14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм

73% от българите: Родители, които не имунизират децата си са безотговорно
9 апр 2019 11:00,
332
14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм
Снимка: Reuters
770 000 души или 14% от българите смятат, че ваксините могат да доведат до аутизъм, а близо 2 милиона - до алергии. Това констатира проучване на изследователски център "Тренд", поръчано от "24 часа".
 
Прави впечатление и високият дял на българите, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация - 18% или почти един милион българи.
 
Въпреки това, сънародниците ни, които смятат, че ваксинацията е важна са около 80%. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Интересното е, че делът на жените, които отговарят положително е по-висок от този на мъжете - 67% на 58%.
 
73% от българите смятат, че родители, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. Особено застъпено е това мнение сред хората с висше образование.
 
Данните показват и че близо две трети са на мнение, че имунизацията чрез ваксини е безопасна, а 19% или един милион българи са на обратното мнение.
 
Репресивна нагласа на хората се наблюдава по отношение на специфични наказания към родители, които не ваксинират децата си - парични санкции, наказателна отговорност или дори комбинация от двете. 
 
От друга страна, данните показват и голям дял от обществото, което вярва в конспирации и различни митове, които не са намерили легитимно потвърждение. 
 
Предишни проучвания на "Тренд", които са търсили отговор на въпроса доколко българите вярват в различни конспирации, показват, че част от хората, които потвърждават важността на ваксините за нашето здраве и това на децата, на въпроси, свързани с митове за конспирации, отговарят утвърдително. 
 
От "Тренд" коментират, че една от важните теми свързани с имунизацията с ваксина е свързана с набавянето на информация. Две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39% - от телевизита. 22% от българите събират информация от приятели и семейство, а около 10% - от интернет медиите, форуми, както и социални мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рептилите са измислили ваксините за да ни държат роби! Пийте чай от бъз и се мажете с колкото се може повече етерични масла за противодействие и разбира се никакви ваксини!!!!
234
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двете ми баби имат по едно починало бебче на 8 месеца от дифтирит. Майка ми има починал по-голям брат от скарлатина. Тя самата е била болна също от скарлатина, но по чудо е оживяла. Това е естествения подбор. Оживява по-силния организъм.След шествалентната ваксина, внукък ми започна да връща назад в развитието си. От сложни изречения, сеега казва само мама, тати и ъ-ъъ-ъ за всичко останало. Не мога да не съм антиваксър!
233
3
 
4
 
! Отговори
SJJ преди 5 години
До АнонименА Земята е плоска, нали?
232
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦитатТова значи, че тези деца са били отметнати като ваксинирани, за да идат на детска градина, но не са били имунизирани. Това го правят разни *** и подлежи на наказание, защото е измам с документи. Затова в САЩ примерно в университетите не вярват на бележки, а взимат директно проба за антитела и ако нямаш - чао.
231
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 244Средната смъртност при ромиъте е 47 години. Не се ваксинирай и живей като тях, че да си здрав.
230
4
 
18
 
! Отговори
До бай Йордан и сие преди 5 години
Едно аз съм забелязал - всички подобни типажи само обясняват как видиш ли ваксината е нещо лошо и като цяло лекарите са едни лоши хора и цялата медицинска индустрия е една огромна конспирация и истерясалите "***" само си разменят натурални и здравословни "илачи" които били " в пъти по-добри щото тя природата знаела най-добре"...но при заболяване на детето им, са първи в болницата и изискват от лекарите внимание веднага и точна диагноза на секундата.... що тогава не се лекувате с кармфили ....
229
13
 
8
 
! Отговори
Ева преди 5 години
До До 238ДА ,може и да е така само дето родителите ми и техните набори (30 и..) са все още живи а децата им измряха...гробищата ни са пълни със млади и ваксинирани...
228
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите като не си слагат ваксини, защо са по-здрави от българите? Онези двамата малчугани натупаха българския командос. Българите се ваксинирайте с разни живaци като толкова ви е акъла.
227
3
 
15
 
! Отговори
Какъв е проблема ? преди 5 години
Когато детето стане на възраст за ваксиниране да се изпраща писмо покана до родителите. Дали желаят или не ваксина за детето си , придружено от декларация. Родителя се подписва че желае или нежелае ваксината КАТО И В ДВАТА СЛУЧАЯ освобождава институциите и държавата от отговорност при здравен проблем поради липса на ваксина а държавата се задължавада поеме ВСИЧКИ здравни разходи ако се докаже, че поради ваксиниране с избрана от държавата ваксина настъпят здравни усложнения с детето . ЛЕСНО Е.
226
4
 
20
 
! Отговори
До 238 преди 5 години
Кой е живял до 90 преди сто години.Истината е , че точно ваксините намалиха детската смъртност от 50 на 5 процента и който не вярва , да отиде до някое гробище от 19век и да разгледа
225
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма чак толйова антиваксъри. Просто на една шепа руски теолове е платено да насаждат суеверия и страхове, за да побъркват по-простата част от народа. Затова са тези коментари.
224
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прадядовците ви са живеели до 90 години, защото са били плод на жесток естествен отбор. А вие не само спасявате всичко дефектно, но и зачевате и раждате насила деца, които иначе не биха се родили. Полуруската недо клатена вещица Йончева без физически данни и без интелект да създаде семейство, кога щеше да има поколение при нормални условия?
223
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Привържениците на Путин, Мадуро и Че Гевара е нормално да подхождат със скептицизъм към капиталистическите глупости...
222
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ СИ ВАКСИНИРАЙТЕ ДЕЦАТА,МНОГО СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ,МОЕТО ДЕТЕ СЛЕД ВАКСИНА Е С БОЛКИ В СТАВИТЕ И ПО ТОЧНО КОЛЯНО И ПРЪСТИ НА КРАКАТА,БИЛИ БОЛКИ НА РАСТЕЖА ДРЪН ДРЪН.ВАКСИНИТЕ НЕ СА ГАРАНЦИЯ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ БОЛЕСТИ.МНОГО ДЕЦА СА СЕ РАЗБОЛЯВАЛИ ОТ БОЛЕСТАСРЕЩУ,КОЯТО ИМАТ БИТА ВАКСИНА!!!!ВАКСИНИТЕ СЪДЪРЖАТ ОТРОВИ И ТЕЖКИ МЕТАЛИ КАТО ЖИВАК И ОЛОВО.ПРАДЕДИТЕ НИ СА БИЛИ ДЪЛГОЛЕТНИЦИ БЕЗ ДА СЕ РАЗБОЛЯВАТ,САМО ЗАЩОТО СА ЯЛИ ЧИСТА ХРАНА БЕЗ ХИМИКАЛИ.
221
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 223Аз съм карала морбили - не е кой знае какво. Аре стига с тая психоза и с това морбили. Не е чума все пак!
220
4
 
17
 
! Отговори
ЛИЧЕН ИЗБОР преди 5 години
Мога да говоря само за себе си - правени са ми само 5-6 ваксини като дете. Резултатът е бил 3 гърча и увреждане на миелинова обвивка на нерв инирвираш единия крак (за щастие леко увреждане, което напълно се възстанови през пубертета). Още си спомням как понякога кракър ми "ме предаваше" и падах както ходя. И леко бях като пате, понеже не се доверявах да стъпвам здраво на единия крак. Та от тогава, по разбираеми причини, ваксини не са ми правени. И не се оплавам. Това е - ЛИЧЕН ОПИТ, ЛИЧЕН ИЗБОР.
219
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 233,хаха, как така неваксинираните ще застрашават ваксинираните ?нали уж ваксините работели, тогава за кво се притесняваш ?
218
1
 
8
 
! Отговори
Ко речи... ? преди 5 години
770 000 души или 14% от българите смятат, че ваксините могат да доведат до аутизъм, а близо 2 милиона - до алергии........ ТОВА означава ли че ВСИЧКИ българи са анкетирани и от тях 770 000 са на това мнение за ваксините ИЛИ мързеливите "трендаджии" са попитали 70-80 човека в някой квартал на Софето и са приравнили безценните им мнения към "цялото българско население" .А как стои въпроса при РОМИТЕ ? Щото те нещо се делят от нас напоследък. Или те на 100% са отговорили с : - Ко речи? ...
217
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До АнонименКоя ваксина, кайш - на 2 години? Щото нещо я няма в календара.
216
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
племеникът ми влезе за 3 седмици в болница заради ваксина. два дни след нея получи бъбречна криза. дете на 2 години. не ми разправяйте, че не са безвредни. дали помага или не, има достатъчно спорове, дори между лекари, така, че не мога да бъда сигурен в нещо, което не знам точно. но със сигурност знам, че не е безопасна. както и при аналгина и тук има странични ефект, може да са 5 на 10000, но ги има. и ако си едно от тези деца или родител, няма да си такъв оптимист към ваксините.