Всеки седми у нас – антиваксър. Всеки 11-ти: Земята е плоска!

74% от българите са съгласни, че хора са стъпвали на Луната
13 мар 2019 12:35, Красимир Ангелов
316
Всеки седми у нас – антиваксър. Всеки 11-ти: Земята е плоска!
Снимка: Reuters

15% от българите смятат, че ваксините са вредни за хората, сочи на изследване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 824 души между 1 и 8 март.

Още по темата
58% от сънародниците ни обаче не се съгласяват с това твърдение, а 27% не могат да формират мнение. Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност у нас, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени, отчитат социолозите.

Изследването задава и други провокативни въпроси, като например този, дали земята е плоска.

Цели 81% от запитаните нямат колебания по въпроса, но 8% от запитаните са категорични, че земята е плоска. Останалите 11% се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма, а останалите 81% отговарят съгласно науката.

Според авторите на изследването смятащите земята за плоска са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото и това почти изключва опцията някой да се шегува в отговора.

74% от анкетираните пък са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - не, а останалите се колебаят.
 
Най-образованите са и онези, които са най-сигурни. Подобно твърдение проверява колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които сериозно се съмняват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
15
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
Тези дето твърдят че Земята е плоска са същите, дето твърдят че американци не са стъпвали на Луната.Кво да правиш , съдба.
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То така и еболата в африка се появява като ги инжектират ама за това не се говори
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че земята е плоска , това го знае всеки грамотен човек . За останалите има бтв и нова ...Маргинал ли си?
30
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време хората не са си слагали ваксини и нашите баби дядовци са живеели най малко по 85-90 години. Защо трябва някой да налага на родителите да си тровят децата с ваксини.достатъчно е,че всекидневно ни тровят от въздуха със самолетите дето пръскат кемтрейлс -самолетите с химическите следи.
29
16
 
6
 
! Отговори
е? преди 5 години
Естествено че земята е плоска , това го знае всеки грамотен човек . За останалите има бтв и нова ...
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Антиваксър" "много добре'' кореспондира с другото материалче ...."Пазим езика си": "Пазим езика си": Грамотността зависи не само от училището, смята Рени Стоичкова....___Едни го пазим,други като този сайт го разрушават .
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е яко като набиeш алуминий в организма на детето ти и после се чудиш защо има мозъчни увреждания и болести. Иначе нека овцете да си мислят че всеки им мисли доброто.В Италия, вече не допускат деца до детска градина, ако не са ваксинирани. Имат бум на заболявания от шарка!
26
4
 
11
 
! Отговори
реалист преди 5 години
" 8% от запитаните са категорични, че земята е плоска"Много вероятни е тези 8% да са мюсюлмани, защото според Корана, земята е плоска.
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксините имат повече общо с военната индустрия отколкото с медицината
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Доц.Иво Христов само е изчислил крайния резултат - 80% :) "И ти си един от тях ( от 80%) :)
23
1
 
0
 
! Отговори
Не до 18, а до 17 преди 5 години
Ти си...
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Краварите се направиха на интересни щото СССР пратиха Юрии Гагарин в околоземна орбита и първи завладяха космоса."Няма Юрий Гагарин и никога не е имало такъв човек! Той е плод на въображението. СССР са изфабрикували личността му и после умело са я заличили, защото им е излизало скъпо да поддържат този мит. Няма околоземна орбита! Няма и космос даже! Земята е плоска, така казва най-истинската религия християнството! Крайно време е да разберете, че жената е направена от ребро!
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже ме учудват резултатите, малко са вярващите в недоказани празни приказки. Като цяло българите са изключително глyпав народ. Колкото по-прoст е един човек, толкова по-лесно бива манипулиран. Не се ваксинирайте, вярвайте в кемтрейлс и каквото си искате. За вас си е. Лошото е, че ние, добре платените, ви издържаме и носим на собствен гръб. Не ми е жал за вас и ниските ви заплати, измирайте по-бързо. Не се ваксинирайте, не си мийте зъбите, не пийте аспирин. Всичко това са смъртоносни отрови.
20
4
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Ти си от онези 80%
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доц.Иво Христов само е изчислил крайния резултат - 80% :)
18
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво лошо има в това да си ПРОТИВ инжекциите? Това причинява болка, а и НЕ знаеш скритите последствия. Има и пострадали деца и пълнолетни хора, след инжекция. Инжекцията може да предизвика у едни рак, на други -БЕЗПЛОДИЕ и ПКЯ ( при жените), на трети - слепота и т.н.и т.н. Имам една моя позната и близка роднина, когато е родила, направо се е побъркала да води детето си на инжекции- този месец 2 инженции, след два месеца още толкова, след още 1- 2 месеца - по някоя и друга инжекция, и т.н
17
3
 
18
 
! Отговори
А бе преди 5 години
С ваксините е като със самолетите-на еди колко си полета 1 пада,ама хората си летят,щото иначе още по-лошо.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На маргиналите акъла им е плосък!Ха ха ха толкова са кyxи като акустична китара!
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До г-н *** Г.н Ангелов, моля да ми посочите къде в речника на българския език да търся думата "антиваксър"? Тя явно е измислена от вас по английски тертип, поради което се налага да ви напомня,че официалния език в България е български. Фактът,че употребявате тази дума свидетелства за слаба култура и беден речник от вас.
14
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 74 % от онези 80 % ли са дето един ги определи по подходящ начин. На луната все още никой не е стъпвал и в най скоро време няма да стъпи. Нямат необходимата техника и в днешно време, какво остава за 60-те години когато техниката е била допотопна. Краварите се направиха на интересни щото СССР пратиха Юрии Гагарин в околоземна орбита и първи завладяха космоса. А Краварите за да се изпишат по големи стъкмиха филмчето в Холивуд с кацане на луната. Самият режисьор на филма си призна за това.