от имената на "Стената на плача" са на фашистки главорези, получавали по 50000 за човешка глава? И дали всички имена са истински? Аз снех доверието си от ръководството на БСП, защото не направи проверка по места, докато още има живи и помнещи хора за това кой е кой на тази стена.Комунистите избили интелигенцията на страната! Да бе - Гео Милев, Йосиф Хербст, Иван Нивянин, Никола Вапцаров.Разстреляните в нощта на 1 февруари са тези, които обявиха война на САЩ!
173
9
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Майко мила!Още подсмърчат по т.нар, "комунизъм".А за жертвите на т.нат. "демокрация" кога ще отслужите панахида?Комунизъм и демокрация е едно и също!