Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо

16% не искат държавата да забрани физическото наказание
179
Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо
Снимка: Pixabay

За българите физическото наказание на децата продължава да е в реда на нормалното.

Близо 30% смятат, че държавата не трябва да се намесва в случаите, когато родители бият децата си или упражняват вербална агресия, сочат данните от социологическо проучване на агенция "Глобал Метрикс", проведено във връзка с подготвяната Национална стратегия за детето до 2030 г.

Още по темата
Резултатите сочат още, че 16% от хората не подкрепят забраната на телесното наказание, като това са основно българи до 29 години, представители на многодетни семейства и на нискодоходните групи, допълва Дарик радио.
 
Трябва ли държавата да се намесва, когато родителите крещят и заплашват децата си, или прилагат различни телесни наказания - тези въпроси разделят мнението на българите на три части.
 
По отношение на вербалната агресия около 48% смятат, че институциите трябва да окажат подкрепа на такива семейства, докато при физическото наказание този процент намалява и почти се изравнява с другите две групи - на тези, които смятат, че трябва да се наложат санкции на родителите и на тези, според които държавата не трябва да се намесва по никакъв начин.

За прилагане на санкции висока подкрепа има в случаите, когато е налице пряк риск за физическото здраве на детето, както и при непоставяне на задължителните за детето ваксини.
 
В последния случай обаче се наблюдава и друга тенденция - около 22% от анкетираните не са съгласни държавата да се меси при отказ на родителя да ваксинира детето си, което според заключенията на социолозите показва неосъзнаване на важността на имунизациите.
 
Две от най-дискутираните мерки в проекта на стратегия за детето получават висока подкрепа от страна на обществото - едната от тях е възможността за патронажна грижа за родители на малки деца, която въпреки подкрепата от над 80% от българите, се сблъсква и с резервите на родителите на деца над 5-годишна възраст, както и хората от средните възрастови групи.

Другата мярка е забраната на телесното наказание. Според изследването тя не се подкрепя от 16 процента от българите, като освен младите и хората с ниски доходи, противници се оказват и представители на групи с висок статус, включително българи със средно и по-високо образование.


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
8
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Да се говори кротко на малко дете което се държи лошо му дава да разбере, че няма последствия от лошото му поведение. Трябват малко и шамари. Разбира се какво точно е "лошо поведение" и колко силен да е шамарът няма как да се определи еднозначно и това създава проблем в законодателството в защита на децата.
121
7
 
28
 
! Отговори
разочарована преди 2 месеца
Като ги гледам моите нехранимайковци на 32г и 25 г трябвало е много да ги бия ,пълни *** и неблагодарници ,научила съм ги само да взимат и да ме използват ,а в замяна Нищо ,ни уважение,ни обич, ни благодарност.
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 115
"От една страна имаме исторически факти, а от друга - напъни на комплексар-истерик.
Аз залагам на фактите, като по-меродавни."

Да, фактите са неуспорими и побъркват комплексар-истериците до пълно умопомрачение.
119
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До SS 118

Ако в България преобладаваха 'хората' нямаше да е в това окаяно състояние.
118
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Епа нема лошо, редовно ги пoшляпвам.
117
6
 
23
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
БОЯТ НЕ Е СРЕДСТВО ЗА ВЪЗПИТАНИЕ,НО НЯМА ЛИ БОЙ(като крайна и последна мярка)НЯМА ВЪЗПИТАНИЕ.ТАКА НИ КАЗВАШЕ ЕДИН ВЪЗПИТАТЕЛ НАВРЕМЕТО В ТВУ.ТЕЗИ КОЙТО СА ПРОТИВ БОЯ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ПРОБЛЕМИ С ПРОБЛЕМНИ ДЕЦА.НАЛАГАТ НИ НОВ КРЪВЕН ДАНЪК.НАС КАТО НИ БИЕХА НАВРЕМЕТО НЕ СТАНАХМЕ ЛИ ХОРА?СЕГА САМО МАМИНИ СИНЧЕТА И ДЖЕНДЪРИ.
116
1
 
25
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Акцентирате на българина за да подчертаете колко изостанал е той наказвайки децата си и употребявайки физическа сила. Казвайки българина значи ли че всички българи, как се установи? Значи ли това че холандеца, австриеца и шведа не наказват или не шамаросват децата си?
115
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво ще направи държавата ако някой си набие детето. Като го глоби детето няма да получи тези пари. Като го вкара в затвора детето ще страда, родителя го няма и няма кой да го гледа. Като го вземат, ще го съсипят в някой социален дом и то ще расте сред нещастници. Ако го разсиновят ще остане без наследство и наследството ще остане за другите деца. Държавата си е намислила да командва над живота и смъртта. Ще сбърка и ще се откаже след като съсипе много детски съдби. АПЕЛ: Не бийте без причина.
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Пет класи сме само когато броим отзад. Доказателствата крещят като полудяла "българска"!"

От една страна имаме исторически факти, а от друга - напъни на комплексар-истерик.
Аз залагам на фактите, като по-меродавни.
113
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До бг 70
"Не знам за шамара,но напоследък виждам едни разглезени деца,на които родителите даже забележка не правят,а какво да говорим за шамар!Когато нещата се изопачават и се толерира неправилно поведение,защо не се говори за това?"

По времето на правешкия пор нали биеха! Сега битите ви завират кухненския миксер в задниците и с удоволствие натискат копчето старт. Удоволствието е незабравимо.
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гани 100

Чавдар Драгойчев, Георги Парцалев и Емил Димитров са били галени с перце за да се пръкнат пидирази!? Българският тъпънър от женски или мъжки из-род няма стигане.:))))))
111
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 108
"Реакциите на обществото към важните въпроси от МОРАЛНО естество доказват, че сме пет класи над любимите ти европейци."


Пет класи сме само когато броим отзад. Доказателствата крещят като полудяла "българска"!
110
1
 
5
 
! Отговори
te преди 2 месеца
До Мальчик-гей

а защо пренебрегваш хората от 4-я до 27-я пол?
109
24
 
1
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 2 месеца
Крайно време е да бъде приета ИК, за да може правата на жените и хората от третия пол да бъдат защитени!
108
12
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Жената и децата требе се побийват редовно иначе ти се качват на главата. Помнете ко ви е казал чича ви!
107
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Къде сме тръгнали с французи, немци, скандинавци, рамо до рамо?"

Реакциите на обществото към важните въпроси от МОРАЛНО естество доказват, че сме пет класи над любимите ти европейци. България е нямала колонии като французите с всичкото клане и грабене покрай това. Българите не са запалили две световни войни като германците. Българите не са си стерилизирали "ромите" като скандинавците.
Българите си спасиха евреите.
Българите приеха арменците.
Много сме лоши, да знаеш.
106
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз предлагам всички гейове и лесбийки или накратко всички Джендъри, да си родят по едно дете и да го възпитават както пожелаят. На ме такива хора не може да ми дават съвети как да си възпитавам и отглеждам детето си.
105
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Най-жалката картинка от всичко е как бай Ганьо- най-гнyсният дребен тарикат в цяла
Европа, седнал да обяснява как се възпитават деца."

Към човека, следящ коментарите - това е стереотипен език на омразата, насочен директно към българския етнос. Съмнявам се сайта да толерира подобни изказвания отнасящи се до любимите ни роми например - изчезват на секундата.
Горенаписаното защо още седи???
104
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гани
Юдеомасонския Нов Световен Ред иска да не пипате с пръст децата си, за да стават със сигурност Гей!
--

не е само това.
основната цел е овладяване на умовете на децата, защото се вижда, че Системата на банковият капитализъм и Лихвата, крепяща се само и единствено на Вярата на Тълпата, вече поддава пред НЕвярата на родителите в нея...
очаквам скоро и децата да бъдат отнемани от "държа
вата", за да получавата "правилното" мислене в полза на Системата, а не в полза на "рода"!
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Какъвто е народа, такава е и властта!!!"

Съвсем НЕ.
Какъвто е КОЛОНИЗАТОРЪТ, такава е властта. Овцете никой не ги пита харесва ли им овчарката.