Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино

Партерните етажи пак гаражи, вместо магазини
151
Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино
Снимка: архив, БулФото

В последните две-три години все повече жилищни проекти в големите градове започват да изглеждат мащабни. Не става дума само за затворени или отворени комплекси - самите жилищни сгради започват да стават все по-големи, с повече апартаменти в тях.

Тази тенденция става отчетлива и по всяка вероятност ще продължи и в близко, а и в по-далечно бъдеще, казаха наскоро от Националната асоциация на строителните предприемачи, цитирани от "24 часа".

Причините са основно две. “Стремежът към по-мащабни проекти не е израз на някаква грандомания, а просто това позволява по-ниска себестойност на строителството и предлагане на жилища на по-достъпни цени”, казва членът на управителния съвет на асоциацията Ивайло Митев.

“Реализирането на една по-голяма сграда в сравнение с няколко по-малки облекчава и административната тежест. Това заедно с по-ниските разходи и икономиите от мащаба предопределят до голяма степен решението при проектиране”, казва той.

Според него спестеното по този начин от предприемачите им позволява да влагат и повече средства в заобикалящата инфраструктура. За съжаление, става дума само за непосредственото обкръжение на новите жилищни сгради. По-добрата среда за живеене не се изчерпва с един или с няколко тротоара и детска площадка.

Например в големия град трудно се намират места за паркиране. И това определя друга тенденция в жилищното строителство напоследък. Защото малцина помислят да купуват апартамент особено ново строителство, ако няма осигурен паркинг или поне място за паркиране.

И строителните предприемачи все по-масово се принуждават да променят проектите си и да префасонират партерните етажи от търговски площи в гаражи.

Печалбата за тях е същата, тъй като гаражът за разлика от паркомястото е имот със свой идентификационен номер, може да се продава, наследява и отдава под наем. Цените на гаражите в някои жилищни проекти на практика са изравнени с цените на най-маломерните апартаменти на пазара.

И все повече нови жилищни кооперации заприличват на строените в края на социализма. Те бяха пълни с партерни гаражи, които след демокрацията постепенно се превърнаха в търговски обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе пиши глупости,натъпкват се в кутийки,защото нямат средства за повече или са студенти или наематели.И никой от провинцията не иска да си отави жилището и да живеее в мръсната столица,отиват в София по принуда,защото всичко струпано там - институции,обучение, фирми,работа,свястни болници като ВМА и т.н.
55
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние имаме по-малко население при повече територия, а живеем в блокове и кооперации. Къде е логиката на това?Българинът още не е схванал, че средната класа по света масово живее в къщи. За него да се набута в някоя панела и да даде за това 1000+ евро на квадрат е символ на много висок статус. Ще се светнем някой ден, ама да минат още 1-2 поколения :)
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализмът рухва всеки ден и на никой не му пука. "Един ще падне, друг ще го смени, и толкоз. Какво тук значи някакъв си бизнес?"
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30-годишната вакханалия и лудост в строителството на мутробароков кич и градска грозота, опасна за населението на градовете, е факт. Покривите на мутробарока образуват ледени висулки зимата и са опасни за пешеходците. Всички мутробарокови покриви трябва да се преобразуват на плоски.
52
1
 
18
 
! Отговори
излъган от балкана.. преди 5 години
В Б-я скъпата пастърма и еднофамилните къщи не вървят за масовия купувач--- за него специано се измислят такива работи който никъде другаде не биха се купили ако се поднесат по такъв начин със такава прилежаща инфраструктура.. Какво искам да кажа; строй се огромен жилищен комплекс в единственото свободно място м/у 10 панелни блока и живота на всички и стари и нови обитатели става АД--това нормален човек изобщо небива да си го причинява --ако това е дългосрочна инвестиция то незнам какво да к
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как не сме излизали от СОЦа, нали бил неефективен и рухнакКато икономика соца рухна. Като политика и манталитет - не. Всичко се бута по разни кутийки и иска да живее в София, независимо на каква цена са.
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На носталгиците мястото им е в панелките!
49
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Холандия е натъпкана и пак масово живеят в къщи. Ние имаме по-малко население при повече територия, а живеем в блокове и кооперации. Къде е логиката на това?
48
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора,престанете с това гадно високо строителство и жажда за свръхпечалба!Пренаселени ли сте,за да строите високи,неудобни сгради?Направете ниски кооперации и къщи с градини и дворове,нещо качествено!По-добре да се пътува 1-2 спирки повече,отколкото да намушвате хората като сърдели в грозните,неудобни бетонни сгради,без простор и зеленина!
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен е по-добре в малка сграда 4 етажа.
46
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди кухнята не се считаше за стая,въпреки,че кухните бяха по-големи от днешните и имаше сервизно помещение за пералня към тях.
45
7
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Драмата на българите е индивидуалисти /егоисти/ живеещи на тясно.Това в най-рядко населената държава в Европа.За акъла си сме много богати - няма да се уморя да го повтарям.
44
2
 
5
 
! Отговори
Св до Анонимен преди 5 години
"Моля? Поне два пъти на седмица. То бива да сте окъсан, *** ча па толкоз..."Не става въпрос за спестяване, просто си е чисто, само при входната врата чисти, стъпката и асансьора, иначе основно веднъж месечно - то никой не ходи. Но даваме по 10 лв/човек (в моя случай 30 лв./мес.) за поддръжка на асансьора месечно, и мисля че е доста над средното поне по софийски стандарт.
43
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Хайде стига с лъжите какво строели немците! В големите градове на Германия, сградите са многоетажни залепени една за друга, като новото строителство е с 1-2 етажа по-високо от старото, но разстоянията между плочите са значително по-малки, т.е. помещенията са с по-ниски тавани и разбира се с много апаратменти в една сграда. Това всеки може да го провери като се разходи с гугъл в големите градове на Германия.
42
1
 
20
 
! Отговори
Край преди 5 години
Между големите блокове от соца има пространство. включително и между панелите.Вижте където е новото строителство за какво става въпрос - ужас. Жените се лъжат че са по-шарени пък после се оплакват че комшииката отсреща и ползва простора, а комшията пък и се радва като вземе да си ляга.
41
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През соца не строяха само блокове,а цели квартали с детски градини,училища,магазини, супермаркет,аптека,инфраструктура и транспорт,градинки и т.н.
40
3
 
14
 
! Отговори
Кажете преди 5 години
От кога стая + кухня стана 1-стаен?От кога кухня+стая+хол е 2-стаен, преди беше 1-стаен.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "анахронизъм"Тези къщи са подходящи за всякакви места. Просто се предлагат много апетитни суми за тях. Ако имаш 1000 квадрата къща с двор в центъра на София, ще им хора, предлагащи ти по 5000 на квадрат. Малко народ ще се откажат от такава сделка. Но ако си много богат, защо не?
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как не сме излизали от СОЦа, нали бил неефективен и рухнак, ми разбререте се бе дрОгаре, рухнал ли е соца или още живеем в него?
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има но, наречено мнгостаен апартамент, ама поради някаква причина апартаментите са масово с две и три стаи, които са по 2.3 м високи и са по 0 квадрата стачката. Пробвайте с 200 квадрата апртамен и ще видите, че не е толкова зле.