Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо

16% не искат държавата да забрани физическото наказание
179
Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо
Снимка: Pixabay

За българите физическото наказание на децата продължава да е в реда на нормалното.

Близо 30% смятат, че държавата не трябва да се намесва в случаите, когато родители бият децата си или упражняват вербална агресия, сочат данните от социологическо проучване на агенция "Глобал Метрикс", проведено във връзка с подготвяната Национална стратегия за детето до 2030 г.

Още по темата
Резултатите сочат още, че 16% от хората не подкрепят забраната на телесното наказание, като това са основно българи до 29 години, представители на многодетни семейства и на нискодоходните групи, допълва Дарик радио.
 
Трябва ли държавата да се намесва, когато родителите крещят и заплашват децата си, или прилагат различни телесни наказания - тези въпроси разделят мнението на българите на три части.
 
По отношение на вербалната агресия около 48% смятат, че институциите трябва да окажат подкрепа на такива семейства, докато при физическото наказание този процент намалява и почти се изравнява с другите две групи - на тези, които смятат, че трябва да се наложат санкции на родителите и на тези, според които държавата не трябва да се намесва по никакъв начин.

За прилагане на санкции висока подкрепа има в случаите, когато е налице пряк риск за физическото здраве на детето, както и при непоставяне на задължителните за детето ваксини.
 
В последния случай обаче се наблюдава и друга тенденция - около 22% от анкетираните не са съгласни държавата да се меси при отказ на родителя да ваксинира детето си, което според заключенията на социолозите показва неосъзнаване на важността на имунизациите.
 
Две от най-дискутираните мерки в проекта на стратегия за детето получават висока подкрепа от страна на обществото - едната от тях е възможността за патронажна грижа за родители на малки деца, която въпреки подкрепата от над 80% от българите, се сблъсква и с резервите на родителите на деца над 5-годишна възраст, както и хората от средните възрастови групи.

Другата мярка е забраната на телесното наказание. Според изследването тя не се подкрепя от 16 процента от българите, като освен младите и хората с ниски доходи, противници се оказват и представители на групи с висок статус, включително българи със средно и по-високо образование.


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
16
 
16
 
! Отговори
бой преди 1 месец
Аз пък съм забелязал колкото едно семейство е по интелигентно толкова по малко вика и удря децата си и обратното ниско образованите явно имат някъв комплекс и си го избиват за щяло и нещяло на децата си.
101
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Държавата трябва да отнема децата на хората и да се грижи за тях."

На това преди 200 години са му викали "еничерство". Много е било "яко", особено за децата.
100
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Важното е че ни се връща тъпкано, всяка една росителска "мъдрост" и посегателство."

Красотата е, че тъпкано се връща точно на онези, които не пипат и с пръстче мамините златни. Отрочето живее с идеята, че е царче, че всичко му е позволено и че каквото и да "сготви", нищо не може да му се случи.
Като поотрастне и се сблъска с истината, идват и чудесните последствия. Един от най-красивите откровения е откритието, че светът не е изграден за да го обслужва.
99
3
 
19
 
! Отговори
Гани преди 1 месец
Юдеомасонския Нов Световен Ред иска да не пипате с пръст децата си, за да стават със сигурност Гей!
98
4
 
11
 
! Отговори
boby преди 1 месец
Удряй с лопатата където свариш...
97
21
 
15
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
Аз немога да разбера кой пусна този народ в ЕС, кой му каза, че е европейски народ, че може да участва в "европесйкото семейство", и т.н. глупости!? Ама ние сме си за Евразия с този манталитет. То не бяха "еврогейове", то не бяха "джендъри", то не беше мрънкане за цигарите по заведенията, мулти-култи, и други глупости. Къде сме тръгнали с французи, немци, скандинавци, рамо до рамо? НЕ става бе братче, къде бе?!
96
4
 
10
 
! Отговори
олеле! преди 1 месец
До Анонимен 96

Какво ли ти се е случило, за да си чак толкова злoбен? Бит прекалено много, прекалено малко или никой не ти обръщаше внимание? Вероятно последното.
95
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-жалката картинка от всичко е как бай Ганьо- най-гнyсният дребен тарикат в цяла Европа, седнал да обяснява как се възпитават деца. Псевдо патриот- тропа хорца и се кичи с флага, но ежедневно прибира мижавата заплатка под масата и укрива данъци. На възпитание и ценности- пръв. Той всичко знае. Нищо, че е една тотална утайка и като ценности, и като заплащане, и като морал. Иначе на акъл- пръв. Перфектен е, но, уви, нещо му пречи. Сам си пречиш, мили Ганьо. По цял свят ще си бедна утaйка.
94
2
 
19
 
! Отговори
Не на стратегията! преди 1 месец
Колко поръчкова статия точно преди да се приеме Стратегията за детето 2019-2030...
93
14
 
15
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Редовният бой е важна част от възпитанието - без бой и болка децата се разглезват. В някои случаи се налага да се прибягва до помощни средства като каиш, бич, палка и т.н. за по-ефективно възпитание.
92
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
шамарът е важен за възпитанието на ментално незрелите - жените, и понякога - децата
91
2
 
28
 
! Отговори
1984 преди 1 месец
Зорът е да ни подлудят като в нещастната Скандинавия. Разглезеното -айно тича да се оплаче, че мама му повишила тон и хоп, отнемат го и го дават на приемно семейство, за предпочитане свои хора, с които си делят щедрото месечно заплащане. Разбира се, целта на социалните архитекти е отвъд това - стремят се към окончателно разбиване на семейството и съсипване на психиката на белия човек - затова е джендър-джангъра, затова са и тези нелепи корекции в закона.
90
14
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
И учудващо има, след като около 30 - 40 % от коментиращите преди са оправдавали дори убийците на жени, защото, те си го били търсели пр. бисери, без да им идва на ум, че някой по-силен от тях може и тях да убие, защото не му харесвало нещо или не му се подчинили......
89
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към №85: За нашите родители,голямата част от които малограмотни,УЧИТЕЛЯТ БЕШЕ ВИНАГИ ПРАВ!!дАЖЕ И КОГАТО НЕ БЕШЕ ТАКА,ШАМАРЪТ ГО ИЗЯЖДАХМЕ НИЕ!!!

А иди,че се оплаквай в къщи,че те е бил учителят,или че тие направил устна забележка.Писмената забележка в тетрадката,завършваше с як шамар в къщи!

Сбил си се с някой на улицата,даже и да не си виновен,шамарите от родителите ги отнасяте и двамата,а често имаше извиване на уши и в училище!!

Ха иди,че се оплаквай на някого за всякакви бели,които си пр
88
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 87
Нямам негатив към никой просто наблюдавам Битаник, бг титаник.
Загивате подробно и безотказно.
87
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички деца убийци са били бити. После ревете че убиват възрастните ни родители. Повечето са роми а те са подложени на физическо насилие от много ранна възраст.
86
3
 
21
 
! Отговори
Естет до 83 преди 1 месец
Ако ти си си купил дипломата, то приеми, че има хора, които искат и успяват да се развиват в България с труд и постоянство!
Ами не, партийните кадри не са ти виновни, ако си нереализиран умник, на който все другите са виновни, че е недооценен, а всъщност не умее нищо!
Простотиите по пътищата са в резултат на липса на възпитание и толерантност, характерна предимно за чалга поколението, израстнало след 1990 година.
Ориенталски ценности, европейска толерантност - резултатите ги виждаме!
85
4
 
13
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Имам само един въпрос към всички които пишете и изказвате каквото и да е мнение. До колкото знам на всяко дете му се обяснява, че печката пари. Колко от вас никога не са се изгаряли/опарвали, въпреки че това се говори ежеседмично или по-често?
84
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Престанете стези простотии,за "насилието срещу децата"!Малко са родителите,които стигат до крайности в това "насилие",затова пък,насилието на децата спрямо родителите,няма край,особено,когато десетки "правозащитни организации",непрекъснато им внушавт това,КАТО КРАЙНАТА ЦЕЛ Е НАСИЛИЕ СРЕЩУ РОДИТЕЛИТЕ И РАЗБИВАНЕ НА СЕМЕЙСТВАТА!!!

От поколението съм,родено през ВСВ,на село,където родителите ни понапляскваха,а даже имаше и пръчка,НО НИКОЙ ОТ МОИТЕ ВРЪСТНИЦИ,НЕ СТАНА ПРЕСТЪПНИК!НИКОЙ!!!
83
1
 
38
 
! Отговори
Какво мъмрене, бе?! преди 1 месец
Ако смъмриш детето на ромката заради това, че се .._пи_кало на пода по време на учебен час, то плачешком отива да се оплаче на майка си. Тя пристига, влиза посредата на учебния час, за да ти удари 2-3 шамара през целия клас. Не й пука, че си даскал с 25 години стаж. На излизане от класната стая, през рамо ти подвиква да внимаваш в картинката, щото може да дойде и мъжът й и тогава лошо ти се пише!