Доходите ни ще растат, икономиката обаче се забавя

Частният сектор ще последва увеличението на заплати в публичния
10 мар 2019 12:23,
30
Доходите ни ще растат, икономиката обаче се забавя
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази година доходите на българите ще растат много повече, отколкото икономиката като цяло, заяви финансистът Емил Хърсев.

Преди дни стана ясно, че външното търсене на български стоки и услуги ще забави темпа си на растеж през първата половина на 2019 г., според последния икономически преглед на БНБ.

Още по темата

От началото на годината се натрупват по-скоро отрицателни фактори не само у нас, а и навсякъде по-света. Причината е конфронтацията между основни центрове на световната икономиката – ЕС, САЩ, Китай, коментира финансистът, който отчете агресивната външноикономическа политика на американската администрация.

Основните пазари на българските компании по думите му няма как да не бъдат засегнати.

Ръстът на заплатите в публичния сектор от 10% ще бъде последван от повишение в частния заради конкуренцията за кадрите. Така доходите ще растат повече от икономиката, смята Хърсев, цитиран от "Нова тв".

Той отбеляза, че 20 г. преживяваме фиксирания курс на лева към еврото и бе категоричен, че няма да има драстично нарастване на цените при присъединяване към еврозоната.

Доходите ни ще растат и така ще расте кредитоспособността на населението, заяви експертът.

В момента спестяват по-възрастните хора, а младите имат нужда от кредити, за да уредят своя живот, допълни той.

Той смята, че лихвите по спестяванията в левове ще продължат да бъдат по-високи от лихвите на депозитите в евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Извод: покупателната способност намалява и обедняваме заради инфлацията.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде си Капитане,за да развееш черното знаме:"Те погребаха България!"
21
0
 
14
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
... и един *** завиваше станиол в марципан...
20
19
 
5
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
До разбирачите! Аз съм на заплата 3300 лв чисто и спрямо цените е супер. Във Франция е 5К евро, от които 1500 данъци, 1500 наем и оставаш с едни 2000 евро в Париж, което е по-зле от 1700 евро в София...
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя клоун Хърсев е твърде много отговорен за настоящото състояние на България, така че без менторски изказвания по медиите моля!
18
0
 
32
 
! Отговори
Max преди 5 години
Няма държава на света на, която населението и да намалява и тя да просперира.А с тази демографска криза България безвъзвратно вече е загубена.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ-того не расте нищо друго освен ДДС-то,защото като увеличат пенсиите и минималната заплата,цените на стоките от първа необходимост скачат с двоен процент на този на увеличението на дохода от пенсии и заплатиА за цените на горивата изобщо не ми се говори.Те и без каквото и да е увеличение скачат почти всяка седмица.С малко но постояно,докато хората не излязат по кръстовищата.Така,че надежда всяка оставете.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До.Reptile.. По всичко изглежда че си лежач на държавната софра такова изказване не подхожда на друг. Не всички са учени и не могат да бъдат.Тук в германия за такива които нямат много мозък има социал с който социал си живеят и без да работят. Говоря за Германци не за пришълци. Социала се дава по задължение на държавата след като неможе да осигури работа за нискоквалифицирани. Не всички могат да са висшисти с по 5 езика. Ама на теб мозъка не ти стига да вникнеш в същноста кой знае от кой баир си
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МРЗ трябва още сега да се закове на 700-800лв. нето!
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ReptileТи що не отидеш да си развиваш бизнеса в ЕС?Там ще намериш всякакви квалифицирани и преквалифицирани с чужди езици. Върви там им плащай 500 лв. бруто!
13
32
 
4
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Стига сте мрънкали! Квалифицирайте се в нещо и тогава искайте пари. Ние сме в свободен общо-европейски пазар. Ако тук се чувствате не оценени, тогава идете в друга държава на ЕС... ако не, значи толкова си можете и спрете с мрънкането. Сигурен съм, че език не знаете и на 80% от Вас в главите ви са чалга и запазен Голф 5-ца от Италия...
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия за *** ли ни имат. Доходите щели да растат а цените какво ще правят ще намаляват ли. Вдигнаха пенсиите с 20 лв. вдигнаха мини заплатата и цените литнаха към Марс. Това което струваше 5 лева стана 10 лв. Колкото да ни успиват че след приемане на еврото цените нямало много да литнат забележете че намло много само малко с по 5 , 10 левчета. И това което сте взимали като увеличение на заплатите ще отиде на кино. Само наивник може да повярва на сеяндурски тарикат на лъжите.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да повишат МРЗ, управляващите опростиха 8 милиона на мюфтийството.Всяка година растат данъците, за да се пълни бюджета- да има за бонуси на Калинките, за опростяване на милиони на Домусчиев, на мюфтийството, на кого ли не.Пари за МРЗ, инвалидни пенсии, социални плащания, пенсии за стаж и възраст, лечение... няма!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега икономиката в световен мащаб беше в подем- заплатите в Бг на дъното.Сега щяло да има забавяне в темповете в световен мащаб- заплатите в Бг пак на дъното.Заплатите в Бг винаги са били дъното и ще останат дъното, каквото и да се случва в световен мащаб.Светът не ни е виновен за нищо, алчните Бг работодатели са в основата.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приказки от 1001 нощ. Щели да растат заплатите в частния сектор! Ти да видиш! Докато МРЗ в Бг е на дъното, доходите в частния сектор няма да растат. Частникът се ръководи от МРЗ. 1 месец може да ти даде 100лв над МРЗ, през другите 11 месеца от годината ще ти плаща МРЗ и всеки месец ще ти напомня, че ти е повишил заплатата... 1 път.
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще го направите този фокус при забавена икономика доходите да растат??? А, сещам се- на малцина ще растат, на повечето ще намаляват! Иначе няма как да стане! И сега е така.
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според проучвания след 100 г. ще има по-малко от 1 млн. българи.Искам да кажа,че докато дойде време да се живее като бял човек,няма да има кой да го живе...
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как при по нисък БВП доходите да растат. А за забавената икономика където този говори, аз не виждам каква икономика има в България.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** народ. Нищо хубаво не ни чака.
4
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога най накрая ше дойде БСП на власт за да се оправим малко