Живот без паспорт: На 29, живеещ от 26 години у нас - в лагер!

Арменец или българин, каква ще бъде съдбата на Давид Акопян
27 мар 2019 11:20,
67
Живот без паспорт: На 29, живеещ от 26 години у нас - в лагер!
Снимка: Б Ч К - Несебър

Давид Акопян е 29-годишен арменец, живеещ от 26 години в България. Заради нерешен паспортен въпрос той е заловен от полицията, по време на рутинна проверка, и вкаран в лагер за мигранти в Бусманци, съобщава bTV.

Още по темата

Причината за нерадостната му съдба е, че през целия си живот Давид Акопян не е имал български паспорт или какъвто и да е документ за гражданство. Давид е живял в Несебър. Навсякъде в града има кутии за събиране на дарения, с които да се помогне на младия мъж.

„Идват специално за това. Много хора в града познават момчето и идват с думите: „Ние го познаваме като добро момче, как е възможно това да се случи точно на него?”, разказва Елена Николова, която работи в един от магазините с кутии за дарения.

Въпреки че е роден в Армения, хората в Несебър приемат Давид като местен. Майка му и баба му решават да дойдат в България, когато е на три години.

„Майка ми се е опитвала да му оправи документите, но просто не е станало това нещо и след като е навършил 18-години вече са му казали, че няма как да му направят тези документи”, разказа братът на Давид – Дейвид Дяков.

Майката сключва брак с българин, който обещава да осинови Давид, но остава излъгана и малтретирана от съпруга си.

„Поради липса на документи той не може да завърши средното си образование, не може да се яви на матура. Има голям интерес и към психологията, и към литературата – това са предмети, които изключително много му вървяха в училище”, разказва приятелка на Давид – Весела Велкова.

Според негови съученици Давид е бил изключително позитивна, инициативна и артистична личност.

На 9 март младият мъж отива с приятели до Варна и е задържан при рутинна проверка, която и го вкарва в лагера за мигранти в Бусманци. Според държавата той е нелегално преминал границата чужденец.

Давид не желае да се връща в Армения, защото там трябва да стане военнослужещ. Страната му е в конфликт с  Азербайджан. За да се освободи от военна служба, Давид трябва да си я откупи като заплати на арменската държава между 5 и 7 хиляди долара. Сумата е непосилна за семейството му.

Според адвокат Диляна Гитева 29-годишният Давид Акопян е задържан на основание за установяване на самоличността му.

„Това е краткосрочно задържане за един месец и парадоксът в неговия случай е, че човек, който четвърт век живее в България, трябва да бъде лишен от свобода до един месец, за да бъде установена самоличността му, въпреки че стотици хора го познават. Очевидно това е човек с добри социални контакти”, поясни Гитева.

Според нея няма практика, която да позволи получаването на гражданство на базата на тези познанства. Има обаче надежда, че той ще бъде освободен много скоро.

Самият Давид лично разказа своята история по телефона от лагера в Бусманци. Мъжът обясни, че той и останалите задържани се намират в големи килии от по 20 човека във всяка и че самата сграда, както и условията в нея, са като в затвор. Там са настанени хора от Ирак, от Афганистан, а вчера докарали и китайци.

„Аз нямам и от арменската държава документи, защото те изискват от мен аз да се върна там и да служа. До 28 години е възрастта за служба. Арменски паспорт ми беше отказан поради тази причина, че аз трябва да се върна и да служа”, поясни Акопян.

Без арменски паспорт той не може да получи и статут на постоянно пребиваващ у нас.

Давид не губи надежда и е благодарен за голямата подкрепа, която е получил от хората, които го познават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Решението преди 5 години
Що не го осинови некоя стара вещица от Несебър и ще получи тескере веднага.С нотариален договор докато е жива да й плаща по 100 лева месечно като допълнение към мизерната й пенсия.
55
0
 
6
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 5 години
ДО 46:И 2 ГОДИШНО ДЕТЕ ЗНАЕ ЧЕ АРМЕНЦИТЕ НЕ СА БЕЛИ!!! АРМЕНЦИТЕ СА ОТ ЗАПАДНА АЗИЯ А ТАМ БЕЛИ НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!!! ТАМ СА СЕМИТОПОДОБНИ КАТО АРАБИТЕ,ЕВРЕИТЕ,ТУРЦИТЕ,ИРАНЦИТЕ,АРМЕНЦИТЕ,ГРУЗИНЦИТЕ И Т.Н!! СЕМИТИТЕ СА ЧАСТ ОТ КАФЯВАТА РАСА!!!!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той не знаел арменски и не може да напише или говори нищо на тамошния език
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военната служба в армения е до 27 г. След това можеш да си я откупиш.. дават ти военен билет и паспорт! После с паспорта подаваш документи в България (миграция) за постоянно пребиваване!Хора които не разбират да не пишат!
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можете ли да си представите нивото на корупция в общината, полицията и паспортна служба в Несебър...
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не ми се връзва, на 29 а никога не е имал документи, какви са тези тъпизми, а го вкарват и в лагер.
50
3
 
2
 
! Отговори
авс преди 5 години
СЛЕД КАТО СОЗОПОЛЦИ ГО ЗНАЯТ ДОБРЕ И СЕ ЗАСТЪПВАТ ЗА НЕГО НЕКА МУСЕ ИЗДАДЕ БГ ГРАЖДАСТВО НА КЕЛЕМАТА СЕ ИЗДАВАТ А НА ТОЗИ ДОБРОТЕТЕЛ НЕ МОЖЕ
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левон Хампарцумян, Магърдич Халваджиян все арменци които са супер богати и не си знаят парите.За тях 5.7 хил.долара са нищо пара.Да помогнат на сънародника си по кръв и име.
48
1
 
12
 
! Отговори
Да пише преди 5 години
до Президент Радев и Вицепрезидент Йотова!Не може човек с образование( желаещ да учи), съвестен ,да стои без бълг. гражданство!А колко има с бълг. гражданство, а се занимават с незаконни, вредни дейности за РБългария!
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКазуса на този човек е известен поне от 10-12 години ---И, май, днесбегето за втори път ни информира "в рамките на една година"... :)Сигурно искат някой да напише коментар: "ГолЕм праз". :)
46
6
 
19
 
! Отговори
Новия световен ред! преди 5 години
При новия световен ред е така. За белите хора гърчене до дупка щото те по презумция са виновни и винаги трябва се отчитат при Биг Брадър.Ако беше черен от Африка, Ром, или Бежанец от някоя друга треторазрядна дупка нямаше да го закачат. Но щом е бял, израснал в България и говори разбираемо български значи трябва да бъде репресиран наравно с българите и другите бели.
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 18 до 29 години ако беше работил в стройтелството за 11 години все щеше да спести 5/7 хил долара =10/12 хил.лева да се откупи от служба.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... и да добавя още за тези не слушали интервюто:Човека и има официален Арменски акт за ражане, но нашите институции искат ПАСПОРТ, който той и майка му така и не успяват да вземат, защото Армения изисква да мине през военна служба (или да се откупи) за да му го издадът.И така 12 години човекът всячески се бори да го признаят за Българин (що ли му трябва!), като в резултат така и не е могъл да завържи средно образование (т.е. да му дадат диплома) и после да МОЖЕ да кандидатства више.
43
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не е чакал стане на 29,ами да е отишъл да си отслужи.
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора не пишете без да знаете!Човекът обясни подробно всичко:1. За да му издадът Арменски паспорт, трябва да е карал военна служба. Тъй като вече е минал годините (28) може да се "откупи" официално според техните закони.2. За да получи статут на постоянно пребиваващ или наше гражданство се оказва че е АБСОЛЮТНО задължително да има паспорт от страната от която идва.И се е получил омагосан кръг от който той и майка му не са успяли да се измъкнат.3. Брат му е роден в Б-я от баща българин.
41
3
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
Виж си КРИ'правописа...
40
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И този ли да го мислим сега, не иска у дома за да не служи в армията и трябва ни е ли да му берем гайрето, да му е мислила майка му навремето !
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бе...Бе научете го тва И и И кратко да му се не види, не е толкова трудно, кой е тоя Институций, къде сте тръгнали мнение да давате за човека, дърт пръч неграмотен
38
16
 
10
 
! Отговори
бе... преди 5 години
Безотговорен млад мъж на 29 години.Досега трябваше да е изтрил праговете на инстритуцийте за да се легализира.Той помощи събира да се откупва от военна служба.И като се откупи ще получи ли документи???На кукуво лято.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А брат му Дейвид Дяков с какво гражданство е.Пише че до 28 години е възрастта за служба в Армения.Той вече е на 29.Арменското посолство у нас да му съдейства да си извади арменски паспорт и после да кандидатства за българско гражданство.Иначе неизяснения му статут ще си продължава до безкрай.Никакви събирания на парични средства няма да му решат проблема.