Закъсняла ли е интеграцията на ромите и трябват ли по-крайни мерки?

Засегнатите: Не сме представени добре във властта!
26 мар 2019 16:52, Василия Пейчева
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Достатъчно радикална ли е концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за интеграция на ромите, закъсняла ли е тя и какво е свършено през последните десетилетия за реалното приобщаване на малцинството към обществото. Това бяха основните въпроси по време на кръглата маса, свикана от Каракачанов, на която видни общественици, интелектуалци и представители на гражданското общество обсъдиха предложената концепция.

В основата на концепцията стоят мерки за премахване на гетата, справяне с ромската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост. Идеята е да се затегне и контролът за получаване на социални помощи, които да бъдат спирани, ако ромите отказват да работят и да пращат децата си на училище. Финалният вариант на концепцията ще бъде готов до дни и тя ще бъде внесена в Министерския съвет, уточни Каракачанов.

По време на дискусията вицепремиерът изнесе данни, според които около 1 млрд. лева както от държавния бюджет, така и от външни фондове и програми, са похарчени за ромска интеграция, а конкретни резултати няма. По думите му средствата само са усвоени от ромски НПО-та, но без реално да са свършили нещо за интеграцията на ромското малцинство.

Каракачанов посочи и че има няколко документа, по които се води политиката за интеграцията на ромите, но те не приучават ромите към трудови навици и образование, а се опитват да направят българското общество толерантно към това, което правят ромите.

Според актьора Христо Матуфчиев мерките би трябвало да бъдат дори по-радикални. Той повдигна и въпроса, че политиците опират именно до този етнос, когато дойдат избори и попита как би могъл да се разреши този проблем.

"Докато ние тука говорим, тези хора продължават да правят деца на децата и мисля, че мерките дори трябва да са по-радикални", коментира той.

Андрей Слабаков пък изтъкна, че най-големият проблем са ромските лидери, които са усвоили парите за интеграция, но техните събратя не са видели нищо от тях.

"Образованието е задължително, а няма никаква санкция. Да не пращаш детето си на училище е углавно престъпление. Не могат да ми говорят за традиции и да правят деца на деца. 9-годишна бременна в България се нарича педофилия! Аз ако реша да си построя малък спретнат клозет в двора, веднага ще ми го съборят. Къде са ромските лидери? Да кажат защо не искат техните събратя да бъдат интегрирани", каза актьорът.

Според проф. Михаил Константинов пък една положителна мярка би било приобщаването на представители на ромското малницство към структурите на МВР и българската армия.

Васил Василев, председател на Общобългарски комитет "Васил Левски", пък настоя, че в някои ромски деца има много потенциал и държавата трябва да им помогне да не попаднат в гетото.

"В тези деца, когато са на тази възраст, има голям потенциал и ако възрастните са загубени, държавата трябва да обърне много сериозно внимание за приобщаването им към тези морални норми и цивилизованост. Ако им помогнем да растат и да се изскубнат от гетото, обществото ни ще спечели много", коментира той.

От своя страна Милен Миланов, който е от ромски произход, посочи, че ромското общество не е представено добре във властта.

"Колко общински съветници има в страната, колко сме представени на местно и централно ниво? Колко ромски депутати има? Ние не участваме в дебата, в който се вземат решенията по отношение на ромската общност", отсече той.

Миланов настоя и че не трябва да се свеждат нещата под общ знаменател и добави, че ромската общност не е еднородна.

"Аз не припознавам моето семейство с това, което излиза в публичното пространство. Трябва да се направи сегментиране на проблемите на ромите. Образованите роми пък да бъдат привлечени за изграждането на благополучието на държавата", каза още той.

В заключение той допълни и че не е хуманно да се бутат ромските постройки през зимата.


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
до Ванката преди 1 година
Не са прости а са нагли. Измамиха ме с ремонт на покрива!
Първо се правят на прости и ти предлагат да ти свършат работа за 120 лв. после искат да подпишеш договор не можело без договор да ти работят, но и не може да си тръгнат защото вече са направили половината!
Накрая ти правят Оферта каквато е трябвало да направят в началото ама нямало да се съгласиш ако са я направили тогава. Лъжат през цялото време и искат Още и ОЩЕ ПАРИ. Нагли и Безскруполни измамници. Прокуратурата каза Не са виновни !
57
0
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
По времето на комунизма бяха интегрирани и работеха, а сега са защитен прост вид за манипулиране по време на избори!
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шкембе войвода както винаги не разбира - въпроса е, защо допуснахме/те маргинализацията на ***?
Не бяха "роми", работеха и учеха и нещата върваха добре, но ... Дойдоха "демоккатичните либералкелеши" и заговориха за "роми", интеграция и други глупости - трябваше да всемат едни пари. Обаче пропуснаха да назначат "роми"те за, които се бореха, на работа...
Та така! Гладен не се стои, нали?
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно проблемите с ромите и прахосаните пари за интеграцията им е огромен. Цял дебел вицепремиер, който е и министър на отбраната, вместо да се занимава с плащането на самолетите, за които още не е построен завода, в който ще се произвеждат, организира кръгли маси. Предполагам, че те са ядене и пиене, понеже те политиците за друго освен това не стават.
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можете ли да обясните защо при бай Тошо нямаше кражби,бездомни,без образование или без работа,защо имаше закони и справедливост и всички хора бяха равни?
Нещо ви куца в организацията и контрола,затова не можете да се разберете!
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромите ги използват за избори патариотите, за да насъскват електората си. Патариотите лъжат електората си за изборите, че ще бъдат едни големи хитлеристи, но изборите минават и те пак стават *** на властта и техният слабоуменн електорат пак е излъган и недоволен. Така че, не ДПС използва ромите, а точно патариотите като каракачана и неговите партийни роднини.
52
1
 
8
 
! Отговори
V преди 1 година
Не разбирам за кво са тия оставки.В САЩ за такова данъчно престъпление ти вземат зялото имущество и дори лежиш .А тука дори не се говори за прокурор .Това е данъчно престъпление в големи размери . А после що търговците манипулирали апаратите и крадели ддс ??? Ами всички виждат че няма последствия .А той затвора прави закона .Докато няма затвор закона е един хвърчащ лист хартия .
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля никой повече да не опява, е не било хуманно да им се бутат къщите посред зима. Пъров - това не са къщи, а са колиби, коптори, съборетини, кочини. Второ - зимата си беше топла, никакви минусови температури не е имало. А и никъде в закона не пише, при какви температури може или не може да се събарят колиби.
50
2
 
4
 
! Отговори
Има какво да учим... преди 1 година
..от ромската общност!!!
Бъгарете трябе:
1.Да спрат таа позорна джендария-ПЛАЩАНЕ НА СМЕТКИ!;
2.У тежка зима да научат,как се свръзва рекордоман с пруджина от креват-това е нагревател!;
3.Време е най-после да научиме бъгарете да БЕРАТ ДРЪВА-щото они са мръзливе, плащат на Топлофикацееа,а ние на Горскиа;
5.Водъта е природно богатство и само бъгаре плащат за гравитачна вода-като у Софето-да спрът да се борат с гравитацеата!;
6.У назе ТЕЛКА е като другар,даже у ЕС го прилагаме,а БГ-ате ги нае....а!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в товарни вагони и към Германия-там знаели как да ги интегрират,пък ние като не знаем по-добре да не ги мъчим,ами да им дадем зелен светофар да се развиват.............
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АВС

А 90% от българчетата с висше образование повече пари ли взимат? На какво основание на ромчето трябва да се плаща повече?
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужасно много е закъсняла интеграцията, която няма да се случи. Скоро децата ни ще живеят в доста кофти среда, за което ромите не са виновни.
46
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са се загрижили за роми, турци и сие етноси в България.
Защо някой не се загрижи за българския етнос?
Големият грях на нас-българите е, че сме лоши един към друг.
Другите етноси подкрепят своите, ние-не!
45
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Интеграция става с желание за интегриране на субекта, не с поощрение на паразитния му начин на живот.
44
6
 
5
 
! Отговори
АВС преди 1 година
познавам едно ромче от пазарджик с висше образувание където работи в общината на паз-к и получава стотинки ако не е на баща му магазина за хранителни .продукти ще умре от глад с двете си деца това ли е вашата логика къде е .....стова което драскате само лъжете народа ни или ни мамите за да се отчетете по документи че нещо правите и да крадете вие повече г-да политици никои вече не ви вярва
43
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо трябва да се премахнат НПО-тата, понеже те са основата на разделението.
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 30-на години върви пълна нарочна дезинтеграция. Да не се правят на улави.
41
22
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
ТО Е МНОГО ЛЕСНО ДА ВЗЕМЕТЕ СОПИТЕ И НЯКАКВИ НАРКОМАНИ И ВСЯКАКВИ ДА ИМ СЪБАРЯТЕ КЪЩИТЕ ПОСРЕД ЗИМА.....В ТАКЪВ СЛУЧАЙ КАК ГОСПОД ДА ВИ ПОМАГА БЕ ЕЙ.....ДА СЪБОРИШ КЪЩУРКАТА НА НЕСРЕТНИКА.....КАК ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ БЯХА ХОРА,А СЕГА НЕ-ЗАМИСЛЕТЕ СЕ БЕ.....ПФУУУ,КАКВИ ХОРА СТЕ БЕ.....АКО СТЕ ХОРА.....АКО ГИ НЯМА В ЧИСТОТАТА,ЛЕЛЕЕ И МАЛЕ СТЕ.....
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а БГ-тата кога ще гои интегрират в човешкото общество ?
трудови навици , да не крадат , да не са мързели , тарикати и тнт
39
4
 
12
 
! Отговори
абе преди 1 година
правителството ,що не вземе две пещи от треблинка по европейската програма за интегриране на малцинствата и да работи ,не само да приказват ,като на дернек