Учени от БАН откровено и категорично: Канабисът убива рака!

Надяват се държавата да преосмисли забраната на марихуаната за лечение
139
Учени от БАН откровено и категорично: Канабисът убива рака!
Снимка: Булфото, архив

Екстракт от канабис доказа силна антитуморна активност при инвитро експерименти. До такива изводи са достигнали учени от БАН, а резултатите обяви доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология, съобщи пресцентърът на академията.

Още по темата
Нейният екип работи по националната научна програма "Иновативни нискотоксични и биологично активни средства за прецизна медицина" - БиоАктивМед. По програмата БиоАктивМед работят учени от 7 института на БАН и 5 университета. Целият мащаб на проектите по програмата ще бъде представен на 26 март.

Първите резултати са станали факт, след като учените третирали с канабидиол - екстракт от канабис 9 линии туморни клетки - от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка.

Природното вещество е показало ясно токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. Екипът изследователи изрично уточнява, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България той е забранен.

Учените се надяват това ограничение за научни цели да се преосмисли.

Доц. Угринова каза още, че по проекта биха могли да бъдат разработени хранителни добавки, които да подсилят ефекта на конвенционалното лечение.

Тя не скри, че се надява някой ден да се стигне до клинични изпитания за лекарствен продукт.

Предстои да се изследват екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българският ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
6
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Така е които иска да се лекува които не иска да не пуши марихуана какъв е проблема то всеки средно интелигентен го знае
65
1
 
8
 
! Отговори
русофил преди 5 години
Те децата ни се лекуват всеки ден от рак като си пафкат значи всичко е ок а сега наздраве
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До снайпераУили Нелсън, приятелче!
63
1
 
4
 
! Отговори
Рамбо от Аляска преди 5 години
канабиса,цери раковите клетки,спасението е в Канабиса
62
2
 
12
 
! Отговори
Y преди 5 години
Свиването на тумори - тези опити отдавна са проведени и добре известни - от там натискът за контролирано легализиране по света. Онкологичната "мафия" не е доволна, както и наркодилърите на синтетични хапчета...Кой ще им купува скъпите отрови ако разрешат конопа? Нелегалният канабис, доколкото знам, се смесва с всякакви психотропни химически бо.клуци. Това е което го прави вреден.
61
3
 
13
 
! Отговори
8 преди 5 години
На всички дървени философи дето са се изпразнили тука мога да им кажа само едно - дано не ви се случва да имате рак в семейството, че тогава друга песен ще квичите, гарантирам ви!
60
1
 
2
 
! Отговори
13 преди 5 години
"В количествено изражение обемът на фармацевтичната индустрия в световен мащаб надхвърля 980 милиарда долара, (Statista the Statistics Portal, 2015) като се очаква през 2016г. да нарастне до 1.2 трилиона долара (IMS Institute for Healthcare Informatics, 2012)."
59
1
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До 13Те не умират от трева бе, от инциденти си заминават. За двама поне се сещам, опитали да летят...от 7мия етаж
58
1
 
5
 
! Отговори
13 преди 5 години
"Злоупотребата с алкохол, антидепресанти и антибиотици - през 2010 година в САЩ, има 38,329 смъртни случая поради свръх дози. 60% от тях са свързани с лекарства продавани в аптеките. В същата година 25,692 човека са загинали поради употребата на алкохол." !!!
57
1
 
6
 
! Отговори
13 преди 5 години
"Съгласно СЗО, консумацията на алкохол в Европа предизвиква 518 000 смъртни случая всяка година."!!! Да... няма нито един човек умрял от свръх доза канабис!!!
56
5
 
11
 
! Отговори
Изкуството преди 5 години
Джойнта развива творческите умения - писатели, композитори, художници .... като се напушат и създават шедьоври!
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56Знаеш ли, хилядолетния човешки опит ДОКАЗВА...........ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ СЕ РАЗВИВА САМО когато има някакви ограничения на вредните навици!!! АБСОЛЮТНАТА СВОБОДА ВОДИ САМО ДО ХАОС И РАЗВАЛ!!! Да си чувал за Содом и Гомор????
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Амстердам влязох в кофи шоп. 6 евро струва джойт цигара. Пушиш си легално, никой не те закача.
53
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдее.. тревоманчетата започнаха да се филмират колко е полезна тревата и как като пафкат няма да заболеят от рак. Само им пускам линк към едно скорошно изследване, което показва че "джойнта" може да предизвика психоза. Айде приятно пафкане и дано не попадате в Курило.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей, нашите най накрая се усмелиха да признаят нещо интересно. Но както се казва на кой му трябва евтино лекарство като може да се искат и да се печелят милиарди. Но уви обществото е така устроено и такъв модел на държавност имаме.
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хмммм.....разбирам ония меки китки от еуропката, след като не можаха да ни натресат направо джендърството, сега да се опитват да ни направят нар-ко-***-ни.............но тия па "старчета" от БАН..........ТЕ КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ???? Прав беше Симеон Дянков...........от изкукуригали КАКВО ОЩЕ ИСКАТЕ!!!! Да деградира новото поколение, това ли искат????!!!
50
1
 
3
 
! Отговори
Тъпият катаджия преди 5 години
Пиян или напушен зад волана едно и също ли е?
49
6
 
14
 
! Отговори
ист преди 5 години
Канабиса убива рака, но ще убие тютюневата индустрия за милиарди. Това води до убиване на акзиза и ДДС на цигарите, съсипване на държавните бюджети и печалби на монополите. За това правителствата нямат интирес болните да се лекуват с канабис, а имат интирес да мрът от тютюн.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алкохола и марихуаната са психотропни вещества, тоест наркотици, макар и леки не водещи до физическо пристрастяване. Сега защо едно е забранено е забранено от закона, а другото не е съвсем отделен въпрос. Аз лично бих легализирал всички наркотици, всеки се има глава на раменете да си преценява сам, дали и с какво да се друса.
47
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 5 години
"Run From The Cure"bg

Спонсорирани публикации