Калфин: Ако се вдигне минималната пенсия – няма да е честно!

Едни ще бъдат ощетени за сметка на други
Обновена: 21 мар 2019 11:27 | 20 мар 2019 22:45,
102

Не би било честно да се вдигне минималната пенсия, заяви бившият социален министър Ивайло  Калфин. Той обясни, че ако минималната пенсия бъде повишена, това ще бъде в ущърб на хората, които са се осигурявали на повече пари.

Калфин също така сподели, че има две промени в пенсионната система, които ощетяват гражданите. Първата е таванът на пенсиите, който бе върнат наскоро от правителството, а втората - коефициентът за стаж, който все още не е достигнал ставка от 1,5, както бе планирано.

Още по темата

"Държавата не преизчислява парите за пенсиите, а ги харчи за друго. Това са 700 милиона лева. Ако се вдигне минималната пенсия, няма да бъде честно. Вдигането е вредно. Това изкривява цялата система, тъй като едни ще бъдат ощетени за сметка на други", заяви Калфин.

Той обясни, че хора, които взимат минимална пенсия, ще се приравняват с тези, които са се осигурявали на много по-големи заплати. Тези, които взимат минимални пенсии и трябва да поучават тези пари, могат да ги взимат като социална помощ.

"От общо четири промени в пенсионната реформа, две отпаднаха. Две от тях обаче ощетяват гражданите. Ощетяват всички, които тази година трябва да се пенсионират и тези, които работят и им предстои да се пенсионират. Едната промяна е с връщането на тавана - от тази година отпада таванът на пенсиите. Втората е свързана с коефициента за година стаж, който трябваше постепенно да достигне до 1,5. Това не е самоцелно, а защото идеята беше човек да взима между 60 и 70% от заплатата си, когато се пенсионира. Сега обаче те са обречени да взимат 40%", обясни Калфин.

Бившият министър допълни пред Bulgaria ON AIR, че в момента субсидията от дъжавния бюджет за пенсионния фонд е около 3,8 милиарда лева, което е с близо 200 милиона по-малко от 2015 година.

"Правителството си спестява между 800 милиона и милиард от пенсии. През 2015 година бяха дадени 8 млрд. за пенсии годишно. Четири от тях бяха от държавния бюджет. През 2019 г. сумата е 9,5 милиарда, но субсидията е 3,8 милиарда", посочи Калфин.

Той посочи, че тези милиони са пари, от които могат да бъдат преизчислени пенсии на много хора.

"Ако бъде взет средният осигурителен доход и се преизчисли, хората ще взимат по-големи пенсии. В момента имаме около 2,2 милиона пенсионери, като пполовината от тях взимат средно по 200 лева", добави Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ... Как може, дания да има 10 пъти нашия бджет, а минималната пенсия да е 20 пъти по-висока?Не трябва ли, поне 400 да стне тога у нази?
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба мис е разболя и не и стигнаха година и 4 месеца. Осигуряваше се почти два и половина път над минималното. СЕГА И ДАВАТЕ 209 ЛЕВА! КАКВО МУ Е ЧЕСТНОТО БЕ! ЖЕНАТА Е ВНЕСЛА ДВОЙНО НАД МИНИМАЛНОТО, АМА ПОЛУЧАВА НАПОЛОВИНА, ЗАЩОТО СЕ РАЗБОЛЯ, ПРИ ТОВА ОТ ЗАБОЛЯВАНЕ, ЧЕСТО СРЕЩАНО ПРИ ХОРАТА ОТ ПРОФЕСИЯТА И! А честно ли е, другарчето Калфин, да носи костюм за 4000 лева?
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А най-добре е те да плащат на държавата. Цецо гуменката се умори да тича до Щатите, и все доплаща за апартаменти. А той е капка в морето на новоизлюпената боржуа. С този социалистически див капитализъм, не знам докъде ще стигнете, но е време за заем за космическа флотилия. И е време да започнете да кръщавате роми с имената Лазар и Нано, за да се чува колко сме напреднали. Пък ако могат и да работят нвщо, независимо от мозъчния им капацитет, още по-добре.
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 200 лева какво ще си купиш?Само тока няма да могат да си платят,а камо ли да се нахранят цял месец.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук става дума за оцеляването на населението,другарю Калфин,а не за празни приказки, как ще си плащат сметките и храната хората с тези малки пенсии,а да не говорим акпо са и под наем?
5
6
 
48
 
! Отговори
Геноцид преди 5 години
Кой са се осигурява ли на по големи пари?полицай те, военни те,съдии те, чиновници те?!те не внасят осигуровки всичко им плаща ме ния,над 100 000 държавни служители не плащат нищо а ползват всичко и накрая високи пенсии.....до кога така?
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3агент
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гледай го ти това ко-пеле - евреина-псевдо"социалист" - не ще да дава на "чуждите", само "нашите" да имат високи пенсии...и таван да нямало - демек една пенсионирана фуражка или агнет да взима повече от един работещ в момента.. гледай го ти...
2
3
 
43
 
! Отговори
Desi преди 5 години
Ами като не е честно за хората които се осигуряват на повече, вземете вдигнете и тяхната, *** такива! То по тази логика пенсиите трябва да си стоят ниски векове наред. Ама че довод, нямам думи!
1
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калфин скрий се в дупката си. Честно ли е нашите баби да вземат 200 лева пенсия, а ти 5 бона? Аз мисля че не е.