Стратегията за детето - съчинение по непреживяно

Eксперти коментираха бъдещето на спорния документ
Обновена: 18 фев 2019 21:52 | 18 фев 2019 21:45, Красимир Ангелов
12

След като беше публикувана Националната стратегия за детето до 2030 година, от Църквата реагираха остро и призоваха за цялостната ѝ редакция. Коментарите на Светия Синод от своя страна предизвикаха бурни дебати. Посяга ли тя на семейството и християнските ценности?

Още по темата
"Стратегията сякаш е писана като съчинение по непреживяно. Не ми става ясно към кого точно е адресирана, тъй като е написана на български език, но съдържанието далеч не изглежда българско. Липсва човешкият характер", коментира в студиото на "Денят ON AIR" психолингвистът Стела Богомилова.

Тя отбеляза още, че според нея логиката е скъсана и няма конкретика.

"Не виждам образа на българското дете. В стратегията сякаш става дума за едно мнозинство, напомнящо най-нисшите касти в Индия - деца, жертви на сексуален разврат, на наркомания и зависимости, трудово експлоатирани деца или такива на разбити семейства", подчерта Стела Богомилова.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на столичното 119 училище
акад. "Михаил Арнаудов" Диян Стаматов отсече, че за изготвянето на подобен докумемт се изисква много време. По думите му не бива той да бъде приеман с лека ръка. А оттук нататък несъмнено предстои огромна критика.

"В тази стратегия трябва да намерят място днешните деца за техните следващи 18 години от индивидуалното им развитие. Място трябва да намери и тяхната сигурност, подкрепа и защита в семейството", каза Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Училището в Изток до изкопите на Цецка. Директора - Съветник е поканен да коменмтира документ, закоито ДАЗД казва, че е готов, обсъден с гражданите, НПО всичко. А то какво било... И той в небразно лозе, трябвало време. Просто конфузна ситуация, нито знае какво пише в стратегията ....Казват му, ще ти доведем госпожата от Кения от Уницеф, да направим рекламен матариал за борбата с насилието, и той участва. Печели авторитет, а не знае какво пише в стратегията.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цялата тая суматоха, не виждам каква е ролята на ООН и Уницеф които имат Конвенции за защита на децата! България, ако не бъркам е подписала този висок клас Международни документи, още след промените в зората на 90-те години!Чела съм Конвенцията, а тази стратегия не съм! Но ако има противоречие, между двете, юристите най-точно ще направят рецензия!Скандинавските подходи трябва да бъдат ликвидирани!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оазисите имат обяснение: гонят всички които не стават. В периферията се събират всички изгонени от такива директори-отличници.Няма за какво да се сваля шапка.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директорът не трябва да посяга на деца с изказване. Много джендърско изказване. Казва нищо, а го назначават пак за съветник.Той ще осребри своята сервилност и политкоректност.Абе хора, стратегията за детето в този вид е стратегия като за строителя на комунизма. Става дума за фашистка идеология с тази стратегия. Опомнете се. Лъжат ви.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ТОВА Е ДЖЕНДЪРСКО ПРОИЗВЕДЕНИЕ!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не на еничарството! Народе????
4
1
 
27
 
! Отговори
ИК на квадрат преди 5 години
Ролята във възпитането на децата е иззета от родителите чрез тази стратегия и е дадена на институциите и НПО-тата. Има един куп мъгляви формулировки в НСД. Дори няма да коментирам забраната за телесното наказание.
3
0
 
27
 
! Отговори
ИК на квадрат преди 5 години
Стратегията залага всички деца задължитено да бъдат вкарани в детските градини. Също държавата и НПО-тата ще обучават децата. Напрактика държавата е задължена да издържа неправителствените организации чрез програмите за обучение.
2
2
 
13
 
! Отговори
ИК на квадрат преди 5 години
В стратегията има цели ТРИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ за насилие, като освен за физическо и сексуално насилие се говори и за вербално насилие, употреба на власт (нима родителите не употребват власт над децата си, като ги карат да свършат нещо, или да се държат по определен н-н), неглижиране и др. мъгляви формулировки.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кое дете става дума? В страна която малки дечица дискриминират други малки дечица. И то вече в няколко училища. Жалка държава, жалки хора ( не всички на за съжаление не малко) , беден народ. Омразата поражда омраза.