Нещастна нация ли сме? Едва 4% от българите - щастливи!

Няма как да си щастлив без доходи, смята психолог
22 фев 2019 11:00, Красимир Ангелов
267

6044 гледания   |  Още видео

Само 4% от българите се чувстват щастливи, а цели 31% смятат живота си за нещастен. Това показват резултатите от проучване за щастието на българските граждани. Според изследването най-нещастни са ромите, хората над 70 години и лицата, които са получили само основно образование. Съвсем очаквано щастието до голяма степен зависи от доходите.

Още по темата
Любов Кирилова от "Happiness Academy" каза, че въпреки тревожната статистика, в глобалната класация България се е изкачила с над 20 места по щастие сред страните в света.

"Щастието е навик, който се учи, по-точно композиция от навици. Всичко е индивидуално - има различни емоции, които определят щастието", каза тя в студиото на "България сутрин". Кирилова обясни, че методологията на изследването у нас е американска и за пръв път е приложена в България, а резултатите зависят от това как ги четем.

Психологът Еленко Ангелов пък беше категоричен, че подобни анализи на щастието му звучат сериозно, колкото хороскоп в жълт вестник.

"Щастието е много лично, има много форми. Нещата са още по-очевидни, когато си погледнем в джобовете. Можем да говорим без край, да раздуваме локуми, но няма как да си щастлив без доходи, каквито и помпозни и духовни приказки да говорим", подчерта Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Психологът допълни, че всичко за щастието е клише, но всичко е вярно, а Любов Кирилова каза, че други проучвания са показали, че най-щастливи са тези с дълготрайна връзка.


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз бих бил щастлив, ако: всичко в държавата работеше както трябва, като отидеш на лекар да ти обърнат внимание и да ти помогна, администрацията да си върши работата, а не ти да и я вършиш, навсякъде да е чисто и подредено, да няма родени в България, които да не могат да смятат, четат, пишат и говорят български, полицията да си върши работата, ако стана жертва на престъпление, да знам че виновника ще си плати, детето ми да учи в училище, което е равностойно на тия в развитите държави и т. н. т.
229
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И аз имам доста добър доход, но не виждам бъдеще за децата ми тук, за мен вече е късно.
228
0
 
4
 
! Отговори
Заклет Мазохист преди 3 седмици
Чувствам се страхотно .всеки ден е удоволствие за мен
Никога няма да напусна тази държава с прекрасни условия за живот и практикуване на най древните професии.
227
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПАРЛАМЕНТА(ГЕРБ,БСП,ДПС,АТАКА,ВОЛЯ,ВМРО,НАЦИОНАЛИСТИ-РУСОФИЛИ)-ТОВА СА 4% ЩАСТЛИВИ РУСКОЕЗИЧНИ БЪЛГАРИ!
226
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
бг жалка мизерна страна това полужението.
225
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако при такава прекрасна природа, такъв здравословен климат и такава плодородна земя българинът е нещастен - проблемът е изцяло в него.
224
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Злобата и зависта цари в България. Не е величина към щастие. Става все по лошо.
223
4
 
7
 
! Отговори
до 194 преди 4 седмици
А ако бедният няма пари да си купи хляб? Как ще е щастлив да прави каквото иска, като няма изход и няма възможност да се занимава с каквото иска. Парите движат света хора. Тия които имат да не се подиграват на тия дето нямат,защото и на тях може да се случи да изпаднат в тежко положение. Парите може да не дават пълно щастие, но нямаш ли ги не може да си щастлив.
222
4
 
8
 
! Отговори
до 221 преди 4 седмици
Човече, приятелите са до време. И аз в даскало имах верни приятели. Всеки отиде да учи на различно място,някои вече създадоха семейство,някои са в чужбина.В един момент всеки почва свой живот.Но колкото и да са ти приятел,всеки гледа да си оправи само своето положение, дори да спечели пари и забравя някой път за тия дето са му помогнали.Ако бях богат,например бих помогнал на всичките си приятели,но някои хора,които си уважавал, след време се променят и стават важни. Само при българите ли е тъй?
221
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 206
Аз нямам пари и имам много приятели. Не е до парите пич, а до това стойностен човек ли си и готино ли им е на хората с теб.
220
3
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 4 седмици
Най-големите мрънкачи.
219
2
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 седмици
4 % щастливи , 31 % нещастни , останалите 65 % какви са ?
218
5
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 седмици
На времето като чукнех нещо чуждичко , бях щастлив Сега ако успея да се изпикам , съм щастлив. Кво да праиш? Съдба !
217
5
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 седмици
Че то и при соца щастливите бяха 4 %. Върхушката на БКП.Другите бяхме народ.
216
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има хора които си продават жилищата които са наследство от баба и дядо и си купуват с парите скъпа кола.
Какви са те ? - успели или не ?
+ да - не
215
3
 
14
 
! Отговори
до 214 преди 4 седмици
Какви глупости говориш, не се чуваш. Какво ,,пораженческо" мислене? Да ти кажа ли,аз как протича интервю за работа(като не си вътрешен). Отиваш усмихнат, спретнат,показваш си дипломи,сертификати,минаваш тестове на английски и друг език.Много те харесват, уж си техният човек.Минава седмица и ти пишат имейл,че са те харесали,ама са си избрали ,,по-перфектен". Истината е,че вземат роднините на шефа,а ти си трупай сертификати. В държавата ни всичко е навързано. Няма нищо общо с мислене и дипломи.
214
0
 
13
 
! Отговори
съвет към Бойко преди 4 седмици
Бойко направи минималната заплата 3000 лева нетно на сегашните цени и хората ще са поне доволни. Стандартът на живота определя нагласата на човека. Не говорете измислени приказки как да си ,,усмихнат" с 5 лева. Няма как да стане. И нека ви напомня,че голяма част от българите имат поне едно висше и после не могат да се реализират като са бедни. Просто като си по-скромен в България се държат по-гадно вместо да оценяват истинските качества. Тия които имат самочувствие не означава,че са по-способни.
213
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не е 0,04% а е цели 4% Щастливи крадци!!!!!!!!!!
Би трябвало системата да падне и да се възроди.
212
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До до 209

Хрън-мрън ... Само това чувам. Да, вярно! Зле е положението, ама да си седиш с ръцете навряни в задника, не върви. Такова пораженческо мислене е масово и отвратително. Всичките ми набори са така отще от 7ми клас. Ужасно е!!!! Аз не съм от роднините връзкари, нито съм давал рушвети!
211
4
 
16
 
! Отговори
до 209 преди 4 седмици
В България хората дето успяват са връзкари или са бутнали пари да са на хубав пост. Погледни държавната ни йерархия. От калинки по калинки. Фолк певици юристки.Затова ли да им кажа,, браво''?? Самочувствие без покритие,ама любовницата на Х, любовницата на Й. А в провинцията до 9-то коляно на кмета, с платени дипломи всички. Това е реалността в България. Защо да харесвам такива хора сложени отгоре дето не им е мястото???