Как падна Одрин през 1913 г. и защо е пропиляна победата?

Разказът на академик Георги Марков в Операция: История
Обновена: 19 мар 2019 10:48 | 19 мар 2019 07:10, Анисия Иванова
55

Превземането на Одринската крепост през март 1913 е нещо изключително. То демонстрира духа на една нация, възкръснала след 5-вековно иго, разказа академик Георги Марков в "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Одринската крепост е била построена под ръководството на барон Колмар фон дер Голц, пруски генерал, служил и в османската и в германската армии. Считало се, че крепостта може да бъде превзета само от пруска войска. Въпреки това, под ръководството на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, най-тежките укрепления в Източния сектор на отбраната са превзети само за четири часа и половина.

Особена е ролята на 23-ти шипченски полк и 10-и родопски полк, а гвардията на Георги Мархолев пленява Шукри паша.

По-късно сърбите повтарят пленяването на Шукри паша и дори го заснемат с кинокамера, така те си приписват част от заслугите за превземането на Одрин. Там е имало само две сръбски дивизии, но те не са участвали в атаката, довела до падането на крепостта.  За съжаление ние винаги сме били слаби в пропагандата, обощи историкът.

По думите му в Лондон е сключен много добър за България мирен договор, при това гарантиран от Великите сили. Ние получаваме цяла Източна Тракия до линията Мидия - Енос, огромна част от Беломорието - включително Дедеагач и Кавала, както и голяма част от Македония, но нашият елит не проявява прозорливост. 

"Нас винаги ни е теглело към Охрид. Историческият романтизъм е надделял над историческия прагматизъм. В историята няма "ако", но ако България не беше пропиляла този мир и не беше последвала Втората балканска война, можеше да има съвсем друга историческа съдба. Основната вина е на цар Фердинанд, но не само негова, за съжаление той е бил хазартен играч, а и управляващите тогава са се били главозамаяли от успехите и силата на нашата армия", разказа академикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
45
 
! Отговори
размисъл преди 5 години
Чест и гордост е да си спомним за миналото славно, но...Нека да погледнем реалността---днешното безправно настояще. Нека да не говорим повече за Левски, Ботев, Сливница и "България на три морета" - достатъчно сме говорили и писали; Нека да се борим за днешния ден-против комунисти, мутри, корупцията която вече 10 г се въплъщава в лицето на един глупав човек, на когото гласуваме нашият живот. Нека--но по удобно е да залъгваш народът с минали неща, роми крадци и ГЕРБ,БСП, ДПС, ОП- светци!
7
1
 
49
 
! Отговори
gio преди 5 години
"Нас винаги ни е теглело към Охрид. Историческият романтизъм е надделял над историческия прагматизъм."- за това може да се вини основно амбицията на един човек и това е Фердинант. Ако някой си направи труда да прочете мемоарите на ген Сава Савов ще разбере какви са били настроенията на войниците, а и народа и тяхното нежелание да се бият със сръбските и гръцки войски, но уви амбицията и недалвидноста съчетана със безразличието на поверената му държава води до националната катастрофа.
6
4
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Трябва толкова да са ти полирали мозъка за да не разбираш човешкат същност, отминалите времена и да ги сравняваш от сегашните лежерни и задоволени консуматорски критерии. Изкарайте си главите от задните части и мислете от времената на събитията, тогавашните разбирания за света и мирогледи. ПС. неразбирането и късата памет на добитъка винаги е довеждало до поредните войни и трагедии!
5
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега, всеки уикенд хиляди българи са на пазар в Одрин, без да се налага да воюват и убиват.Какво толкова сме имали да делим, че се е налагало да се трепем?
4
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми нормално.Фердинанд не е бил българин.Нормално е да играе за турците.Ето внук му Симеончо.Кръстиха си внукът Хасан.Прочетете в нета личните завети на Фердинанд към потомците му.Такава адска омраза и презрение към българите.Това бил народ който трябва да се убива,краде и унижава защото така бил свикнал..Има и други прозрения.В уикипедия чак пише че толкова обичал България и българите,че като си седял в двореца в Европа плакал за тях.Трогателно.Отивам до тоалетната.
3
5
 
61
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Истината е, че точно тогава "братята" сърби ни удрят в гръб,въпреки че уж са ни съюзници срещу поробителите. Толкова за сръбските предатели.
2
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече няколко пъти докоснах екрана и не ми се отваря cкaпаната ви реклама на бейлис.Какво става?Засилете предлагането и още малко!
1
3
 
53
 
! Отговори
svetlio преди 5 години
Войната...най-глупавото човешко творение!!!Че и със закон те принуждават да ходиш и убиваш за чужди дела!!!