Станишев: На барикадата сме! ЕС загуби социалната си физиономия

Президентът на ПЕС сравни ситуацията с тази след Втората световна война
100
Станишев: На барикадата сме! ЕС загуби социалната си физиономия
Снимка: БТА, архив

Европейският съюз е загубил социалната си физиономия, посочва президентът на ПЕС Сергей Станишев в писмо до левите лидери преди конгреса на партията, който започва утре в Мадрид.

В писмото си той очертава посланията на кампанията за евровота, съобщават от неговия пресофис.

Според него пред левицата отново се изправя историческа задача - подобно на социалдемократическия консенсус, който вдига на крака Стария континент след Втората световна война, днес отново е на дневен ред възстановяването на Европа на равенството и справедливостта.

"Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет - основополагащите ценности на Европейския съюз. Нашата мисия е да дадем силно лидерство и посока на един съюз, който е загубил социалната си физиономия", отбелязва Станишев.

На форума ще бъде приет предизборният манифест на ПЕС, наречен "Нов социален договор за Европа". В Мадрид ще стартира и кампанията на левия кандидат за председател на ЕК Франс Тимерманс.

Според Станишев социалистите и демократите са политическата сила, която може да постигне радикална промяна на европейско ниво.

"Ние сме тези, които работят за променена Европа, за подобряването на условията на всички, а не само за привилегированите. Оставаме верни на ценностите, като морален пътеводител в бързо променящия се свят. Ние сме от една страна на барикадата с мечтата за свобода, мир и просперитет, със стремежите и правата на хората. Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма. Против страха и лъжите. Ние сме за справедливост, солидарност и надежда", заявява лидерът на европейската левица и посочва разделителните линии с десницата.

Той отбелязва, че класическата десница е хвърлила тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани и предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите членки и в крайна сметка между хората.

"Всичко това е благоприятна почва за националисти и крайнодесни. Но те само посочват проблемите, без да предлагат решения. Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми и всички добре знаем накъде води този път", посочва Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
8
 
! Отговори
Тръмп преди 5 години
Напротив това са троянските коне на Новия Световен Ред
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЕС'овете имат най-добрите идей, на кого да си дадете парите, под мотото: Дайте, да дадем !
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А въоръжени ли сте ?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той отбелязва, че класическата десница е хвърлила тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани и предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите членки и в крайна сметка между хората."Абсолютно точно,приватизацията на всички сектори в Европа,проведена от десните, донесе само социална несправедливост и мизерия в Европа,един монополист се охранва,за сметка на стотици хиляди хора и работници останали без права,без достой
23
4
 
8
 
! Отговори
Xa ха преди 5 години
Съетските троянски коне в ЕС......
22
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно е прав Станишев,а по неговото управление страната беше 1000 пъти по-спокойна и сигурна отколкото е през последните 10 години.Фашизма и нацизма са забранени и осъдени в цял сват,няма място за фашизъм в Европа,фашизма води единствено до разруха и смърт,само враг на европейските държави може да толерира фашизма и нацизма!
21
1
 
11
 
! Отговори
Тръмп преди 5 години
О я се скрий социалистически (комунистически) ***.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръсен потомствен комунис
19
3
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Защо ми изтрихте поста за очертаващата се гей-физиономия на ЕС. Имате нещо против гейовете ли? Хомофоби ли сте? Аз не ги мразя и няма нищо хомофобско в поста ми! Защо социална физиономия може да се пише, а гей-физиономия не може?
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 15От тази пещера, в която сме сега, по тъмна и мрачна няма. Всеки ден самозапалвания и самоубийства, от отчаяние и безизходица. Всеки ден пребивани, ограбвани и убивани старци. А престъпниците защитавани от стотици непеота, поддържани от този твой евросъюз. Долу евросъюза, дано се спомине по скоро.
17
0
 
8
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
..." имаме историческа мисия"..., баща ти построи комунизма а ти ще построиш социализма, побързай че блатото те поглъща
16
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТИЯ СА ЛАКОМИ ЗА ВЛАСТ :DИСКАТ ДА СА ПОВЕЧЕ ЗА ДА КОМАНДВАТ ЕС !!! НО ЗАСЕГА КОМУНИСТИТЕ В ГЕРМАНИЯ СА ПО-МАЛКО ОТ ХРИСТИЯН ДЕМОКРАТИТЕ :D
15
4
 
13
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
И ще се върнем пак в пещерите? Ура!
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да се мъчите да го позакрепите, евросъюза си отива. Скоро няма да го има, и слава Богу.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви барикади те гонят бе съсел Мястото ти е в затвора заедно с крушевската крадла и всички некадърници от Позитано 20
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦиникТози е ясен и дъвкана дъвка, а какво е работил Юнкер някога туй кажи ?
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей тоз мешунгер може ли да каже какво точно е направил за България ?Ама за мене си явно е направил - милионерче,живучка си с децата в подредена държава и си харчи на воля - чии пари Бе ?
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това беше една фалшива маска за Студената война, за да не се бунтува работническата класа и да иска революция и социална справедливост. След падането на Берлинската стена, фалшивата маска стана излишна и Европейският съюз показа истинското си лице.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма.Ало, нима България не ви е изпртила в ЕП? После ще говорите за национален егоизъм.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, я се разкарай бе