Дават 7.5 млн. на УНСС, но въпросите остават. Борисов: Паметник не ми се иска!

Горанов пък настоя, че не може ВУЗ-ът да допуска икономически грешки
Обновена: 25 апр 2019 12:04 | 25 апр 2019 11:35, Веселина Йорданова
160
Дават 7.5 млн. на УНСС, но въпросите остават. Борисов: Паметник не ми се иска!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че във вторник Министерският съвет ще гласува обещаните 7.5 млн. лева за новия корпус на УНСС.

Той обаче настоя спорещите за финансирането страни - ВУЗ-ът и финансовото министерство, да се разберат.

Още по темата
"Този строеж трябва да го довършим, за да може студентите да учат, да го оставим като паметник не ми се иска", коментира Борисов, след като лично посети строежа. Той допусна, че ще бъде критикуван, но изтъкна, че корпусът не може да остане в този вид.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че поетият ангажамент от 7.5 млн. лева е валиден, но има смущаващи обстоятелства.

Той изтъкна, че по проекта, който е съфинансиран от Брюксел, вече има наложена от Управляващия орган финансова корекция от 10%. Част от инфраструктурата пък не била добре възложена.

Икономическият университет не може да допуска икономически грешки, настоя финансовият министър.

Горанов допусна, че обещаните пари от държавата няма да са достатъчно и попита риторично, ако европейският бюджет е предпазен, кой ще предпази държавния.

По думите му тепърва ще се води дебат как ще се покрие финансовата корекция и допълнително възложената дейност. Вероятно за оборудване ще имат претенции към държавата, така че трябва прецизно да се управлява този проект, коментира Горанов.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев помоли за съдействието на държавата, като изтъкна, че новият корпус може да поеме 2 хил. студенти. Той изрази надежда за 100-ната учебна година на ВУЗ-а, която е догодина, корпусът да функционира.

В момента той е на груб строеж. "Имаме проблем, че наближава краят на сключения договор, по който ползваме 4.5 млн. безвъзмездна помощ европейски средства", обясни Статев. По думите му това е национален обект, който е необходима придобивка за студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
2
 
! Отговори
158 преди 5 години
Хаха , едно време като учех там, пак бяхме в новия корпус.. А бяхме много повече от сега. За какво им е питам още един нов корпус като няма студенти!?
140
0
 
2
 
! Отговори
дрт прч преди 5 години
До Сива коса-дива главаУчим се от вождо.Нерде заблодил,нерде пунта мара,урбулешката,шменти-капели и прочие.
139
0
 
3
 
! Отговори
Сива коса-дива глава преди 5 години
До Анонимен144Добрем, че ти не си се "заблОдил", защото като едното нищо, можеше да станеш по-грамотен!Аман от 90-те % в тая държава!Шефа прочел само една книга и то до към средата, замшефа не е чел, ама пък учител по физическо. Майката на нацията завършила с връзки РАБФАК....А послението на 90% неграмотно, ама със самочувствие като на нобелов лауреат!Че и достъп до компютри и интернет имат, че да ни покажат колко са отворени. Аман!
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче интересното е,че дават 30 млн на Световната банка да си построи офис в София...Много сме дашни..
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в плана не било включено тока и водата на сградата баси и икономистите ?
136
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Хората намаляват. Университетите закриват специалности, съкращават прием, теи ще строят пари на вятъра и 1000 сгради да постройте няма деца който да идат да учат.За мен това са пари на вятъра които можеха да идат при пенсионери, сираци и тн.
135
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УНСС има ограда, за да не може някое случайно заблодило се куче да влезе, че ще вземе да завърши.
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко мирувай, това щом не го строи на Цецо братовчеда с апартаментите, значи е невалидно. Не ги решаваш ти тези неща.
133
1
 
6
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
писна ми от счетита (счетоводители ) то в БЪЛГАРИЯ се напълни с канцеларски политици касиери и подобни милионери , колхозниците и те драпат за Раб Фак , ПРОСТОТИЯТА Е ПЪЛНА ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !!!
132
2
 
6
 
! Отговори
Асенов преди 5 години
Ако СДС не бяха съборили мавзолея в София, БСП-то всяка година щеше да иска да получава по 10 милиона за "поддръжка" и "ремонти" и тези пари щяха да се насочват към лични банкови сметки на дрогарите.
131
2
 
14
 
! Отговори
stamen преди 5 години
Държавни пари лесно се раздават. Ако парите бяха негови лични, дали щеше да ги даде, при това без да потърси никаква отговорност? Никой ли не си задава въпроса: Колко време още ще може да се прахосват безнаказано парите на данъкоплатците? Или ще дойде време за икономическия съд?
130
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УНСС...............утре носете съответната сума...............тая пародия на университет е затънал в корупция и некадърност.............ако се закрие , изобщо никой няма да усети липсата на УНСС !!
129
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТУ - София.............най-добрият университет в България, гордея се, че съм завършил ТУ - София!!!
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закривай тая пародия на университет.................УНСС..............трагедия!!!
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СУ "Св.Климент Охридски" лежи на стара слава.............в България има поне 10 университета, по-добри от прехваления СУ.
126
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако погледнете класациите на унитата единствено СУ влиза в топ 1000 и то на дъното. Смятайте за какво качество на образование става на въпрос в БГ.
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Стати Статев не покрие дълговете си сам?!?!Знаете ли колко е богат ?!
124
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много поразии натвори. За съжаление не е луд този който яде баницата! Ние сме за каклашлата.
123
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче Боце ги раздава тия пари като бонбони. Няма въпроси от типа на "Ама как се стигна дотук?", "Къде са ви отчетите?", "Ефективни ли сте?" - юрууууш, на ви едни милиони, избори идат. И това ми било дясна партия, дето раздава дотации наляво и надясно.
122
0
 
15
 
! Отговори
Мо преди 5 години
Пак някоя схема! УНСС не може да си направи сметката колко пари ще трябват да се завърши обекта?!? И за какво е нов корпус, когато студентите намаляват? Като варненския ИУ - вече има трети корпус, ама във втори частно училище под наем. Поръчал си е някой сграда за частното училище май.