МС отпусна почти 21 млн. субсидия на вероизповеданията

С парите ще се изплатят възнаграждения на духовниците
25
МС отпусна почти 21 млн. субсидия на вероизповеданията
Снимка: архив, БулФото

20 770 000 лв. държавна субсидия за вероизповеданията одобри правителството на редовното си заседание днес.

От тях 15 000 000 лв. са за източноправославното вероизповедание, което е остатък от държавната субсидия за 2019 г., и 5 770 000 лв. са за мюсюлманското вероизповедание.

В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов уточни, че държавата изпълнява поетия ангажимент, а средствата са за заплати на духовниците.

През 2018 и 2019 г. бяха приети промени на Закона за вероизповеданията, с които се въведе нов ред на финансиране от държавата на регистрираните вероизповедания в страната. С разпоредбите на чл. 28 от закона бяха определени критерии, съгласно които ежегодно със закона за държавния бюджет трябва да се одобрява разпределението на субсидията.

Владиката от едната страна, ходжата от другата... Няма сделки с вярата!

Заради това, че Законът за държавния бюджет на Република България за 2019 г. беше приет преди промените в Закона за вероизповеданията, с параграф 19 към преходните и заключителни разпоредби на изменителния закон е предвидено за тази година Министерският съвет да одобри държавната субсидия.

Средствата по бюджета на Министерския съвет ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет и чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2019 г.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Тиквопасмината вчера рече:-"Муслиманското вероизповедание има 10 години да изплати ЗАДЪЛЖЕНИЯТА си към държавата",...а днес отсече:

-"Ето ви ШЕСТ МИЛИОНА".......?!?!?!?!
............
Хора, не разбрахте ли след толкова години,че Боковата ШАЙКА е СБИРЩАЙН ОТ СЛУГИ,които с МАЛО УМИЕТО И СЛУГИНАЖА СИ ЗАГРОБВАТ България?!?!

..Какво ви става,бе хора?!..."пръскат" ли ви с нещо?!?!
21
0
 
10
 
! Отговори
jj преди 1 година
А университетите и болниците флират! ФАК !
20
0
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Пропорционално погледнато парите А мюсюлманите са повече !!!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм съгласен 1 стотинка да получават освободени са и от данъци, който не може да се издържа в условията на пазарна икономика да закрива дейност и фалира.
18
2
 
3
 
! Отговори
Туземица преди 1 година
АЗ см протестант на нас се далжи като истенски ХРистияни прогреса , духовното
Развитие и познание. Зщо трябва да плащам наВезантици и И сляма. Позор БАЛГАРИЯ не е. ХРИСТИЯНСК А страна

А
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари на вятъра БУКВАЛНО.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От тях 15 000 000 лв. са за източноправославното вероизповедание, което е остатък от държавната субсидия за 2019 г., и 5 770 000 лв. са за мюсюлманското вероизповедание."

Православните свещеници 2,5 пъти ли са по-малко от мюсюлманските? Или мюсюлманите имат манастири? Или заплатите на мюсюлманите са по - високи, че тази малка разлика между парите?
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната издънка... Има ли ден, в който парите на народа да не са откраднати и раздадени на ненужни хора, институции, ведомства и т.н.?!
После и за папата ще отпуснат над 800 000 за излишни харчове....
14
2
 
20
 
! Отговори
Пецата преди 1 година
Държавата и Църквата, ако не се лъжа, по конституция са разделени или се лъжа?! Нека някой ме поправи.
Но, ако са раздлени, от къв зор ние трябва да плащаме на кюрета, равини, ходжи и така нататък ?
Няма такова дебелооко нещо като герб! Няма и няма и да има! С чужда пита поомен да правят.......
13
1
 
19
 
! Отговори
Гърците преди 1 година
Гърците връщат тринадесета заплата и пенсия. Що вместо да се занимава с религиозни дарения, България не вземе и тя да въведе нещо такова и у нас. Ма не, не сме ходжи, та затова сигурно, а? Пък и бизнесът ще преквичи на заклано, как ще фалира сакън, отекоха скъпите коли, почивки и имоти, с един процент по-малко ша станат, край, горките те.
12
2
 
19
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
Как не ги е срам? Или това чувство / срам / е "изрязано", премахнато от моралния облик на ГЕРБ-иите!
При толкова бедни, гладни българи, вместо да открива нови работни места или да открива нови училища мошеника Бойко Борисов изсипва " чувала " с пари в бездънното гърло на тарикатите попове, имами и т.н.
Но мошеника си е лаком и ненаситен крадец. Той е убеден, че след поредната мръсотия спрямо българският народ, ще отиде при попа, ще се оли*гави в ръчищата му и хооооооооп - опростен!
11
3
 
11
 
! Отговори
Е, НЕ преди 1 година
И на какво отгоре моите данъци ще отиват за тея хрантутняци. Малко лапат на ръка от бедния българин. Чакат на дарения за подръжка на църквите. Да не говорим, че стари красиви църкви по селата се рушат, но онея дебеловратите чернодрешковци се возят в луксозни автомобили и т.н. И колко имоти имат. Нали са самостоятелни. СРАМ - ало, не ви ли е грях пред Бога да ги взезмете бе ????????????????????? Покажете смирението си и се откажете.!!!!
10
2
 
20
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Значи от моите данъци ,герберастите плащат на ходжите.А ходжите не плащат данъци от 10 години ,защото никой не смее да им потърси отговорност.А мен данъчните са ме проверявали поне 3 пъти за последните 6 години.
Излиза че ходжите са на власт.Турското робство не си е отишло.
9
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Добре че има...избори,че Тиквуна да...развърже държавната кесията и да раздава.Иначе има социални...прослойки(освен политическата),които биха си умрели от глад.Е те това е...ползата от изборите;друга не виждам.
8
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Църквите трябва да се издържат сами. Дарения това онова. Всички, които не вярват в бог са силно прецакани.
7
1
 
18
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Разсрочиха задължение от 8 милиона за 10 години и сега дават почти 6 милиона на тези ,които не си плащат данъците.Няма закон за бюджета ,няма решение на НС.Тикварите харчат безразборно ,само и само да спечелят изборите.
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!ВСИЧКИ ТИКВАРИ ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА!
6
1
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 1 година
Аа слагат един данак от 1% на хората който изповядват религия посочват коя е тяхната и така се събира данак религия от който иска и после свеки според чергата си кви са тия пари дето се наливат от всички някаде п.с. Християнин съм
5
2
 
20
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 година
Ало тия не бяха ли отделени от държавата или се лъжа. С какво право ще ни висят и те на вратовете, някой чул ли е да са платили някакви данъци и всичко което притежават им е на аванта дарение от някой . Не е ли време и при тях да влезнат бирниците от НАП, а не само да дебнат бабите по пазарите.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за образование,здравеопазване,заплати и пенсии нямат.Само вероизповеданията, магистралите и кражбите в тази държава са с предимство.
3
2
 
13
 
! Отговори
Ами преди 1 година
За заплатите, пенсиите, здравето, обучението и останалото, ще доживеем ли субсидия? М? Като не можаха да опростят парите от дългове на вероизповеданията, сега им подариха субсидия. За какво говорим. Аллах, аллах! Чул е молитвите май. Ма много избирателна таз чуваемост бе!