Харчим близо 900 млн. лв. за мерки за по-чист въздух

Ще извеждат от употреба печки и котли на твърдо гориво
Обновена: 8 мар 2019 14:32 | 8 мар 2019 14:30,
20
Харчим близо 900 млн. лв. за мерки за по-чист въздух
Снимка: Булфото, архив

Битовото отопление на твърдо гориво и автомобилите са основната причина за замърсяването на въздуха. Разработената програма за подобряване на качеството на въздуха предвижда мерки именно в тази посока, като се очаква да отидат за изпълнението й между 475 и 879 млн. лева. Това стана ясно по време на изслушването на екоминистъра Нино Димов в парламента.

Още по темата
Една от основните мерки за подобряване на качеството на въздуха е поетапното извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха.

Димов настоя, че борбата с мръсния въздух е основен приоритет за екоминистерството му, но посочи, че по въпроса трябва да се търси и политически консенсус, за да се прилагат непопулярни мерки. Той добави и че замърсяването на въздуха е не само екологичен, но и социален проблем.

Екоминистърът допълни и че с поправките в Закона за въздуха са заложени допълнителни мерки за качеството на въглищата, с които ще се намали замърсяването. Общините също разработват програми и прилагат конкретни мерки за подобряване на качеството на въздуха, а за неизпълнението им има предвидени санкции, уточни той.

Джевдет Чакъров от ДПС призна, че са взети много мерки за подобряване на качеството на въздуха, но подчерта, че не могат всички граждани да си позволят да си подменят отоплителните уреди, както и да карат по-екологични автомобили. Също така призова миенето на улиците да не бъде само инцидентно и кампанийно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 5 години
Никак, ама никак не е лесно да вземеш мерки срещу замърсяването в следствие от изгорелите газове от постоянно прелитащите самолети , от строежите и работата по ИСПА, от разлагащите се кучешки изпрaжнения...По- лесно е да влезеш в дома на изрядният данъкоплатец и да му размахаш пръста заради горенето на дърва. Все пак това е България, където геноцида срещу нормалния човек е гротескно прикрит.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как какво - ще купят на "безработните" климатици
17
1
 
4
 
! Отговори
учуден преди 5 години
И така и не разбрах какво ще направят с тия 900 милиона лева !
16
1
 
2
 
! Отговори
Adam преди 5 години
селяни направете отоплението на парно достъпно отново за да не си палят печки
15
1
 
4
 
! Отговори
do 14 преди 5 години
за да се измият улиците - общината трябва да свърши нещоза да се махнат печките на твърдо гориво можем да вземем от хората и да дадем на хоратаза да сменим автомобилите можем да изискваме.Във вторите 2 не се изисква ние да правим нищо друго освен да искаме от другите да свършат нещо.в нашият квартал съм видял само веднъж водоноска или някой да мете в последните 20 години.
14
1
 
7
 
! Отговори
??? преди 5 години
Знае се, че най-големият замърсител е отоплението и то най-вече горенете на гуми и други подобни. Когато има наднормено замърсяване с ФПЧ е 10 пъти над нормите, което често се случва през зимата в София, отоплението замърсява 19 пъти повече от всичко останало взето заедно. Неизмитите улици като втория голям замърсител, замърсяват 25 пъти повече от останалите по-малки замърсители, като автомобилите и други. Въпреки това пак ми говорят за колите като значим фактор при замърсяването на въздуха.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Улиците се мият само по Великден на трети март 19 февруари и то само в топ центъра.Като слязат от служебните си коли да не си напрашат случайно скъпите им ботуши.
12
2
 
7
 
! Отговори
Баща на 2 деца преди 5 години
Напускайте тая смрадлива и *** страна млади хора.Дано никой да не остане т у к.Само крадливата клика да гние тук.
11
1
 
4
 
! Отговори
До кметицата преди 5 години
Како Данче мий улиците в кварталите не ти е проблем печката на бай Гошо който получава 300 лв пенсия или дизела на Кире който работи за 550 лева.Купи 50 водоноски и мий мий мий жено. Всеки втори е София кашля като раково болен.
10
1
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи не мога да кажа за малките градове, където няма топлофикация, но за градовете където това е налично то единственото което трябва да се направи е ДА СЕ СПРАТ КРАЖБИТЕ КОИТО ТОПЛОФИКАЦИЯ И ТОПЛОФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА ИЗВЪРШВАТ НАД НАСЕЛЕНИЕТО! Така 99% от хората ще се включат към топлофикация и въздуха ще е чист и всичко друго! Ама то къде а имат толкова акъл та а се сетят да направят едно толкоз просто нещо а? Или друго което е по-вероятно, и те са в кюпа!
9
1
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Навремето улиците се миеха през ден. Сега за 10 години съм видял общо два пъти. Цялата тази мръсотия се подмята из града, колите я вдигат във въздуха и я дишаме. Тази мръсотия е десетки пъти повече от емисиите на самите автомобили. Ето как на практика замърсява трафика. На хартия обаче се мият всеки ден и за това плащаме милиони. Хем ни крадат, хем ни тровят. Не са необходими нови милиони за да се реши проблема, ако почнат да си вършат работата и сегашните ще стигнат.
8
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
Там където всички сме равни /дишаме мръсен въздух/ се мъчат уж да вземат мерки, а всичко е толкова просто, или вдигат доходите, или правят цените на тока поносими!Робовладелците хем искат да вземат тлъсти пачки и да не плащат нормално, хем да дишат чист въздух, е няма как да стане! Всички сме в един от малкото общи кюпове!
7
1
 
10
 
! Отговори
Превод преди 5 години
Нормалните работещи българи да се готвят да плащат сметките за ток и газ на всички малцинства в страната!
6
0
 
4
 
! Отговори
aup преди 5 години
Интересно за какво точно ще отидат тия скромни "между 475 и 879 млн. лева". Пък изчисленията са с приблизителна амплитуда от някакви си плюс-минус 400 млн.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новината е "Крадем....." . Не мисля, че ще стигнат тези пари до някой , който има нужда от тях.
4
1
 
2
 
! Отговори
Сорри преди 5 години
Непопулярни мерки:Когато всичката злост да диша, може би въздухът ще се подобри.Другото е още едни пари и въздух без налягане.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще падне крадене, а резултат никакъв.
2
1
 
7
 
! Отговори
На хартия подобрение преди 5 години
Ние харчим, едни и същи печелят - резултат =0
1
8
 
4
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 5 години
Браво, ето че има мерки и се действа по въпроса. Пчеките скоро ще са в миналото, а догодина помощите в твръдо гориво пак ще са твърди и стабилитетни.