Провокатори в Габрово искали да разпалят етнически конфликт

Ако боят бил между българи, едва ли щял да има същия отзвук
Обновена: 12 апр 2019 11:00 | 12 апр 2019 10:42, Петя Славова
106

Колко къс е фитила на етническото напрежение и каква е ролята на политиците в такава ситуация като в Габрово коментират политолози.

На протестите в Габрово има доста провокатори, които искат да разпалят етнически конфликт. Около тази теза се обединиха политологът Петър Чолаков и Христо Николов от фондация "Саворе".

Още по темата

Според Чолаков побоят на ромите пад продавача, който разпали огромния конфликт, е битов инцидент. Въпреки това той веднага е бил раздухан и поради тази причина се е стигнало до тук.

"Видяхме, че в Габрово имаше провокатори. Там имаше хора с качулки, които се опитаха да разпалят един битов инцидент. Съдът и прокуратурата трябва да реши кой е крив и кой е прав при това сбиване в магазина. Който е извършил престъпление, да си понесе наказанието. Въпросът е кой има интерес от разпалването на етнически конфликт? Кои са партиите, които защитават радикално десни идеи, разпалващи етническото напрежение? Не са ли  част от тези партии в управлението и не е ли изгодно сега да се отклони темата от един огромен скандал, който тресе държавата с едни апартаменти? Има опит да се отклони общественото внимание. Няма концепция за интеграцията на ромите. За да се интегрират те трябва да се наблегне на образованието, но това е двустранен процес, защото и ромите също трябва да имат желание да го направят. Голяма част от протестиращите са излезли автентично. Има и такива, които са с качулки, маски, провокатори и хора, които въобще не са от Габрово. За съжаление тенденцията е за увеличаване на междуетническото напрежение", разказа политологът.

По думите му няма по-голяма или по-малка превилигированост. Според него мерките, пуснати от Каракачанов за ограничаване на раждаемостта са спорни, но не отрече, че има натрупано напрежение. "Интеграция на ромите може да има с образование на тази етническа група и да има и от другата страна желание да се интегрира."

Христо Николов пък допълни, че през последните години много неправителствени организации са спекулирали с темата за интеграцията на ромите и само са отчитали дейност, срещу която са получавали доста сериозни средства.

"Осъждам много остро агресията без значение от коя страна е и в каква посока е. През последните три дни ми направи впечатление, че има лек политически оттенък в скандала в Габрово. Много ясно пролича това и в социалните мрежи на групата от Габрово. Личеше си, че има профили на хора, които са част от определени партии. Трябва да има нетърпимост към агресията, ако бяха обаче двама българи дали щеше да има същия отзвук. Много фондации са правили проекти за интеграция, но само на документи. Трябва да има контрол над финансите, които се дават по такива проекти. Който е злоупотребявал със средства да си понесе наказанието", каза Николов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сега не се предлагат нови неща за интеграцията на ромите. "Това е осъзнат процес."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
халваджия преди 5 години
стига сте обиждали на криско братчедите криско че се ядоса и че спре да пее и ще настъпи тишина
74
0
 
0
 
! Отговори
До До Сеньора Галант преди 5 години
Това беше само до около средата на 70те и беше добре наистина. Към 80те милиционерите изчезнаха от улиците! След 89та същите тия милиционери престанаха да си изпълняват задълженията - все едно някой им беше спуснал заповед. Като нарочно! Говоря от личен опит. Всички заповеди им се спускат от Москва която има огромна подполна власт.Сега някой стартира кампания на омерзение от властите(не че са цвете), за да направят извънредно положение, или поне Радев, с новата си партия, след избори да поеме управлението.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да се говори за етнически мир, етническата война е започнала. Тя върви с ниска интензивност. Политиците използват факта за да успиват народа. Фрази от типа - "Има добри роми" са верни, НО това са чужди нам хора. Те не харесват нас, и ние не харесваме тях, пък дори да живеем заедно. И това никой не може да го промени сега и завинаги и во веки веков.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Етническо напрежение ще има до тогава докато НПОта,ДПС и БСП,ромския хелзински комитет втълпяват на ромите че са недосегаеми"свещенни" крави.Докато този етнос не проумее,че трябва да учи,работи,плаща сметки,тегли кредити/и ги погасява/ за да си купува земя и строи къщи,апартаменти както всички останали в тази държава.Докато не проумее че правата вървят заедни със ЗАДЪЛЖЕНИЯ.Ако не разберат това,нямат място в България.Да поемат по света,без това са номади.
71
0
 
3
 
! Отговори
До Сеньора Галанте преди 5 години
Яж ** ***! При БКП можеше да си легнеш на една пейка в градинката и до сутринта няма кой да ти каже "Бау"!Имаше Народна милиция, която респектираше и беше навсякъде по всяко време.Сега Националната полиция излиза на тълпи само, когато има мач или двайсетина старци се съберат да протестират или млади фашаги се съберат на "Луков марш" да ги пази.Сега имаме жандармерия, която бие българи. Помним и "Пустинните котки", които ЦЦ изкара и беше готов да стреля на месо по протестиращите, ама се изплаши!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До минаващТака широко си отворил устата си, че не виждаш кога ще паднеш в дълбоката яма и ще ти мине мерака да заплашваш! А дали още сега не те изолираме зад решетките или хуманно да те изгоним в ана ватан?
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Желая здрава гърбина и яко дуппе на политолога Петър Чолаков и Христо Николов от фондация "Саворе", когато попаднат в такъв битов конфликт. По начало обожавам специалността политология, социална антропология (по ТВ често показват единствения "социален антрополог"), както и специалността PR, еквилибър на задни крака и нищонезнаене. Ей тъй плянкаш си, каквото ти поръчат или каквото ти дойде на главата!Днес това се ценени кадри!А аз си мисля, че докато играта не загрубее, няма да се оправим!
68
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 5 години
До Сеньор ГалантеДон Галанте,Защо избрахте този ник?Много хора биха искали някой подобен дон да сложи на мястото им останалите крадливи донове и да въведе ред. Ха дано, ама ...
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До минаващМай сбърка годината. Да нямаш предвид 1396?Тогава работата я свършиха първо чумната епидемия, после маневрите на евреите.Учи история, полезно е.
66
1
 
2
 
! Отговори
Среден пръст преди 5 години
До минаващТова е отговорът за теб.
65
2
 
3
 
! Отговори
Етническият конфликт преди 5 години
е заквасен още по времето, когато Яшар Правешки вкара тук неколкостотин хиляди от своя етнос и им създаде условия за разплод. И тогава вършеха безобразия, но всичко се прикриваше, а недоволството на останалите български граждани се потушаваше. Антон Тодоров изкара на светло доста интересни статистически данни.През последните няколко десетилетия етническият конфликт вече е факт, но няколко поредни правителства уж не го виждат, за да се докарат пред новите ни Големи братя!
64
3
 
1
 
! Отговори
минаващ преди 5 години
До Стратег; Тогава много скоро ще се срещнем на бойното поле за да видя колко голям стратег си. Да не се повтори 1394 година? Внимавей момче с играта, а това за което ти говориш не е игра. Първо ромите ще ви свършат и после ние ще дойдем да ви довършим окончателно. Ти за това ли все още си на Балканите с език, култура и самосъзнание? Скоро няма да е така. Много добре ни научихте как се постъпва с победените , ние просто ще ви върнем наученото от вас. И то много скоро, просто нямате избор...
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Контрацепцията на Каракачана" се нарича "концепция". Те казаха, че внимавали да не ги помислят за фашисти и нацисти и използвали заместителни думи. Сега са замислили каторга, лагери уж за дългове.
62
0
 
5
 
! Отговори
А преди 5 години
Хвърли си дипломата бе то от далеч лесно се коментира ела поживей покрай етноса тогава друга песен ще пееш.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи не убиват старци за 5 лева.Не отклонявайте вниманието ни с евтини трикове за организиран от някого протест.Чашата на търпението ни вече преля.Сега Габрово,преди това Войводиново,преди него пребитите деца спортисчета.Всичко това организирано ли е или хората повече не искат да търпят ромските безчинства.Ако продължавате да неглижирате проблема,ще става още по-лошо.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не им правят забележки от висшите инстанции,институции нали от тях са създадени програми за тяхното развитие как интеграция и по реда на нещата фондации,фондов,материално-финансови,учебно-просветни,технико-организационни с центрове да се оперира технически как организация на базата на закони за създаването на коит без нея база неможе,че как да се държат на обществено място,да им обяснят що е обществено място и до къде се простира териториално,че по обекти кои са как собственост съчетани и пр.
59
3
 
3
 
! Отговори
Сеньор Галанте преди 5 години
Не може да има интеграция,твърде късно е. Тези които заложиха "бомбата" са БКП /БСП/ т.е.ДС веднага след 89-та и хич да не се правят на умрели лисици. Едно е ясно,днес всички партии са крадливи,въпросът е когато дойде момента за гласуване,да изберем по-малкото зло,друг вариант НЕМА ,нека всеки направи своят избор. . Нов спасител няма да дойде,по простата причина че всеки отива във власта за собствени облаги,а не да работи за благото на народа.Още не се е родил такъв ! Това е,другото е пунта Мара
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жандармерията защо работи само когато има протести срещу властта? Може да ги пускат по 2-3 пъти седмично на тренировки с пълно бойно снаряжение в ***'алите. Хем ще си оправдават заплатите, хем ромеите ще са под контрол.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на на БСП-то (преди десет петнадесет години) масово се млатеха българи по между си в дискотеки и барове.На братовчетка ми, бившият й мъж и брат му бяха градските биячи и раздаваха правосъдие наляво и надясно. Иначе си бяха с мозък колкото аспиринче!
56
1
 
16
 
! Отговори
абе... преди 5 години
Сега най-потърпевши ще са българите задържани от полицията ,,че създават ,безредици,, и прочие нарушения на обществения ред/ дето го няма / щото ОБЩЕСТВОТО се беше вдигнало не извънземните--та те ще го отнесат и това е ...

Спонсорирани публикации