Българинът дарява: 51% от хората у нас дават за благотворителност

74% от младите хора се включват в благотворителни каузи
Обновена: 17 апр 2019 09:48 | 17 апр 2019 09:48, Анисия Иванова
17

През последната година 51% от хората в България са дарили пари за благотворителна кауза. Средната сума на даренията е 100 лева. Според едно от последните проучвания 61% от българите биха дарявали повече, ако знаят къде отиват парите им. Елица Баракова от фондация "B cause" разкри в "България сутрин", че все повече млади в България започват да даряват.

"Общата картина на дарителството не се променят толкова бързо през последните години. Около 2/3 от хората даряват или са доброволци. DMS кампаниите са на трето място в проучването. Ние обичаме да даряваме за деца, бедни и болни хора.  Дарителите казват, че го правят защото вярват, че заедно можем да направим света по-добър. Вече хората оценяват факта, че и малкото дарение е от значение", каза тя.

Баракова също така сподели, че всички желаещи да дарят пари за благотворителност могат да използват данъчни облекчения. Тя обясни, че в България всеки, който дарява, може да ползва данъчно облекчение от 5%, компаниите - 10%. По думите й хората с ниски доходи, със семеен доход до 12 хиляди у нас, са 44% от дарителите.

Младите хора - до 24 години, 74% от тях се включват в благотворителни каузи, каза още Елица Баракова.

"Има голяма активност при даряването за деца, болни и животни. Напоследък има ръст при даряването за образователни кампании и кръводаряване. 50% от хората даряват, а 74% от тях са млади хора до 24 години", допълни Баракова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1В основата на събирането на дарения стой личната изгода.Казано на кратко събират 50 000 лева дарения за даден човек но на човека му трябват 25 000 за лечение. Останалите 25 000 ги препират в техните джобове.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Част от парите събрани от хората отиват да изплащането на заплати на служителите в дадена фирма занимаваща се със събиране на дарения, друга част отива при собственика и една малка част отива за благотворителност.Тока функционират тези фирми.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какъв ли процент от тези кампании са дело на измамници? Такава статистика няма, нали?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Аз не дарявам от джоба на родителите си, а от своя собствен. Може би просто съм по-добър човек от теб, а?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гледам някакви пластмасови капачки се даряват.Много пластмасови капачки обещавам да даря.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кампаниите за дарения са за замазване на очите на хората за некадърността на управляващите да се справят с проблемите в страната. "Пари няма за тези, които не работят. Дарете!" Това е направо нагло!!! А в същото време тиквон обяснява колко е добре страната!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дарявайте още, парите ви директно потъват в джобовете на НПО гуру-шамани. Търговия с общественото милосърдие - това е всичко.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то ддс-то от даренията отива за квадратура от Артекс.... Как да даряваш после...
6
6
 
2
 
! Отговори
истината боли преди 5 години
пр0ст народ, слаба дължава!! за вас никой не дава и пукната пара - а вие първи донори!!!
5
3
 
12
 
! Отговори
записки по БГ ...... преди 5 години
И парите обикновенно отиват при жената на някой олигарх/политик за екскурзия в Дубай или в ромски клан за строеж на нова къща!
4
2
 
10
 
! Отговори
тя преди 5 години
Ако нямахме толкова алчни политици ,щеше да има пари за нормални пенсии и нямаше да има нужда от дарения!
3
1
 
3
 
! Отговори
АТТ преди 5 години
Малко си го извадил от контекта тия 74% до 24 години се включват в благотворителни каузи, което означава, че участват с труда си и времето си. Аре да не вадим думите от контекста избирателно
2
0
 
12
 
! Отговори
Нане преди 5 години
Събирайте капачки за ньотр до дама...
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"50% от хората даряват, а 74% от тях са млади хора до 24 години"Младите даряват от джоба на родителите си, защото не знаят как се изкарват парите.