Данни за родители и съпрузи - само за първи личен документ

МС намалява бюрокрацията за гражданите и бизнеса
2
Данни за родители и съпрузи - само за първи личен документ
Снимка: архив, Ройтерс

Данните при издаване на лични документи за родители, съпруг/съпруга, законен представител, ще бъдат посочвани само в заявлението при издаване на първи документ за самоличност. При подмяна на лични карти, паспорти и заместващи ги документи няма да се налага да бъдат вписвани отново.

Това предлага Министерският съвет като законова промяна. Целта е да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса.

Указва се срокът, в който се издават лична карта, паспорт и документ за самоличност на чужденци, получили убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут: при обикновена услуга до 30 дни, а при бърза - до 10 работни дни.

Регламентира се и срокът за предоставяне на данни от информационните фондове за българските лични документи - до 14 дни от регистриране на искането или подадено писмено заявление.

В Закона за Министерството на вътрешните работи се определят сроковете и редът за издаване и оспорване на становища за съответствие на инвестиционни проекти, строежи, обекти, инсталации и съоръжения с правилата и нормите за пожарна безопасност. Становищата се издават от органите за пожарна безопасност и защита на населението по реда на ЗМВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, сетиха се, че родителите ти си остават едни и същи през целия живот! Цветът на очите и ръста-също. Ама не вярвам това много да намели висенето по опашките и губенето на време.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...чакал съм 3 часа на опашка пред районното, все тая, че ще спестя 2 реда от бланката.