Избирате сами формулата, по която ви е изгодно да се пенсионирате

Най-голям консенсус събира идеята да се върнат трите години преди 2000 г.
21 мар 2019 07:11, Анисия Иванова
40
Избирате сами формулата, по която ви е изгодно да се пенсионирате
Снимка: Булфото

В следващите от 3 до 5 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула. Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви вчера социалният министър Бисер Петков.

След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени се обсъждат 2 варианта за връщане към старата формула. Най-голям консенсус засега събира идеята при изчислението на пенсията да се върнат годините от 1997-а до 1999-а.

Една от причините за избор на трите години преди 2000 г. е, че за тях Националният осигурителен институт вече има данни в осигурителния си регистър. Така ще се елиминира възможността за подаването на фалшифицирани документи за пенсиониране с нереално високи доходи от предходни години.

Другата причина е, че НОИ може да направи анализ за въздействието на годините след 1997 г., но не и преди това заради липсата на електронен регистър. Според първоначалните разчети новата формула в изчисляването на индивидуалния коефициент ще има положително въздействие върху 56% от пенсионерите, на които им предстои оттегляне от работа през 2019 г., а 31% ще са негативно засегнати.

Още по темата

Намаляването на индивидуалния коефициент не означава, че и пенсията ще бъде намалена, обясняват експертите. Всяка година средният осигурителен доход в страната нараства, а именно той стои във формулата за определяне на пенсията. Затова разликата не само се компенсира, а в някои случаи дори се получавал по-благоприятен размер на пенсията.

Вторият вариант, който се обсъжда, е да се смятат и 3-те “златни години” преди 1997-а. Отпадането им е част от реформата “Калфин” и бе прието още през 2015 г., но с отложено влизане в сила от 2019 г.  За нея имаше широко обществено обсъждане, подготвена е от Консултативния съвет по пенсионна реформа и е част от пакета мерки, които поетапно влизат в сила, припомни министър Петков, цитиран от "24 часа".

“Правим още малко разчети с НОИ и в найкратко време ще бъдем готови със законодателна инициатива, която ще обсъдим с парламентарните групи с цел нейната подкрепа и бързото ѝ приемане”, обеща вчера той. Бе категоричен, че това са единствените два варианта за промяна. За да няма ощетени от подаващите документи за пенсия в момента, най-вероятно ще се въведе и преходна разпоредба.

Заради бурното недоволство се заговори и за отлагане на реформа с година, докато се проведе ново обсъждане. На дневен ред се сложи и идеята да се пенсионираш по правилата, по които си започнал. И двете тези обаче не срещат подкрепа от управляващите.

Промяната в пенсионната формула е като допир до огъня, това е светая светих в пенсионното законодателство и нормално е да бъдат толкова чувствителни всички при промяна, коментира Бисер Петков.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Избрах преди 2 месеца
Безусловен Базов Доход.
Сеа къде да додъ да си получа ХИЛЯДАРКАТА?
Гледах, зяпах, калкулирах и избрах.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Парите за пенсии свършиха заради фалшивите пенсионери по болест. Всеки се урежда както може , с парички пъхнати в документите или по роднински . Всеки лекар си урежда свои хора . Това го гледахме години на ред . Сега се чудят как да ни орязват стаж и години та да чакаме за пенсия докато се разредим до минимум и да няма кой да ги притеснява за пари . Едно е да купуваш цял етаж на блок с екстри , а друго да мизерстваш с пари само за лекарствата . Те знаят как да се отърват от нас .
27
1
 
6
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 2 месеца
Да бе да...
Само да отшуми ...
Всяко чудо за 3 дни...
26
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Важна е коалицията за Евроизборите, комунисти ГЕРБ + СДС!
25
2
 
20
 
! Отговори
Активист на БКП преди 2 месеца
Но пък Цецка Ц. Веждю Р. и Цвъ.Цвъ. купуват на безценица имот след имот !!!
24
1
 
26
 
! Отговори
ss преди 2 месеца
в щатите като се пенсионираш по индивидуалната ти сметка да речем си натрупал 200 000 долара може да си ги теглиш както искаш и на веднъж и да ги изхарчиш те са си твой а тука със твойте спестявания хранят ман гу ли те, защо няма пари защото окрадаха пенсиония здравния и всички фондове, защото най лесно се краде от общото и после "ми няма пари" а ако видиш днес че от индивидуалната ти сметка няма пари и са дръпнати с фалшиви прегледи и др такива ще има масово недоволство а от общото не им пука
23
5
 
15
 
! Отговори
бай Тошо преди 2 месеца
До Помнещ
По мое време всички почиваха в лукс за жълти стотинки :) Хората живееха охолно и щастливо, а СССР ни пазеше от САЩ …
22
1
 
21
 
! Отговори
ss преди 2 месеца
създават ви илюзията, че имате избор за нещо, да имат чиста съвест ето вие си избрахте тази формула затова пенсията ви е такава, а то каквото да избереш все си прецакан, едни нормални осигуровки през целия осигурителен стаж са около 80 000 лв, кой като се пенсионира и докато умре ще ги получи? никой. нали все искат да копират всякакви данъци и глоби от запад, да копират и това пенсиите да са по индивидуална сметка и да са наследствени като почине човек да останат средствата на децата му
21
1
 
13
 
! Отговори
Стар софиянец преди 2 месеца
Проблемът с пенсиите идва от това, че след преврата през 1989 година, завзелите властта демократи не премахнаха правилото за трите най-добри години при пенсиониране или поне да го бяха оставили само за периода преди 1990 година, а осигуровките от всички години след това да влизат в изчисляването на размера на пенсиите. Защо не го направиха е ясно - бяха заети с грабежа, който ни спретнаха и нямаха време за такива неща. Сега се пенсионират хора с по десетина години трудов стаж преди 1990 години
20
2
 
19
 
! Отговори
Стар софиянец преди 2 месеца
До 18 НЕ Помнещ
Нямаше двойно увеличение на цените през 1979 година.
Това за властимащите тогава е смешно на фона на властимащите сега. Тогава около 100 властимащи имаха привилегии, сега за 100 хиляди.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пенсионният фонд от преди 1944 година, за който все плачат някои, обхващаше под 10% от населението на България. През 1942 година пенсии са изплащани на 53702 пенсионера.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната "реформа - пирамида"!

Експеримента с населението в Бг продължава във всички социални сфери и най-вече в здравеопазването!

Лелицата ни разкатаха родните ни меринджеи!
17
2
 
10
 
! Отговори
Тролъ преди 2 месеца
Избираш, неразбираш 300лв.от Бойко!
16
2
 
1
 
! Отговори
Лози преди 2 месеца
До Мнение

Това, което пишеш не е вярно, направо е лъжа! Огледай по-внимателно сайта!
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сам да си избирам, по каква схема да се пенсионирам? Е това, вече е върха на малоумието. Поредното доказателство, че институциите са тотално абдикирали и си нямат и на идея какво правят. Народе, къде спите?
14
18
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 2 месеца
До предишните коментиращи:
Ако при бай Тошо беше толкова хубаво защо 64 г. прибраха парите от пенсионния фонд в общата сметка и ги изхарчиха за нула време?
Защо 1979 г. цените се покачиха двойно? Защо властимащите почиваха в лукс за жълти стотинки, а ние плащахме и техните сметки за мизерните квартири - не всички бяха военни и полицаи, които също ползваха с пълни шепи обществените средства.
Кой си взе без пари печелившия бизнес - ДС и някои партийни другари! Затова сега пенсиите са такива.
13
1
 
8
 
! Отговори
ЛАЗО преди 2 месеца
Формулата е една изпитана проверена доказана работи дори и казармата-да се е.е мамата на личния състав.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя е измислена,с която и формула да се пенсионираш все си прецакан, той бате ви Цецо апартамента за какво влага в недвижим имот.а?
11
1
 
46
 
! Отговори
ИТ преди 2 месеца
Значи ако цял живот си на добра работа, осигуряваш се на пълната сума, и като остарееш и вече никой не те иска по фирмите, с мъка си намериш някаква работа колкото да го докараш до пенсия, и тези последните заплати ще се определящи за пенсията? Така ли?! ЕИ после се чъдят защо хората взимат пари под масата и се водят на минимална заплата. Е бем ти и системата, е бем т ии държавата ...
10
6
 
3
 
! Отговори
доволен селянин преди 2 месеца
до 12
Рая беше при бай Тошо осигури ми по 300 000 юро месечно до живот на правнуците ми и при ингилизите нема токо