Скок на горива, ток, заплати = по-скъп летен сезон. Ръстът на цените - 11%

Хотелиери прогнозират до 25% спад на туристите
11 мар 2019 12:10, Анисия Иванова
87
Скок на горива, ток, заплати = по-скъп летен сезон. Ръстът на цените - 11%
Архив: Булфото

Цените за лeтния сезон по родното Черноморие ще нараснат със 7-11%, няма как да имаме спад, каза директорът на Институт за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV. Според него това е така, защото имаме ред увеличения – на бензина, горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала.

Той посъветва да се замислим за ранно записване, където цената ще е с 30% по-ниска, а най-високата ще е на рецепция в сезона.

Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия.

Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение, смята той.

Изключително занижени нива на брой туристи сочат анализаторите за този летен сезон. Според Драганов това обаче не може да се каже сега, понеже периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти.

Подготовката в най-големия курортен комплекс Слънчев бряг вече започна. За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача. Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Brexit.

По данни на туроператори около 10% по-малко за заявените чартърни полети към морето за лятото. Най-голям е спадът на германски туристи - около 25%, а също и от Русия, където спадът е към 20%. Голям проблем е и намирането на персонал. Консеционери на плажове дори финансират обучението на спасители срещу условие - няколко сезона след това те да останат на работа при тях.

Директорът на Институт за оценки и анализи в туризма обаче смята, че именно "разводът“ на Великобритания с ЕС може да доведе туристи от Англия у нас, понеже сме нискобюджетна дестинация.

Най-нисък процент от нашите почиващи ще изберат културния туризъм, понеже той се рекламира много лошо, коментира директорът на Институт за оценки и анализи в туризма. Най-много, над 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година.

Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.

Той посъветва и да внимаваме с платформите, с които правим договора и плащаме за почивка, Трябва да се проучи хотелът – има отзиви на вече били там, рейтинг на курорта, можем да видим хотела на страницата, добави Арсенов.

Той бе категоричен, че не е необходимо да правим скандали, ако нещо не е наред, а да съберем снимкови доказателства, както и да подадем жалби на рецепцията и към Европейския потребителски център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
11
 
5
 
! Отговори
Добра новина? преди 5 години
По-високи цени по-малко баярщници!
33
2
 
37
 
! Отговори
Турист преди 5 години
На две крачки е Турция и Гърция.Човек трябва да е леко луд за да почива в Черноморието.В чужбина се чувствам като шейх.Храна,обслужване,море,музика 6+
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
GARANTIRAN RYST OT GERB
31
17
 
17
 
! Отговори
Хотелиер преди 5 години
До 35Какво ша плащаш ти вече скъсан, нали съм ги виждал таквиз кат теб. Тръгнал с празната кесия на море. Който иска да почива на море в Бг да си направим сметката, че за едно 4 членно семейство трябват 400 лв на ден з храна и забавления, ако е ол инклузив. Под тази сума си е мизерия, няма Ко друго да очаквате
30
16
 
16
 
! Отговори
Хотелиер преди 5 години
Имаше даже една *****, дет миналата година котлон беше носил у един хотел да си готви, по новините я писаха, че я били изгонили и са жалваше. Ам туй е истината, българина няма култура за почиване, иска да мине тънко, дан харчи пари и да му е лукс. Ам няма такъв филм
29
1
 
55
 
! Отговори
до Хотелиер преди 5 години
Няма за какво да ви плащаме за разбитите стаи, долнопробната храна с изтекъл срок на годност, но за сметка на това безвкусна и некадърно приготвена, всичко това на проевропейски цени! Бойкот за вас, еничари, плащащи все още трицифрени заплатки на клетите си служители! Чудя се още как някой се навива да ви робува, фалит за вас!
28
35
 
3
 
! Отговори
Хотелиер преди 5 години
Пускам българи, ама само да ми работят. Няма по стиснат и недоволен клиент от българина. Даже от англичаните съм по - доволен, не са толкова стиснати.
27
1
 
36
 
! Отговори
Izpusnah nishkata преди 5 години
До АнонименИ в Швейцария е така. Минимална заплата в Швейцария е 3400 франка бруто. Едно кафе струва средно 3.70 франка. Минимална заплата в България е 560 лева бруто. Едно кафе в България е средно 2 лева. Сметнете колко кафета трябва да продаде един швейцарски ресторантьор,за да плати една заплата, и колко кафета един български ресторантьор. Да не говорим,че в Швейцария имаме и 13-та заплата. С други думи българските робовладелци да го духат!
26
2
 
42
 
! Отговори
Само СПОКО! преди 5 години
До Хотелиер Бъди спокоен, че живеещите югозапада ще предпочетем Гърция и няма да дойдем на обслужване и храна "ОЛ Клозетив"
25
29
 
7
 
! Отговори
Ревлювци преди 5 години
Не ви ли писна да ревете и да се оплаквате от Черноморието? Скъпо било, некачествена храна, лошо обслужване, а истинста е че ние сме ревлмвци, недоволни киселяци, непоздравяващи, намръщени заради лошия живот, морето не ни е виновно, отървеъе се от лоши мисли и просто почивайте ;) Само ще спомена че около 1.2 млн гърци идват по южното ни черноморие.
24
0
 
25
 
! Отговори
До Хотелиер преди 5 години
Ама фярно ли не пускаш българи в хотелите ти или те не искат да ходят и затова си сключил договор с някоя фирма,за да ти набавят Те клиенти за лятото от чужбина ?
23
39
 
5
 
! Отговори
Хотелиер преди 5 години
Ало хейтърите, хич не ми требете българите по черноморието. 2 хотела съм напрайл, българи на пускам, само румънци и руснаци. *** да си броят стинките и да крият ябалки и банани в чантата бе ми се гледат. Марш у Гърция за вас, там ша ва търпят да си носите ракия от село, дан са набутате да си поръчате
22
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 15 год. не съм стъпвал на българското черноморие.
21
1
 
43
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Не е проблем. Гърция ми е по- близко. Бих заплатил и двойно на тези цени, за чистота истински храна и чисто море. Затова си ги давам кинтите на Гърците. На нашите хотелиери по черноморието пожелавам фалит и честитки от ЧСИ.
20
3
 
18
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Няма реклама.Живея в Германия,виждам реклама на Македония,Гърция,Турция на всеки фест имат фолклорни групи със усмихнати млади хора които презентират туризма в Държавите си а България е неизвестна.До колкото изобщо я знаят е само Слънчев бряг и Златните пясъци. А ние имаме Созопол,Албена,Каварна,балкан,езера,културни забележителности.Никой не ги е чувал.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата спешно да дигне мерезето!
18
17
 
13
 
! Отговори
Милен Велчев преди 5 години
Държавата спешно трябва да освободи от ДДС и данък печалба туризма! Изнемогваме, ще фалираме! Държавата трябва да се грижи за бизнеса!
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНаправих съпоставка с цените и заплатите тук в Австрия и вашите заплати и цени и се оказа че цените спрямо заплатите ви са по високи от Австрииските 3 пъти.И като се събуди?
16
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербав разцвет. Нещо като гниене.
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти всички хотели да не кажа всички в Слънчев бряг не плащат въобще данъци или плащат в пъти по-малко отколкото тби трябвало. Те повечето са без акт 16. Бойко защо не ги натисне тях а тормози дребните търговци и не ги оставя да изкарат някой лев ????