Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират

41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас
Обновена: 6 фев 2019 14:59 | 6 фев 2019 12:30, Камелия Цветанова
273
Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират
Архив: Булфото

33% от младите хора са готови да емигрират всеки момент, а 18 на сто биха отишли да живеят на друго място. Това важи най-вече са младите от селата и малките градове, признава вицето по демографските въпроси Марияна Николова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Оказва се обаче, че чужбина е най-бленувана за младите с основно и средно образование.

Явно очакванията им са, че ще и зад граница ще полагат нискоквалифициран труд, но пък ще получават повече пари, отколкото в България.

41% от хората до 29 години пък са доволни от мястото, в което живеят и не са склонни да емигрират. Най-често те са висшисти и са доволни от условията си на живот.

Според Николова броят на заминаващите за чужбина бил по-малък от този на младите, които завършват образованието си зад граница и се връщат, за да работят в България.

Тя цитира и проучване на БАН от 2018 г., в което е посочено, че близо 60% от българите, завърнали се от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната. Едва 20% смятали някой ден окончателно да напуснат страната.

Изследването сочи още, че водещите причини, които пращат българите в чужбина, са икономически, но пък това, което ги връща отново в България, е семейството.

19% пък са оптимистите, които смятат, че нещата у нас ще се подобрят и заради това се връщат, 9 на сто, за да получат професионална реализация, 7% пък виждат възможност за по-добра работа, а 6 на сто иска да развият свой бизнес в България.

Повече от половина от временните мигранти са имали проблем с професионалната си реализация, след като са се върнали в България.

22% обаче на се успели да си намерят работа, 10 на сто са имали стъпки за признаването на трудовия им стаж, на 2% не им е било признато образованието и квалификацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи от всеки какво иска и какви са му способностите. Аз живея в Канада с семейството ми от 15 г. Всякакви българи познавам от шофьори до мениджъри. Преди е имало и много тарикати ама тук такива се оказало че не виреят. Така че хора свят голям, всеки има избора и възможността да живее там където се чуства най добре и където биха го оценили най добре.
122
27
 
8
 
! Отговори
567-0 преди 5 години
Точно така ,образованите да остават, а чираците да ходят да чиракуват и подгазуват на алчните западняци,да ги използват за да им дойде акъла.
121
6
 
12
 
! Отговори
до Austria преди 5 години
Не си в никаква Виена, в панелката си и се чудиш кого да прекараш.
120
1
 
4
 
! Отговори
Дорм преди 5 години
До Анонимен:))) KRAGBI I RAZPRODAGBI :))) Понякога е необходимо просто да си грамотен и да можеш да пишеш. ;) Иначе работата ми далеч не е толкова готина, че да се налага да плащам на някого, даже искам да я сменям, ама това е друга тема.
119
24
 
30
 
! Отговори
Дорм преди 5 години
Сега...Нека бъдем честни. Работя на летище, виждам българите, които заминават. Около 80 % са роми и неуки хора, другите около 20 % са студенти и такива, които може да се каже, че имат някакъв що-годе приличен живот. А колко нашенци има, които живеят по над 10-15 години и не могат да съставят едно вярно изречение на местния език, не е истина. Къде ви виждате тея "мозъци" дето изтичали не знам.
118
7
 
60
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
Най-умия ми приятел отиде преди 15 в Монреал със жена си. През това време успя със спестеното да купи 2 апртамената в София ,и 2 в Пловдив. След година мисли да се завръща завинаги в БГ и да си живее спокойно на село в Родопите със наемите. Аз останах тук и нямам нищо освен един стар апртамент пред разпад...
117
18
 
40
 
! Отговори
DreamTheater преди 5 години
В чужбина се ценят висококвалифицираните българи.Те се ценят и в България.Некадърниците са си некадърници и в чужбина и в България.
116
12
 
39
 
! Отговори
хайде стига преди 5 години
Стига сте лъгали хората, българското образование не струва пет пари в чужбина. Дори на прословутите ни лекари не им се признава специализацията и на много от тях им се налага да работят като санитари докато си оправят суматите документи. А за икономисти и финансисти....олеле майко...По-скоро ще видиш извънземно, отколкото български специалист, който да практикува тази работа някъде на запад. Ние сме мексиканците на Европа, 95 % работят точно най-мръсната и гадна работа.
115
6
 
18
 
! Отговори
До111 extremist преди 5 години
За такива като теб и тук и там вероятноста за нещо е нулева.Който тук е мияч,копач или "общак"и с подобен речник и мозък като теб и там ще е такъв.Нужен е език,местен опит,препоръки,образование и CV.Тук би ли назначил сириец с лош език,фалшива диплома,никакви препоръки,арабска хигиена и работещ по арабски на престижна работа?Същото е и по света,на който не му пука за вашето самочувствие.Който и тук е образован,пробивен и конкурентен може след година адаптация да успее НАВСЯКЪДЕ.
114
6
 
18
 
! Отговори
Циник до Лууп преди 5 години
Ако излезеш от "ступора" на 70те години - може и да разбереш , че "местните" отдавна не "придирят"! 5 000 000 дългосрочно безработни немци вече се радват на щогоде свястна работа! В Германия - другарю , няма срамна работа - има срамна заплата!Апропо - доскоро колите за бokлука бяха държавни - ще рече - веднъж вмъкнал се - си неуволняем - несъкращаем ( освен ако не се издъниш дисциплинарно) Омръзна ми да чета изтъркани постове на неумни!
113
6
 
34
 
! Отговори
Austria преди 5 години
Аз пък във Виена работя с 80% висшисти от България, имаме страхотен екип и резултати. Не познавам никой нискоквалифициран тук :))) Разбира се не говоря за роми
112
22
 
22
 
! Отговори
Лууп преди 5 години
На пръсти се броят образованите българи, които имат хубава работа в чужбина. Това са най-вече тези, които са завършили образованието си там. Обикновено българите вършат неквалифицирана работа, която местните не искат.
111
2
 
49
 
! Отговори
Asd преди 5 години
По-добре достойно да си изкарваш парите в чужбина, отколкото да лижеш задниците не мошениците и да гледаш Рачков И Зуека...И Боко да ти обяснява че ше вземем световното по футбол :))))
110
6
 
48
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Пак популистки лъжи - в най-близкото ми обкръжение във Франкфурт са висококвалифицирани млади българи - химици, финансисти , айти специалисти , биолози , лекари ... за мед.сестрите няма да говоря! На новогодишния концерт на Виенската опера - българка беше първа цигулка!В България - лекарите са принудени да изнудват пациентите си - че с 650лв. заплата са за смях !
109
44
 
9
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Това е нормално, винаги изметта първа се ориентира към емиграция. Плъховете напускат първи. После се оплакват как някой не им е дал нещо, как нямали заплати, и т.н. Умните и образованите се справят добре в собствената си държава независимо от ситуаацията. А най-смешното е когато мичяите на чинии започнат да плюят по форумите по държавата си и по сънародниците си. Толкова им е добре в чужбина, че не спират да ни мислят :))
108
13
 
5
 
! Отговори
Филип. преди 5 години
ИМАЛИ РАЗЛИКА В ВИЗИЯТА! НА МЛАДИТЕ И СТАРИ МЪЖЕ В ВЪНШНАТА ВИЗИЯ, ЛИПСВА ФИНЕСА НА ЕЛИГАНТОСТА НА МЪЖА А СЕ ВИЖДА НЕ ОГЛЕДНОС С БГАДЯСАЛИ ЛИЦА,ИЗМАЧКАНИ ДРЕХИ И ВИКАВА РАЗЛИКА ОТ ГЕТОТО И НАШАРЕНИ ТЕЛА С ТАТОСИ НА ......
107
4
 
22
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Повече от половина от временните мигранти са имали проблем с професионалната си реализация, след като са се върнали в България - КРАТУН НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ ОТРАСЛИ И ИКОНОМИКА. ЕВРОПА МУ КАЗА ДА НЯМА ВРЕДНИ ЕМИСИИ, ТИКВАТА ГО ИЗКРИВИ НА "ДА НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ НИЩО". ДРУГАРЮ БОРИСОВ ВИЕ СТЕ ЕДИН М Р Ъ С Е Н КОМУНИСТ
106
11
 
4
 
! Отговори
ГАНЬО преди 5 години
АЙДЕ, БЕГАЙТЕ ВСИЧКИ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ ИЗКУПУВАТ ЧЕРНОМОРИЕТО....
105
11
 
8
 
! Отговори
УЖАС! преди 5 години
МИ ТО БСП ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ЕЛЕКТОРАТ))):
104
8
 
13
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Анонимен 107: НОВИНИТЕ КОГАТО СА В УЩЪРБ НА ГЕРБ ИМ ВИКАТ "АНТИБЪЛГАРСКА ПРОПАГАНДА", НАЛИ ДРУГАРЮ; НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА СЕ ГОВОРЯТ ИСТИНИ А