Въвеждаш V вместо В...150 дарили винетка на друг водач или държавата

От АПИ търсят решение заради грешките при покупката
Обновена: 22 фев 2019 07:19 | 22 фев 2019 07:11, Анисия Иванова
158
Въвеждаш V вместо В...150 дарили винетка на друг водач или държавата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сбърка ли водач регистрационния си номер при закупуването на електронен винетен стикер, той няма как да получи заплатената сума обратно и губи тези пари. Това стана ясно след сигнали на граждани за нови проблеми със системата за е-винетка. Около 150 жалби на граждани са подадени от граждани при продадени от пътната агенция 1,5 млн. такси.

Оказва се, че всеки може да купи и валидира винетка на несъществуващи номера. За сгрешени по вина на потребителя символи от регистрационния номер на превозното средство суми не се възстановяват от Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ). Отговорността за правилното деклариране на регистрационния номер на превозното средство е на потребителите. Най-често водачите въвеждат грешно регистрационния си номер, като въвеждат SV вместо СВ или V вместо В.

Впоследствие се оказва, че нямат валидни винетни такси, заплатени реално, а парите са преведени на АПИ. Често се бъркат цифри или други букви от номерата. Така 150 водачи вече по погрешка или купуват винетки на други шофьори или даряват пари в сметките на държавата.

Според ръководителя на отдел "Информационно обслужване" в Националното ТОЛ управление проф. Олег Асенов, законодателят ясно е постановил, че отговорност за въвеждането на грешни данни на машините за самообслужване при таксуване на електронна винетка носи потребителят.

По регламент регистрационните номера в България са с букви, които могат да бъдат намерени и на латиница, затова въвеждането, независимо дали е на кирилица, или на латиница, трябва да съответства на буквения израз на регистрационния номер. Системата обаче не може да проследи валидността на номера.

"Такъв номер теоретично би могъл да съществува. Включително би могъл да съществува номер и от 6 цифри. Както и сме виждали по пътищата и други интересни номера, които съществуват. Защо обаче потребителят няма възможност да върне сумата пари, ако е сгрешил при закупуването на винетка, както би трябвало да се случи с всяка стока и услуга в рамките на ЕС? Защото това, което заплаща потребителят не е стока и не е услуга, а държавна такса", тълкува Асенов пред "Монитор".

Според него не трябвало в управлението да има човек с правомощия да редактира данни, защото същият можел утре да започне да злоупотребява с правомощията си.

В Националното ТОЛ управление е създадена работна група, която анализира всички подадени сигнали. Следва в 3-месечен срок групата да обобщи ефективността на системата. След това ще предложат на законодателя евентуални решения. Признават, че ако има пропуск, той не е във функционалността на системата, която стриктно следи разписаното в закона.

Припомняме, че при стартирането на новата система за таксуване имаше проблеми със заплащането на винетките през Борика. Тогава вместо да таксува за една винетка, системата грешно вземаше на два или три пъти повече.


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
1
 
! Отговори
Без име преди 4 седмици
Комбинацията между тариката и идиота е днешна България.
141
6
 
1
 
! Отговори
Az преди 4 седмици
И в покера е така , кьорав карти не играе! Да сте гледали кратуни, няма с вас да се занимават, това да не е НАРКОП-а.
140
2
 
2
 
! Отговори
иван преди 4 седмици
Няма такава държава като България. Не мислим за хората никога. нали се вижда от кой са изпратени парите.Трябва да има начин за оправянето на грешките. Тогава по тая логика на държавата ако купуваш винетки със крадени данни на чужда карта . няма право човек да блокира тези транзакции.
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ДртПрч

Не всички щракаме по цял ден по компютрите. Някой хора не са толкова на ти и се случват дребни грешки ...
138
1
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 седмици
За де6или не жаля.
137
3
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 седмици
Колко трябва да си ***, че да въведеш "V" вместо "В"?!
136
0
 
0
 
! Отговори
stilko преди 4 седмици
Е нали от някъде трябва да се избият парите за А1 де е....а мошениците..дават комисионни а пътищата с тоя воден асфалт за никакъв *** не става..но сега събирам пари за хеликоптер е там ще ме хванат за карабината.нема да плащам винетка проблеми с паркоместа няма 6точки..айде лека
135
1
 
3
 
! Отговори
Атанас Колев преди 4 седмици
До э23
Абе не е точно така аз също взех винетка на друг номер всичко си проверих два пъти и накрая излезе друг номер а аз карам камион и винаги проверявам по 2 пати минимум но имаше бъгове в началото и сега ги има пак.В Европа не можеш да закупиш винетка на едно МПС две винетки системата не ти дава но в БГ става това е с цел да се съберат повече пари. Защо имаше оставки защо се махнаха тия началници от АПИ. Аз като бях в София в централата на АПИ имаше над 200 молби за объркани номера.
134
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никой не е виновен на хора, които не са се научили да пишат. Като са неграмотни да отидат на бензиностанция и там ще им вкарат данните в системата. Но и там искат на хартия да изпишеш номера, та ако си неграмотен и това не работи. В този случай най-добър вариант е да се запише някое вечерно училище.
133
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 4 седмици
В началото првих експеримент. Въведох номер на който вместо букви слажих само въпросителни. Прие го. И като нищо ще издадат винека на ,,въпросителен,, номер.
132
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 седмици
Всеки ученик от математическа гимназия може да вкара няколко реда код за изключване на определени латински букви. Не са толкова много. Всеки обикновен търговски сайт за каквото и да е има такава. А система за 180 милиона не може. А как в края на годината ще ги осчеводят тези пари?!?! Като премии на същите ***.
131
6
 
2
 
! Отговори
э23 преди 4 седмици
Колко трябва да си глупав, за да сгрешиш номера на колата си?!! Ама така е то - прост народ, слаба държава.
130
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
2 пъти ти се изписва номера иска и потвърждение човек който може да чете не може да го обърка то дете в 1 клас да накарате ще види разликата
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
POLVIN BALGARIA NE ZNAE DA 4ETE I PISHE VIE ZA ELEKTONNI VINETKI RAZPRAVIATE
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хах! Българи и компютри ... Това звучи, като борец и художествена литература. :)
127
0
 
0
 
! Отговори
От парламента..и зад преди 4 седмици
Айде жегнаха се и почнаха да пишат.. два коментара вече, давайте още
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хах ... Това цялата им система е с грешки и проблеми, които всеки 18 годишен, който се е интересувал, ще знае как да избегне и коригира ... Ама ЙОООООК!
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да, някой ми плати винтеката. Да е жив и здрав, ще го почерпя една биричка, ако го видя :)
124
1
 
11
 
! Отговори
Проста държава преди 4 седмици
Хора, стреснете се малко. Днес са 150 човека, но утре могат да станат 1500 и вие да сте сред тях. Не ви ли пука за парите ви. Докога ще захранваме апи и онези мазници по редовете на парламента? Протест трябва, да се върне старият начин. А тези, които гушнаха пари от сделката с „машинките”, да плащаъ сега неустойки.
123
1
 
8
 
! Отговори
Питам преди 4 седмици
А къде отиват парите от платените винетки за автомобили с несъществуващи номера? Явно никой не контролира това, както се разбира от приказките на АПИ? Или някой администратор на програмата си ги делка със шефа на АПИ-то?