Светият синод подкрепи нова стратегия за децата

Искат съобразяване с Конституцията и традициите
3 апр 2019 16:05,
19
Светият синод подкрепи нова стратегия за децата
Снимка: БулФото
Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) подкрепя идеята за създаване на нова Национална стратегия за детето, която да регламентира закрилата на децата у нас за следващото десетилетие, съобщава Дарик. 
 
В официално становище, прието преди ден, от Синода заявяват, че  злоупотребата с родителски права и безотговорно родителство е социално зло,  което Църквата ни категорично осъжда.
 
Важно уточнение в позицията е, че новата стратегия следва да бъде  съобразена с международните стандарти, но и с Конституцията и  националните интереси на Република България. Според Синода някои от международните стандарти за закрила на детето влизат в противоречие на основните принципи на българското законодателство, като създават предпоставки децата да се третират от държавните социални служби по защита на правата на детето като самостоятелна страна при упражняване на граждански и човешки права извън обхвата на установените права на родителите или техните настойници.
 
Според Синода новата стратегия трябва да утвърди традиционните семейни ценности,  продължаването и обновлението на семейното възпитание, българската национална идентичност, културни традиции и духовно-нравствени ценности. 
 
В становището се изразява и опасението от непропорционалното завишаване  на правата на държавата в сферата на възпитанието и отглеждането на детето.
 
Според клириците новата стратегия би била полезна, ако се съобразява с конституционните права на родителите, а те не бива да бъдат лесно замествани с грижи на социални служители. 
 
Светият Синод допълва, че при необходимост от участие в обсъжданията Българската  Патриаршия има готовност да предостави по-подробно своето виждане, както и критични бележки и препоръки.
 
Преди време в сайта на Светия синод се появи позиция по темата и предизвика сериозна полемика в обществото. В текста беше изразено несъгласие с пълната забрана на физическите наказания над децата и с правото на жените на аборт. Малко по-късно Патриарх Неофит каза, че написаното е само частно мнение и не отразява позицията на БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Баба преди 4 години
Аз съм баба и предлагам да се делегират права на бабата,като арбитър в отношенията в семейството.Нали протестиращите казват ,че Стратегията на детето трябва да се преименува в Стратегия на семейството.Затова за да има здраво семейство,бабата е много основен фактор.Освен това мнението на бабата е много важно ,защото внучето се явява неин наследик.На имоти,права И независимо дали е свекърва или тъща,тя ще бъде най- ревностен защитник на внучето си.По ревностен от всяко НПО.Няма майтам.Вервайте ми!
19
0
 
0
 
! Отговори
Любомир Калев преди 4 години
FAKE NEWSНе подкрепят стратегията, а подкрепят ДА СЕ НАПРАВИ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ стратегия, която обединява семейството, а не го разделя. Целта на статията е да внася смут и мисинформация!
18
0
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Доста долна манипулация от ваша страна. Църквата е ПРОТИВ стратегията! Платени продажници сте вие, днес.бг!
17
0
 
3
 
! Отговори
Радослава преди 4 години
Зашо уважаеми Синод не подкрепите спазването на съществуващите закони в държавата, където има абсолютно всичко, точка по точка, което е необходимо да бъде закриляно детето от всякакви видове посегателства, агресии и т.п. Новите неща за същата цел на кого са необходими? Съвсем явно и логично е, че целта им е абсолютно различна! Може и по-голямата част на населението да спи, но все пак има будни хора, които умеят да мислят и да защитават бъдещето на България! А вие се продавате, уважаеми, за пари!
16
3
 
1
 
! Отговори
Жена до 13 преди 4 години
Никой няма право да отнема правото на жената да направи аборт. разберете, че ако едно дете е желано една жена никога, ама никога няма да направи аборт, схващате ли това? Но ако не е желано по-добре тя да има право легално да направи аборт, в болница под лекарско наблюдение, отколкото да търси нелегални начини с риск да бъде осакатена. Нали сте големи демократи бе, значи гей бракове може, а жената не може да има свободен избор, така ли. Големи сте демократи, няма що!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от 12, 13, 14:Такива родители учат децата си, че са " СПЕЦИАЛНИ", " ОСОБЕНИ", "ВАЖНИ"; докато другите хора и деца са " ***" , " простолдие" и " една сива маса". И такива родители, които превъзнасят своето/те дете/ца задравят,че това/ тези дете/ деца са ОБИКНОВЕНИ като ВСИЧКИ останали деца. Има и разбира се хора и семейства с БЛАГОРОДЕН РОД, НО обикновените НЕ се сравняват с тях.Другата крайност родители са , които редовно и ПРЕКОМЕРНО УДРЯТ, БИЯТ и НАКАЗВАТ децата си .
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от коментари номер 12 и 13:А относно възпитанието на детето/ децата, родителите трябва да подхождат с разум и умереност. Крайностите НЕ са добре за едно/ни ОБИКНОВЕНО/ НИ дете/ деца.Едните родители превъзнасят, боготворят и идеализират децата си, такива родители (независимо от народност, произход и др), искат да сравняват децата си с Бога и с Святи Християнски Личности; такива родители учат децата си на всепозволеност, не ги удрят/ наказват, говорят им на " принцеса" или " принц"
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от коментар номер 12:Абортът е на невинно човешко създание в утробата на майката. Ако майката е била изнасилена, на нея е по- добре да й се помогне, а не да я нападат, защото тя е ЖЕРТВА, докато изнасилвачът/чите е/са ПРЕСТЪПНИК/ЦИ; пострадалата жена има нужда от ПОМОЩ и МОРАЛНА ПОДКРЕПА, за да превъзмогне доколкото може тази ужасна случка с нея, НО и да НЕ прави грях и убийство; да НЕ прави аборт и да НЕ убива детето.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Преди време в сайта на Светия синод се появи позиция по темата и предизвика сериозна полемика в обществото. В текста беше изразено несъгласие с пълната забрана на физическите наказания над децата и с правото на жените на аборт."Това е правилно мнение и позиция, която Светия Синод на БПЦ трябва да поддържа. Макар и да е било " частно" мнение, това НЕ означава, че е грешно.
11
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека и по-ясно да го кажа дете без граждански и човешки правя значи дете без никакви права това дете спрямо родителите си е собственост като колата и къщата им и както тези мъртви обекти са без права спрямо ползвателя така и детето.Даже робите с древна Гърция някакви минимални права са имали и плюс това как ще защитил с такава стратегия децата от безотговорното родителство.Ако аз имам само права и съм родител а детето е без никакви права спрямо мен аз мога и да го убия и това е легално.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 и 9 напълно сте прави това постоянно даване за всичко на акъл от църквата по въпроси дето не и влизат в работата и то вече с директно защитаване на политически а не религиозни мнения е нагло и кара да се питам ние имаме ли изобщо църква или имаме църковна партия.Детето не трябвало да е независим субект на граждански и човешки права ли за гражданските като гласуването добре но да няма човешки права значи че детето или не е човек или е роб.Имтересна защита на децата чрез безправие.
9
3
 
6
 
! Отговори
реалист преди 5 години
"Важно уточнение в позицията е, че новата стратегия следва да бъде съобразена с международните стандарти, но и с Конституцията и националните интереси на Република България."Не трябва ли да бъде съобразена с Библията, а не с променливи стандарти и интереси? Странно е становището на БПЦ.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У-ми ТодоровИмам толкова работа в сайта на поповете, колкото те да се мешат в живота на хората, т.е. никаква
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
christianski teroristi, zasto ne anatemosvate deputatite na bsp, koito bez da rabotiat, poluchavat narodni bg pari ot bg budjeta i mamiat rabotodatelia si bg narod suveren!? ubiici na bg hazna! uuuuuu!
6
2
 
10
 
! Отговори
Тодоров преди 5 години
Уважаеми, Моля ви, прочетете становището на Църквата относно Стратегията и после го коментирайте. Заглавието на статията е подвеждащо и невярно. Има го на сайта на БПЦ, който иска де!
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те първо да си прочистят мозъците от разни супергерои, а после да дават акъл
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя скоро не ходил да бае на страхливата мишка от Банкя.
3
12
 
2
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
Обичат дечицата нашите духовници. Особено русички момченца, с големи сини очи.
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продажници на вярата !
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попът на ГЕРБ по-добре да каже, кога ще приемаме католицизма.Може да се преоблече в лилаво и да стане кардинал дори.Ще има и за златни ланци и за скъпи Линкъли.