На кого е Гоце Делчев? Спорът със Северна Македония продължава

Ще честваме заедно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски
12 апр 2019 12:10,
77
На кого е Гоце Делчев? Спорът със Северна Македония продължава
Снимка: БулФото

Съвместната експертна комисия между България и Северна Македония не успя да постигне съгласие за общо честване на личността на Гоце Делчев, събщава БНТ.

Нарочната комисия заседава за пореден път, а целта й е да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Председател от българската страна е бившият посланик на България в Македония Ангел Димитров, а от македонска - директорът на Института за национална история Драги Георгиев. Комисията е създадена съгласно член осми от Договора за добросъседки отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония.

На вчерашното заседание е било обсъдено и съдържанието на учебниците за пети и шести клас, покриващо периода на Античността. Там, както и по въпроса за Гоце Делчев, експертите са демонстрирали сериозни различия в позиициите си и са оставили въпроса за следващата среща през май.

Двете страни обаче са постигнали съгласие относно съвместното честване на Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. След двудневни дебати, експертите са се съгласили, че има достатъчно исторически аргументи за такова решение.

"Направихме една солидна крачна напред. Общата история може да се превърне в споделяне на ценности, в едно приложение на истинското приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров.

На следващата среща, освен периода на Средновековието, ще се обсъжда и модерната епоха. Разговорите относно наследството на Гоце Делчев и историята на Илинденско-Преображенското въстание ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е това измислено недоносче наречено обща история с Македония. Ами ние сме имали обща история с Византия по време на византийското робство и с Османската империя по времето на турското робство. В такъв смисъл не може да се говори, че имаме обща история с Македония, защото сме един народ с македонските българи, а един народ как може да има обща история със себе си.
68
0
 
12
 
! Отговори
Да преди 5 години
До македонците ,които пишат тук!Къса памет имате!България каза без възражения "да" на изкуствената ви държава.После заприиждахте на пълчища за БГ паспорти, за да се пилеете по света ,като свободни граждани.Обаче вашата неблагодарност и нахалство са пословични и вие пак сте недоволни!И НЕ, не сме ви откраднали историята, както сърбите преднамерено ви втълпяваха!Не може да се открадне нещо, което не съществува!Факт!
67
3
 
7
 
! Отговори
До ЕМ преди 5 години
Ти па с твоя гръцки, Вулгаро, преводи и не знам си що!Вземи сам се ограмоти що значи македонец!Това е човек с произход от ОБЛАСТ Македония.Област, а не държава.Вие държава никога не сте имали.Произхождате от днешните български и гръцки територии.Както има тракиец, добруджанец, родопчанин и т.н.Това са ОБЛАСТИ в държава, а не отделни държави.***!
66
2
 
13
 
! Отговори
Източен преди 5 години
Чувал съм за един северен народ, малък, но велик, къс, обаче тънък. Проблемът на този народ е, че само той си мисли, че е това, което си мисли, че е. Всъщност, това е един народ, създаден от група психопати, които обаче са си свършили работата. Сега върви обяснявай, че нямаш сестра.
65
3
 
10
 
! Отговори
ГеоргиНиколовДелчев преди 5 години
До 64... Какти се струва Българин или...- ГЕОРГИ НИКОЛОВ ДЕЛЧЕВ
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 64 Ако Гоце Делчев е имал нещо общо със северомакедонците, би се казвал Делчески.
63
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако съдим по името ,трябва да е на Македония
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците поставиха историята си като условие за подписване на договора, а Тиквата първо се надупи със свалени *** и така тръгна да преговаря с Македония.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците инвестират ударно в северна, изкупуват абсолютно наред. Имат *** и следват предсказанието на техния светец Паисий светогорец, който е предсказал, че държавата на скопяните е къща зидана с халва, и че първо ще се разпадне, а после ще стане гръцка. Те вярват твърдо в това, а са и умни и упорити. Скопяните им отстъпват по всичко, и по интелект, и по финанси, и по световни лобита. По добре да сме приятели с гърците, отколкото с фиромците.
60
3
 
5
 
! Отговори
EM преди 5 години
До до 54Не дрънкай, а провери как е на гръцки *** и простотия ... Има си гугъл преводач, поне там провери ...Разбирам, че искаш да ни обидиш, но много елементарно ...
59
2
 
13
 
! Отговори
EM преди 5 години
До АнонименГоце Делчев се е борил за свободата на Македония.Така че вие сами помислете какъв е бил по националност.---------------------Аха ... А капитан Петко войвода е критянин, тъй като се е сражавал за свободата на Крит?
58
1
 
22
 
! Отговори
кръпел преди 5 години
Оти Гоце Делчев е бил в Щип учител по български език в българска гимназия ,оти не е бил учител по македонски ? Отдека се взеа тие българи в Щип ? Оти по време на османската империя /област в Македония/ е имало български , албански и сръбски училища и ни едно македонско ??? Оти през последните данъчни регистри на османската империя там хората се определят като българи ,турци , гърци , албанци , роми , власи ... и ни един македонец
57
3
 
0
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
Изненадвам се, че можеш да четеш! Може би комикси, или жълти вестници.Но да плямпаш по форумите с твоето самочувствие, на платен безработен драскач, не значи, че знаеш история.
56
16
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 5 години
Наистина може би малко хора знаят, че в гръцкия език думата за Българин и Про стак е една и съща, а именно ВУЛГАРО.Преди да слагате първосигнално минуси, отворете и прочетете.Ограмотете се малко.Не е срамно, въпреки че премиерът ви е Еднокнижен ***.
55
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се , защо изобщо трябва да се занимаваме с тия, там работата е ясна отдавна. От високо ниво. Ще бъдат делнати от Гърция и албанците, като по-голямата част е за гърците и нищо не може да се направи. Нека не се репчим на албанци и гърци, защото ще ни са западни съседи един ден. Нека си оправяме вече нашият двор, че сме за никъде.
54
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сам Люпчо Георгиевски го казва: бил е учител и директор на училището в Щип. На кое училище: на българското. Преди това е учил във военно училище в България. Ама като рекли македонец...
53
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава защо в Гърция има улици и площади наречени Василий *** -Василеос Вулгарооктон?.Правилният превод е простакоубиец.
52
4
 
1
 
! Отговори
До45 преди 5 години
Само като прочетох до робството и ми стана ясно и ти колко вдяваш от историята...
51
5
 
15
 
! Отговори
Пирински македонец преди 5 години
Самия факт, че има такава комисия е вече предателство.
50
2
 
9
 
! Отговори
Komisia преди 5 години
Tazi Komisia ima interes da spori.Kolkoto po dalgo spori,tolkova po dalgo Zaplati I qdene I piene.