Борисов размаха пръст: Бизнесът с горива прилежно приведен в бял!

"Контрабандата на цигари 4.4%, данъците ни ниски - да не се краде ДДС!"
Обновена: 26 фев 2019 20:12 | 26 фев 2019 13:31, Веселина Йорданова
150

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 4.4% е паднал делът на нелегалните цигари у нас през последното тримесечие на 2018 г.

Това показва традиционното изследване на големите тютюнопроизводители. Това е спад с 0.9 пункта спрямо третото тримесечие на миналата година и затвърждава устойчивата тенденция за намаляване на контрабандата при цигарите от 2015 г. насам.

Най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково - 12%, а най-малко са в Добрич и Габрово - 1,3%. В София са отчетени 3,7% незаконни цигари.

Най-много нелегални цигари идват от Турция и Сърбия. Няма обаче ясно обособени райони в България, където да се наблюдава голям дял на контрабанден тютюн, предаде "24 часа".

"Убеден съм, че до няколко месеца ще имаме същите резултати при горивата - мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха в цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите. Искам да предупредя бизнеса с горива най-прилежно да си преведат бизнеса в бял, защото толкова усърдно работят службите", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Първият месец ще седим, ще се червим, ще се гледаме, ако не сме си свършили работата, но на третия месец и без подкрепа ще сме го направили", каза още той. Борисов посочи, че утре има съвещание с областните дирекции, защото вече всяка подава справка какво е задържано като цигари и алкохол.

"По същата схема вече се контролират горивата - всяка областна дирекция в края на деня пише има ли малка, средна, голяма бензиностанция, за да знаем откъде идва незаконно гориво", заяви още Борисов. Той допълни, че Петролната и газова асоциация вчера са подали сигнали до МВР за съмнителни бензиностанции, по които в момента текат проверки. Утре ще стане ясно какво са показали те.

"За нас вече е ежедневие да ги следим тези неща. Освен физически да заснемате с камера ръчно всяко едно движение на разтоварване на танкери, да го имаме на филмче", даде нареждане премиерът на службите.

Той изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки. "Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50 процента повече в бюджета - или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.", пресметна Борисов.

"Шумът по наредбата за касовите апарати е, защото софтуерът се манипулира в момента. Съпротивата е голяма, защото искаме да не се краде ДДС. В същото време търговците излизат и казват: държавата ми направи пътя, канализацията, осветлението, а считат, че не бива да плащат данъци. Приходите от бюджета са после да се увеличават доходите, а не да забогатеят един кръг лица", отсече Борисов и призова обществото за съдействие.

"Въпросът е при тези ниски данъци, трябва ли да се краде от ДДС. Искаме да има такъв софтуер, че информацията да не ходи в Макао, а той да си работи на Слънчев бряг. Истински очаквам гражданския сектор да ни подкрепи, защото това е в полза на обществото", коментира премиерът. .

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
33
 
! Отговори
И аз преди 5 години
Като нормален човек си мисля, че когато собствения ти народ те нарича Тиква, нямаш право да се показваш по нито една медия.
78
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадецът вика "Дръжте крадеца"!А, тия на снимките (защо ли цяла серия?), до един са като изтървани отДиспансера на Четвърти километър, София.
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Петролната и газова асоциация вчера са подали сигнали до МВР", т.е. Вальо Златев ли?
76
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Борисов,че то и народа Ви размахва пръст всеки ден!
75
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А-а, не! Каквото и да приказва Боко, колкото и сам да се хвали, докато не го похвали бате му Юнкер, не му вярвам! :)
74
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Лукойл въведе ли касови апарати и измерващи устроиства? Ами не и никой не може да ги накара БСП е твърдо зад тях. Това е публична тайна.
73
5
 
24
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Нелепо е след като цял живот си бил душманин,сега да се правиш на много добър и справедлив.
72
1
 
26
 
! Отговори
морски преди 5 години
Докато тук се надприказвате, на Сл.бряг се продават доста хотели.Тези хотели, придобити с крадени от нас пари, не са нужни вече.И за какво повече ?!Милиони, са успешно изпрани там, "честните бизнесмени" ще пратятподставените им лица на нови обекти.А вие вЕрвайте, че положението се оправя, като в Бг, всеки ден се краде по много !
71
22
 
12
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
Не знам за какво се хабите.. На Валентин Златев не му е 100% бял бизнеса, но не прехвърляйте всичко на Боко..Всички знаем за танкера в черно море за да не плаща акцизи и от спестените се пълнят касите на БСП и ДПС, а не на ГЕРБ.. Не го защитавам но ако алтернативата на ГЕРБ са БСП и ДПС жална ни МАЙКА братлета... За това не спорете и не хвърляйте излишно енергия...
70
8
 
28
 
! Отговори
Лъган ТА лъган преди 5 години
За кого ли не съм гласувал от кого ли не съм лъган?ОТ ВСИЧКИ!И в тоя смисъл, ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАМ за БСП?Вредите, нанесени от БСП на България, са неколкократно по-малки от невижданото сега разграбване и опустошаване на България. Сравнимо само с разграбването по времето на Иван Костов. А при Бойко Борисов е върха!И затова РЕШИХ: Избирам най-малката беда.А за напред ще видим ......... ПЪРВО ТРЯБВА СЕГАШНИТЕ АЙДУЦИ да влязат в затвора!
69
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нелегалните търговци заплашени ...ама продавачите от Фабриката за илюзии са на свобода още?
68
2
 
21
 
! Отговори
Той не може.. преди 5 години
Той може да затвори Булгартабак ,но неможе да го отвори --може са направи администрацията 1-милион но неможе да я съкрати--може да изкара всички дето са под пагон да глобяват шофьорите със стари автомобили ,но неможе да помогне на хората да си купят нови --може да казва ,че е свел контрабандата до нула но неможе да накара заклетия пушач да пуши по 2-кутии цигари по 6-лв---неможе да ме накарам да си купувам винпромска ракия от 12 лв 700 милилитра--неможе да спре демографската криза ...
67
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Боко гледа така през цялото време, значи са му спряли хапчетата неоснователно.
66
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 66Тиквата в затвора за много много дълго!Съгласен съм, ама ако първо вкарате ***, Станишев и Доган.
65
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Тоя на снимката нещо не стои в страната? Защо така :DЗащото е в Европа да си уреди подкрепа да не могат руските слуги да го свалят и да гепят 18-те милиарда, които ще получим от ЕС.
64
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата в затвора за много много дълго!
63
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МИЛЕНЗАЩО ГЕРБ ЗАТВОРИ БУЛГАРТАБАК В БЛАГОЕВГРАД И 2000 ЧОВЕКА ОСТАНАХА НА УЛИЦАТА ПРЕДИ МЕСЕЦБулгартабак Миленчо е собственост на Русия.*** питай в руското посолство.Ако отидеш може да питаш и защо, някои от лекарствата произвеждани в Софарма(която е 70% руска собственост) на руския пазар са с цена по-ниска от себестойността им за производство, а у нас са от скъпи по-скъпи.
62
14
 
3
 
! Отговори
Данчо перката преди 5 години
Незнам бокото какво точно вьрши добро за народеца но знам че бесепето начело с доган тия контрабандити се правеха че не ги виждат!
61
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП е мафия, закривайте.
60
0
 
3
 
! Отговори
АЛОООО 51 преди 5 години
До АнонименМАЛО УМНИКА-----------------------Би ли ми разтълкувал това - на два пъти го пишеш вече ??? Ходил ли си на училище ???