Бил ли е предаден Левски и има ли Русия пръст в процеса срещу него?

Проф. Пламен Митев в операция "История"
18 фев 2019 17:30, Анисия Иванова
429

Все още не е напълно ясно бил ли е предаден Левски и от кого. Има косвени податки, че ако има предателство, това може да е на прословутия поп Кръстьо, но може би точния отговорът все още се крие някъде в османските или други архиви. Това коментира в Операция История по Bulgaria ON AIR историкът проф. Пламен Митев.

"Мит и фалшификация е че Левски е бил осъден само за криминално деяние, а не за революционната си дейност. Протоколите от съдебния процес отдавна са преведени. Мит е, че не се превеждат нарочно на български, за да не се разбере истината. Левски и Димитър Общи са осъдени на смърт по основното обвинение, че подготвят въстание с цел промяна на политическия  ред и държавното устройство в Османската империя. Няма никакви доказателства за участие на Русия в процеса, нито за това, че граф Игнатиев е искал Левски да бъде осъден", коментира историкът.

По думите му Левски е обесен на 18 февруари по нов стил и е изключително странно да се отдава почит към Апостола на 19 февруари. "Няма логика, но политическият елит не иска да промени това, въпреки всички усилия на историческата общност", обясни той.

Историкът разказа, че тетевенският учител Иван Фурнаджиев пръв дава информация за Васил Левски пред турските власти и това е документирано. Той дава името му, дава словестното му описание - ръст, цвят на очи, коса.

"Най-странното е, че и в момента има улица в Тетевен, която носи неговото име. По време на процеса той иска да получи и награда за това, което прави в полза на турските власти. Това са странностите в нашата национална памет", допълни историкът.

Той разказа още един факт от процеса: "Един от хората пък, осъдил Левски - прочутия Иванчо Хаджипенчович, прави бляскава кариера след Освобождението, става депутат и член на Върховния съд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
3
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До до Waffen SS//Чом казвате,то какво са историците Една от най-интересните версии според други руски източници е, че Олга е дъщеря на княз Владимир Расате, първородния син на княз Борис I и пръв престолонаследник. За разлика от баща си, Елена, което е родното българско християнско име на княгиня Олга, е силно и искрено отдадена на християнската религия и се ползва с доверието на дядо си княз Борис I и чичо си Симеон.
255
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до Waffen SSТи, друже пък си повлиян от соросоиднитапропаганда в Русия. Така се сеят омрази между два славянски народа. Нашите соросляци цитират руските и обратно. И после лъжат, че руси и българи се мразели. Източника на тия антиславянски лъжи да не е Новая соросоидиотская газета. Част от династията на Киевска Русь е викингска, но населението е славянско и династията напълно се славянизира. Така и първите полски крале са шведи, ама се славянизират, защо соросляците не тръбят чеполяците саШ
254
6
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Левски е работил за това сами да се освободим! Едно време *** лъжеха, че разчитал на "дядо Иван".МРЪСНИ ***!!!
253
8
 
15
 
! Отговори
Лъв преди 5 години
То естествено,че няма да има доказателства за намесата на Русия! Нали не смятате,че граф Игнатиев писмено ще иска смърта на Левски! Русия през цялата ни история се е намесвала и плетяла интриги според собствените си интереси! Все повече Българи го осъзнават,само шепата русофили-предатели,още си мислят,че Русия само за нас мисли и милее-пълни глупости,всичко е интереси! Изкарахме късмет,че за Освобождението,нашите интереси съвпаднаха с руските и западно-европейските!
252
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБългарите във Волжка България приемат исляма, също като тук соросоиднитетролове. Победени и изклани от монгалите, почти до крак. Иван Грозни не превзема Волжка България, защото не се превзема нещо, което вече преди 300 години е превзето, а превзема моголотатарското Казанско ханство.
251
7
 
10
 
! Отговори
ЦСКА преди 5 години
Даже и децата знаят, че Левски е предаден от Тодор Батков!
250
8
 
8
 
! Отговори
до Waffen SS преди 5 години
Олга няма нищо общо с царския род Дуло, от които са Борис-Михаил 1 и Симеон Велики , тя е по произход от варягите т.е викингите . Киевска Рус е напълно викингска държава , а това , че уж Олга е от българския царски род се пробутва от руски източници с цел да се предявяват претенции към българския Трон . Сегашните руснаци всъщност са бившите МОСКОВИТИ по произход угро-фини , а името Русия е присвоено от Киевска Рус .
249
4
 
17
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Току що по радиото "интервюираха" малки деца с въпроса: "Какъв щеше да бъде Левски в наши дни?"Едно дете дори отговори "Президент".Простено му е.Малки са още и не разбират, че още след освобождението щеше да бъде низвергнат, а може би и убит.От "съратниците" си.Защото сме "тъмни балкански субекти".И до ден днешен.
248
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже мой, каква простотия! сега пък имала ли Русия пръст в процеса срещу него! Абе хора, поне началното си образование да бяхте минали що-годе прилежно! Каква Русия, какви евтини платени политики ви гонят? Човекът е бил престъпник за турската власт, което си е нормално. И да, затова тя го е издирвала и когато го е намерила и заловила, нормално - осъдила го е на смърт. Че кой ще търпи на територията си бунтовни идеи и сепаратизъм? Няма такава власт.А дали е предаден и от кого - не е сигурно.
247
5
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До м-да*//Ама вие искате да ни веселите или сте продукт на "демократичното,неолиберално и европейско образование".Княз Светослав Първи има две кампании в България 968 и 970.При това той е княз на Киевска Рус,а не на Русия,а като доълнителна екстра, майка му е "Олга с християнско име Елена e киевска княгиня съпруга на княз Игор I и майка на княз Светослав I, от чието име управлява между 945 г. и 969 г. Според руски и български автори тя е внучка на българския владетел Борис I Покръстител..
246
7
 
12
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Левски не е бил предаден от руснаците, а от русофилите. Разликата може да звучи семантична, но е фактическа. Ако русофилите осъзнаваха своето предателство, Русия не би могла да оказва такова гибелно влияние над България.
245
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Грозни потопи в кръв Казан като се възползва от слабоста на обезкървените българи след монголските нашествия.
244
5
 
8
 
! Отговори
Кан преди 5 години
Виж на картата Кайнарджа/Каннарджа. Означава кръвно поле. Там оставят костите си русите. Прочети история! Гордей се с България!
243
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До троловете на С О Р О С. Скъпи българи, моля да ни извините, че заради скандалните ви глупости извиквате в гърдите наши възмущение, и обиждаме ви често, обидени от безумните ви троления и хули. Може би и вие сте българи в душата, и знаете прекрасно какви сме православни, кротки, славянобългари, почитащи освободителката ни Русия. Сигурно от тежкия живот днес тука сте приели така да изкарвате своята прехрана.
242
3
 
12
 
! Отговори
смешници преди 5 години
До м-даВ един пост написал си три лъжи платени *** или нечетящи човече.През 811 година и преди това не е имало въобще руска държава, как да настъпи срещу нас БУДАЛО???През 927 умира от старост цар Симеон Велики, никакви руснаци не настъпват, настъпват печенеги и то след години. Постоянната ти неграматност не е случайна, не вярвам да си толкова невеж, какъвто се показваш, лъжеш, мажеш.Крал Милан е австрийска креатура, Австрия го насъсква, за да избута Сърбия на изток и да грабне Босна
241
2
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До захари стоянов///"""Простодушието загатване на чорбаджи Мича извика съчувствена усмивка по много лица. Шъпот и глухо кискане се разнесе из залата.Събка извика звънливо:- От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!Тя зле разбра думите на баща си.Цялата зала утихна подир думите на ученичката""Е, не е от мен,а от най-големия писател и поет на България.Всеки може да го прочете в "Под игото",ако не е вече подходящо редактирано
240
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако България от Освобождението та до днес бе верен съюзник брат на Русия и Православните Балкани. Днес границата щеше да ни е такава - Тя нашата майка България, щеше да владее цяла Тракия, цялото беломорско крайбрежие, от Солун чак до Цариграда, самият град пък щеше да е столица на Гърция, която щеше да владее до Анкара. Наша щеше да е цяла Македония, щеше да си имаме и земи в Румънско. Отдадена на немска политика, тя изпадна в десет катастрофи, разсипа се и последната е днеска.
239
7
 
7
 
! Отговори
м-да преди 5 години
Ами защото Русия настъпи към Плиска още преди Никифор през 811 г.Те предоха България още 927 година когато Сятослав прекоси дунава и бе съсечен на кръвното поле Кайнарджа до Силистра.Русия насъска Крал Милан срещу България за да осуети Съединението.Разбра ли промит мозък такъв?
238
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Те, турците не са наши приятели, но са открити и честни в отстояване на своите интереси.Русия чрез своите агенти, се прикрива зад разни замъглени форми на справедливост като "демокрацията" на Румен Радев и "парламентаризма" на Корнелия Нинова.Тези понятия са само думи с друго съдържание в тяхното съзнание.
237
5
 
7
 
! Отговори
С О Р О С О И Дбеден преди 5 години
До м-даВашето е национално предателство. Защо да трабва да мразим освободилата ни Русия, и да обичаме запада, крепящ ислямски бежански потоци. Нормално е да има обеч между два толкова близки народа, както и между православните такива. Навремето царете наши са се женели за принцеси от православните държави а не от хар ема на султ ана или с католички или про -тестантки. Руската царица Олга е българска княгиня. Дъщеря на свети княз Борис, а не на немския ни цар със също име, който си е немец.