Бил ли е предаден Левски и има ли Русия пръст в процеса срещу него?

Проф. Пламен Митев в операция "История"
18 фев 2019 17:30, Анисия Иванова
429

Все още не е напълно ясно бил ли е предаден Левски и от кого. Има косвени податки, че ако има предателство, това може да е на прословутия поп Кръстьо, но може би точния отговорът все още се крие някъде в османските или други архиви. Това коментира в Операция История по Bulgaria ON AIR историкът проф. Пламен Митев.

"Мит и фалшификация е че Левски е бил осъден само за криминално деяние, а не за революционната си дейност. Протоколите от съдебния процес отдавна са преведени. Мит е, че не се превеждат нарочно на български, за да не се разбере истината. Левски и Димитър Общи са осъдени на смърт по основното обвинение, че подготвят въстание с цел промяна на политическия  ред и държавното устройство в Османската империя. Няма никакви доказателства за участие на Русия в процеса, нито за това, че граф Игнатиев е искал Левски да бъде осъден", коментира историкът.

По думите му Левски е обесен на 18 февруари по нов стил и е изключително странно да се отдава почит към Апостола на 19 февруари. "Няма логика, но политическият елит не иска да промени това, въпреки всички усилия на историческата общност", обясни той.

Историкът разказа, че тетевенският учител Иван Фурнаджиев пръв дава информация за Васил Левски пред турските власти и това е документирано. Той дава името му, дава словестното му описание - ръст, цвят на очи, коса.

"Най-странното е, че и в момента има улица в Тетевен, която носи неговото име. По време на процеса той иска да получи и награда за това, което прави в полза на турските власти. Това са странностите в нашата национална памет", допълни историкът.

Той разказа още един факт от процеса: "Един от хората пък, осъдил Левски - прочутия Иванчо Хаджипенчович, прави бляскава кариера след Освобождението, става депутат и член на Върховния съд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
4
 
8
 
! Отговори
айде преди 5 години
Айде харесващите Турция, дружката на САЩ, да осъзнаят най-накрая, че това тук е България, а не Турция и не САЩ. Че май още не са го схванали. Левски е БЪЛГАРИН. Уважавайте паметта му и не се опитвайте да оневините Турция като вменявате вина другаде. Такива са фактите, колкото и да не ви харесват, туркофили.
295
7
 
10
 
! Отговори
айде преди 5 години
Онзи ден турците придобиха турско присъствие. Вчера изкараха, че то нямаше и баташко клане. А, днес и на Левски се посегна. Русия им е крива за процеса срещу него, а не Турция. Що така бе Миме? А утре какво следва, а? Айде стига ГАВРА с историята! Народът помни. Това ни е съхранило като нация. Българската нация и ВАС ще надживее. Свиквайте с това.
294
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 5 години
"Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност." Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци.Как ли анализират, днешните "патриоти" писаното от Васил Левски!?Вярвам, че духът на Левски е жив и днес, може и в един българин да е, но ще живее! Велик Човек е бил! Поклон!
293
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПраво казваш, че не била историята някаква си, а някои хора правили нещо с нея...Ама и ти правиш същото с нея. Или поне си мислиш, че го правиш, докато го правят с теб. Ти си просто маша в ръцете на някакви хейтъpи, които просто са заслепени от омразата си, която обличат в маската на "национализъм".
292
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте американския и бретански посланик, дали това не е работа на скрипал, или на мадуро.Години пиша тук - защо италианският, френскиятпосланици, известни в нашата история, на тях са кръстени улици, не направиха нищо за освобождението ни от турско робство?Констатациите не вършат работа, нито журналистическите им факти, които днес някой се опита да подмени, като например баташкото клане.Мислете и повече четете.Не историята е проститу .тка, според сентенция, а някои прос.титуират с нея.
291
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
"Свята и чиста република"; "За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.; Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си....Поклон пред светлата му памет!
290
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая статия е жaлък опит за реабилитиране на някакъв човек, който просто е бил контра на тогавашната власт, без значение каква е била тя.
289
3
 
5
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
До Жиб.// Я -а-а-а,ама вие притежавате екстрасенски възможностти.Мястото на Настрадамус е вакантно ,но и на Ванга,също
288
8
 
26
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Ако бе останал жив след Освобождението,Левски щеше да бъде убит от русофилите- на тях не им трябва патриотична конкуренция,която да издава техните далавери срещу България!
287
3
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До когато русофилите*//То се разбра,че сте продукт на неолибералните,демократични и евро-масонски повеи в българското образование.Майката на Васил Левски умира на 10 януаи 1978 година,когато карлово е в рамките на Османската империя.Брат му Петър умира през 1881 година кагато управлява Александър Батемберг.Брат му Петър първоначално трудно намира препитание,но по-късно е нает като градски стражар. Заболял от туберколоза, той умира през 1881.Тогава туберколозата си е била сериозно заболяване
286
7
 
17
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
След Освобождението Левски щеше да е убит от русофилите- на тях не им трябва патриотична конкуренция,която да издава техните далавери срещу България!
285
7
 
16
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
Иванчо Хаджипенчович има наследник в Русе. Интересно е, че Иван Хаджииванов е частен съдебен изпълнител. Очевидно има някакъв ген на гадостта.
284
3
 
12
 
! Отговори
D: преди 5 години
А бе вие съвсем изкукоригахте , то бива малоумщина ама чак пък толкова !!!
283
17
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Предлагам да свалим статуята на Цар Освободител от площада пред народното събрание и на нейно място да сложим статуя на президента освободител Абрахам Линкълн. Американците няма да мирясат докато това не се случи.
282
19
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
"..има ли Русия пръст в процеса срещу Левски" Американското посолство не спи. Чудят се по цял ден какво да измислят за да омажат Русия в България. Скоро очаквам статия със заглавие "Осовободила ли ни е Русия от Османско владичество или заслугата принадлежи изцяло на САЩ".
281
8
 
17
 
! Отговори
когато русофилите преди 5 години
са на власт брата на Апостола- Петър умира като просяк. А майката на Левски се самоубива в кладенец....това знаете ли го русски ***?
280
10
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Не можем да не направим сравнение днес - Левски е искал чиста и свята република и нищо за себе си !!!! ( Колко възвишено и патриотично! ) , а нашия прецедент и Корнелия Нинова искат да побъркат държавата с нови проекти,президентска република, на всяка цена (дори с кръв) властта ! Каква мерзост ,жалки комунисти! Колко долни хора сте !
279
10
 
6
 
! Отговори
Дембил или преди 5 години
До 322Оф,още един псевдо -патриот се появи! Как си преставяш ,че руснаците със стари пушки ще победят!!?? Ей,ама ги трескате едни ,дори и Станислав Лем ще Ви завиди с вашите способности за фантасмагории! Българите дори не знаели и не искали и да знаят,че ги Освобождават !!!! Цените са вдигнали десетократно,никой доброволно не искал да помага на руснаците .Колко при Ботев са се вдигнали опълченици.... ,толкова и при Освобождението ни е имало значението на българите при Особождението ни.Заблуден
278
11
 
8
 
! Отговори
Националист преди 5 години
Значи Левски е бил обесен за опит да бъде променено държавното устройство и политическия ред тогава , а днес, Корнелия Нинова и прецедента искат същото ,но за тях няма обесване !!! Защо ??? Те значи са по-важни от Левски !!! Така ли е ,другари комунисти ??? Така ли е ,народе български ?
277
6
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Странни хора сме,може да се каже и народ.Ако Левски беше доживял освобождението,най-вероятно щеше да влачи мизерно съществуване.Много голяма слабост имаме към предателствата и черната неблагодарност.Я как сръчно и бързо вдигнахме паметник на американските летци,загинали докато бомбардирали София и избивали български граждани,и свалени от нашите доблестни летци