Великденска дилема: Кило чушки или пържола? Цената - 10 лв.

Призив: Купете българското, храната ни е на световно ниво
Обновена: 18 апр 2019 11:24 | 18 апр 2019 11:22, Анисия Иванова
294

Традиционно, всяка година преди великденските празници започват проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Междувременно класическите български зеленчуци се превърнаха в екзотична храна. Чушките, например, държат висока цена като на някои места тя достигна 10 лв. за килограм.

По същия начин стои въпросът с картофите, тиквичките, патладжаните. Някои потребители сравниха тези цени с килограм месо.

Икономистът Георги Вулджев отбеляза в студиото на "България сутрин", че инфлацията расте на годишна база, но все пак цените на редица продукти падат.

"Очакванията ми са, че инфлацията ще се забавя все повече. С ръста на цените на много стоки, растат и доходите. Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него. В началото на годината наблюдаваме засилване на инфлацията, но това ще бъде временно. Но това върви с очакване за потенциална икономическа криза на пазара. Българите казват, че искат да потребяват българското, но винаги купуват най-евтиното. Икономиката се развива и стандартът на живот се покачва", посочи още той. 

Владимир Иванов от Държавната комисия за стоковите борси и тържища подчерта, че има световна тенденция за намаляване на цените на хранителните продукти.

"Конкуренцията е в свръх размери. Не трябва да се очакват резки поскъпвания или поевтинявания. Тенденцията е все пак продуктите да поевтиняват. Чушките стигнаха и до 10 лева, но зависи от произхода на чушката. През декември и януари няма български чушки. Държавите, от които традиционно внасяме, преживяха наводнения – това повишава цената. При наближаване на всеки по-голям празник – наблюдаваме все по-нормални търговски практики. Пазарът е добре конкурентно балансиран", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Той отправи апел, ако потребителите искат пряко да участват в икономиката на страната да изберат българската храна. "По традиция българските зеленчуци са много по-добро качество. В момента на борсата има наша ябълка на световен стандарт. Нека всеки 1 лв. да е похарчен за българска стока", каза Иванов. За съжаление българинът избира храната с по-ниска цена.

Той коментира, че в момента цената на агнешкото и яйцата остават на нивата от миналата година. Нашите яйца са с много високо качество, както и месото ни. Ниските цени са на вносните храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой ти ги работи тези декари?Гражданите си пият студеното узо на бяло море през лятото, а текезесари като тебе слънчасват на полето.Не ти се подигравам.просто се замисли, кой всъщност го ***.Ти или те?-----------------Семейството ми ги работи. Имам си капково напояване и подходяща техника. Не е толкова сложно. обаче си ям качествена храна.А на почивки също си ходим цялото семейство. Какъв е проблема. (Узо не пия, предпочитам перно)
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен76Мен ме обра Жан Виденов и неговото БСП.
77
1
 
6
 
! Отговори
Цецо Пъпеша преди 5 години
Кви чушк бе ?Важното е апартаменти да има !
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен81при комунизма, ако дишаш някъде отрови или си на 1000 метра под земята - получаваш 400лв с нощните смени. пенсионират те на 50, и умираш на 55.здраве за пари.
75
3
 
6
 
! Отговори
до 82 преди 5 години
Има, има - по Европейските прогарми се плаща, по разни за Саниране и други.Тя неслучайно Свинюраната носи чанти по 17 000 лв.А един среден българин ги изкарва тези пари за година и половина.Значи той работи 1.5 години за 1 чанта на Свинюраната.Как ти се струва тази логика, а ?Май няма много бизнес и логика в нея, нали ?Ама е истина.Ами я, къжи другия ти любимец Цветанов какво точно работи, освен да лъже и да плете интриги. Обаче партаментче с ВИП-асансьор, нали ?
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност въпросните чушки, не са български.Така че селяните нямат нищо общо.Чушка в парник, нито съм виждал, нито съм чувал.Нито сега, нито през комунизма.
73
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При комунизма работниците получаваха високи заплати, а лежачите в администрацията - ниска, както един беше написал 160-180 лв.За съжаление сега всичко се обърна с главата надолу и точнно калинките в администрацията, които освен всичко друго не знаят и защо са там вземат четирицифрени заплати, някои с бонуси разни и до петцифрени,докато работниците блъскат за по 600-700 лв заплата.То затова и не остана произвоство вече и всичко се внася.Включително и чушките.Та така, драги ми смехурковци ..
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време големи заплати вземаха, тези които работеха най-много.Сега се обърнаха нещата - най-големи заплати вземат, тези дето нищо не работят.--------:))) Страхотна бизнес логика. Кой ли ще е този работодател дето ще плаща заплата, за да не работиш.То за това имаше по него време корекоми и купони, а оня строй фалира. Щото много се бачкаше.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен73И кой ти ги работи тези декари?Гражданите си пият студеното узо на бяло море през лятото, а текезесари като тебе слънчасват на полето.Не ти се подигравам.просто се замисли, кой всъщност го духа.Ти или те?
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе на кой му пука за некакви чушки бе кой ще ти яде чушк като може да си купиш месо. Дайте нещо за Златките и Джизъса държавата е стабилна ЕС е по силен от всякога. Купи. съм си 2 стека бира в кутиxки и eдrн агнешки бут да си ядат чушките *** и селяни алчни.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите крадци окрадоха народа!
68
3
 
7
 
! Отговори
до 75 преди 5 години
Ами може и такъв да съм, ама поне не обиждам хората по форумите като теб.И не забравяй, че и ти ще остарееш.А по-големи смачканяци от днешните млади никога не е имало в България.
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време големи заплати вземаха, тези които работеха най-много.Сега се обърнаха нещата - най-големи заплати вземат, тези дето нищо не работят.
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен60То се видя кой какъв е бил.Сега си смачканяк без един зъб в устата и със 100 болести.Това ти остана от 400-те лева на бай тошо в мината.
65
0
 
2
 
! Отговори
до 69 преди 5 години
Ами не се преселвай, ама недей и да завиждаш на хората, които са си давали здравето за да вземат тези виоки заплати.Защото те докато са дишали прах посред нощ на 800 метра под земята, ти си си похърквал сладко, нали.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пари за зарзават не давам. Има 2 оранжериики общо към 150 м2 и едно дворче още към половин декар.Гражданите ДГД (да го дишат де :), чистия въздух).
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз да се изкажа по темата, въпреки че вече съм пенсионер.Бях началник смяна в Кремиковци, Студено валцоване, Стан 1700.Пенсонирах се през 1988 година.Годината преди пенсионирането, която се взема за изчисляване на ИК средната заплата ми беше 868 лв и за това имам документ,така че хич не ми пука какво щял да напише и какво щяла да вярва или не вярва някой си.Не всички колеги вземаха колкото мен, но под 620 лв заработка нямаше.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докъде стигнахте, ве... Тука говорим за чушка, а вие тръгнахте отново за комунизъм и горубсо мадан пак да дрънкате. Това може само в бг форум да се случи.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64така беше, миньорите взимаха повече. И мряха на 45.Само че, не може всички да са миньори нали така?В нашия град мини няма.Да хвана чукарите и да се преселвам в Мадан ли?Айде няма нужда.
60
1
 
3
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Гошето Вулджев като гледам какви ги е наприказвал, най-добре да си запали дипломата и да спре с публичните изяви.