Великденска дилема: Кило чушки или пържола? Цената - 10 лв.

Призив: Купете българското, храната ни е на световно ниво
Обновена: 18 апр 2019 11:24 | 18 апр 2019 11:22, Анисия Иванова
294

Традиционно, всяка година преди великденските празници започват проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Междувременно класическите български зеленчуци се превърнаха в екзотична храна. Чушките, например, държат висока цена като на някои места тя достигна 10 лв. за килограм.

По същия начин стои въпросът с картофите, тиквичките, патладжаните. Някои потребители сравниха тези цени с килограм месо.

Икономистът Георги Вулджев отбеляза в студиото на "България сутрин", че инфлацията расте на годишна база, но все пак цените на редица продукти падат.

"Очакванията ми са, че инфлацията ще се забавя все повече. С ръста на цените на много стоки, растат и доходите. Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него. В началото на годината наблюдаваме засилване на инфлацията, но това ще бъде временно. Но това върви с очакване за потенциална икономическа криза на пазара. Българите казват, че искат да потребяват българското, но винаги купуват най-евтиното. Икономиката се развива и стандартът на живот се покачва", посочи още той. 

Владимир Иванов от Държавната комисия за стоковите борси и тържища подчерта, че има световна тенденция за намаляване на цените на хранителните продукти.

"Конкуренцията е в свръх размери. Не трябва да се очакват резки поскъпвания или поевтинявания. Тенденцията е все пак продуктите да поевтиняват. Чушките стигнаха и до 10 лева, но зависи от произхода на чушката. През декември и януари няма български чушки. Държавите, от които традиционно внасяме, преживяха наводнения – това повишава цената. При наближаване на всеки по-голям празник – наблюдаваме все по-нормални търговски практики. Пазарът е добре конкурентно балансиран", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Той отправи апел, ако потребителите искат пряко да участват в икономиката на страната да изберат българската храна. "По традиция българските зеленчуци са много по-добро качество. В момента на борсата има наша ябълка на световен стандарт. Нека всеки 1 лв. да е похарчен за българска стока", каза Иванов. За съжаление българинът избира храната с по-ниска цена.

Той коментира, че в момента цената на агнешкото и яйцата остават на нивата от миналата година. Нашите яйца са с много високо качество, както и месото ни. Ниските цени са на вносните храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
4
 
! Отговори
Анти Манти преди 5 години
Докога като се наведанякой гларус ме ***? докога ще търпя чушка златна да я опекаДокога ще седя ?в тази *** земяи на Тангра ще рева че агне няма да пекаДокога Докога все една и съща тя Моята съдба българин да се рекабаба ми умря и остави ми зимнина до 2100 та хахахаха
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИВеднъж ти казах - много ти са зле опитите за поезия.Не ставаш.Затова си гладен.Намери си друга професия.
57
3
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
Значи ти не допускаш, че някой е взимал по-висока заплата от ***.йка ти, така ли ?За теб ***.йка ти е еталон за заплата.Ами ще ти кажа, че работех в Горубсо-Мадан и там заплата под 500 лв нямаше.Поинтнересувай се.Говоря ти за периода 1978-1986 година.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48написал съм - инженер 1989-та. провинциално машиностроително заводче - 165-лв.
55
0
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Отивам в Румъния и си купувам каквото си искам не ме интересува никой аз съм гражданин на ЕС не на БГл Да живее ЕС и нашия евродепутат Жамбазки и Макрон и Меркел само ЕНП и Сорос
54
3
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Я кажи ми, облаче ле бяло,как си над бегето оцеляло ?Бай Борисов данък да ти сложи,облаците с такси да обложи.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започнах работа през 1987, когато се уволних от казармата.Базовата ми заплата беше 248 лв, но с нощни, вредни, национални и други видове бонуси ги докарвах до около 400 лв.Така че тия лъжци с 165 лв за инженер да вземат да се скрият.Толкова са били и инженери значи - най-вероятно някакви комунистически връзкари, завършили щото дедо е бил АБПФК.Сега точно тия търтеи управляват държавата и си купуват луксозни апартаменти без да са положили грам труд през живота си.
52
0
 
6
 
! Отговори
Софийска рецепта преди 5 години
Взимате 7-8 чушки... От провинцията недоумяват *** оууу как 7-8 чушки *** другия ориз де ща го турам.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чушки имаше от парниците недей лъга плод и зеленук беше винаги пълно със зеленчуци и зиме и лете. Хората се редяха на опашки по 20 км да успеят да си купят хубави български зарзаватиЕ що са се редили на такива опашки като е имало всичко целогодишно?
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен49Откровен лъжец си.Може да е имало парник за членовете на политбюро.За обикновените българи имаше марули поляти с чернобилски дъжд.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А 120 лв съм чул че е била заплатата в ТКЗС-тата и то през 60-те години.Аз говоря за 80-те. През 60-те не съм бил роден.Майка ми работеше в банка на добра позиция в края на 80-те. Заплатата и беше към 150-160. А ти си лъжец.
48
3
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
ДОКОГА, с все по-високи цени ?!Джоба ми, без стотинка остана.Докога, ще работим, за"Бог да прости" ?И нашир и надлъж, ще ни мамят.
47
1
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
, яжте, пийте - Гошу черпи! (да си жив и здрав Оги, за великата мисъл и татус)
46
0
 
7
 
! Отговори
GFG преди 5 години
"Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него." След това изречение, ни става ясно тоя колко е експерт.
45
1
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Обадиха ми се от семейство ПИПЕРОВИ- казаха ми под сикрет -че цената скоро щяла да падне след Великден !! така че ще почакаме ) ХМ!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Чушки имаше от парниците недей лъга плод и зеленук беше винаги пълно със зеленчуци и зиме и лете. Хората се редяха на опашки по 20 км да успеят да си купят хубави български зарзавати
43
2
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Вече отгворих на темата на друг преди теб - направи си труда да прочетеш.Бил съм работник цял живот, включително и сега - тогава вземах 420 лв, сега вземам около 1000 без малко.Сметни колко ми е нараснала заплатата и колко са се увеличили цените оттогава.А 120 лв съм чул че е била заплатата в ТКЗС-тата и то през 60-те години.Аз говоря за 80-те. През 60-те не съм бил роден.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плодът на пипера се нарича по същия начин пипер или пиперка.В разговорния език пиперките по-често се наричат чушки (неточно, защото плод от вида чушка образуват също фасулът, грахът, баклата и мн. др.). Въпреки името си пипер, растението няма отношение към черния пипер, който принадлежи към рода Пипер (Piper) на семейство Пиперови.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние гражданите чакаме вас селяните да произведете телефони покрай чушките че да си купим и телефони. Нали участвате в икономиката на страната защо купувате вносни телефони, коли и телевизори ? И на туй отгоре ни давате наклон на оная работа какво и откъде да си купуваме лъжци със лъжци селски.-------------Не даваме наклон на който и да било. Ние си бачкаме и си продаваме продукцията. На който не му харесва да не купува.А телефон и кола ще ти произведа кога насадя голф и поникне мерцедес.
40
1
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Не съм бил в никакво Политбюро - бях обикновен стругар в ЗТМ-Радомир.При това моята заплата беше най-ниска в бригадата, защото бях на 23 години тогава.