Национална стратегия за детето няма да има! Решението на Борисов

Причината - негативните реакции на част от обществото
88
Национална стратегия за детето няма да има! Решението на Борисов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След протеста на родителите премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде спряна работата по проекта за
Националната стратегия за детето за периода 2019-2030 г.

Още по темата
Причината за решението му е негативната реакция на част от обществото срещу документа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Според протестиращите родители стратегията  предвижда пълна власт от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

Те смятат също, че чрез стратегията се цели ограничаване на правата на родителите.

"Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки",  коментираха от социалното министерство.

Оттам допълват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им.

"Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи", пише още в съобщението.


88
Още от Общество
Петото евангелие – по стъпките на Спасителя в Святата земя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
Sylvia преди 1 седмица
СТРАТЕГИЯТА Е ВЕЧЕ ПРИЕТА С АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ТОЧКИ.ЧЕТЕТЕ БРОЙ 24 НА ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК, ИМА ГО ОНЛАЙН, ОСОБЕНО ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ, ЧЛ. 36. САМО ПО АНОНИМЕН СИГНАЛ ДО 24 ЧАСА ИДВАТ СОЦИАЛНИТЕ СЪС СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА.
72
0
 
1
 
! Отговори
Евгения грозева преди 2 седмици
Как така, държавата помага на децата да останат в семействата си , като и без тази нова стратегия отнема децата на хора с финансови затруднения и ги дава на приемни семейства,на които плаща доста прилични суми.
71
0
 
8
 
! Отговори
6384 преди 2 седмици
Да ограничиш родителя от правото му да изразява емоции, пряко свързани с проявите на детето му под страх, че с едно телефонно обаждане ще му го отнемат, не е ли дотатъчен психически тормоз за всички родители? Когато детето се държи невъзпитано, грубо, неподходящо за обстановката, вместо да му се повишиш тон и направиш забележка, може би ще трябва да го потупваш по рамото или какво?
70
0
 
2
 
! Отговори
6384 преди 2 седмици
Какво значи “спекулативни интерпретации”? Не са виновни родителите, не са те тези, които “спекулират” с нещо или са недоразбрали. Всичките изменения, които се опитват да прокарат са формулирани с изключително абстрактни словосъчетания, предоставящи възможност за широко тълкуване и развързване на ръцете на съответните институции да действат по свое усмотрение. След като са толкова загрижени за децата, както твърдят, нека направят ясно разграничение между прояви на тормоз и възпитателни методи.
69
0
 
0
 
! Отговори
До Ime преди 2 седмици
В България и в българските медии се пише на български само да те светна.Разбираме ти глупостите , но си ги запази за себе си.
68
14
 
1
 
! Отговори
Ime преди 2 седмици
BG is still so primitive? Imagine a country putting standards for parents to live up to - standards like 1) not beating your children senseless 2) making sure their children has everything to live a normal life, and not like a dog. But maybe BG parents need to beat their children, because it's all they know, because they are so far behind mentally than the rest of Europe. Sad but true..
67
0
 
23
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Стратегията е временно спряна до изборите, освен това вече има приет закон който ще бъде в сила от 1.1.2020г.
Децата ни станаха материал за продан.
Възставайте срещу българоубийците.
66
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горките деца! Вместо да живеят щастливо, с мама и татко, облечени, нахранени, на топло и светло, някой се е захванал да ги вкарва в измислени стратегии! Където пипнат, всичко загнива! ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДЕЦАТА! Хората се изнасят, за да ги спасят от държавата! Скоро няма да ги има на тази територия!
65
56
 
4
 
! Отговори
Жанет преди 3 седмици
Аз съм за стратегията,ако цяло училище открие някъкав проблем и не са на училище,изпускат материал децата си седят у дома пред компютъра кой трябва да плаща отсъствията им,помислете разумно,съгласна съм,че може да има някъкав проблем с единица дете но повече деца отсъстват за какво говориме.!!!!
64
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В стремежа си да изчистят о@каното си положение, ГЕРБ и г-н Борисов, меко казано, се заиграват с доста кибритливи теми. А народа вече е с много изчерпано търпение....и в един съвсем близък момент няма да успеят да спрат лавината предизвикана от безочливото им нагло поведение...искам да го видя, искам да участвам....
63
3
 
43
 
! Отговори
За стратегията преди 3 седмици
Детето ми отключи психично заболяване заради проблеми в училище. Докато ни дойде датата за преглед и лечение в клиниката, детето беше в къщи. Натрупа отсъствия и, въпреки че от училището знаят причината за отсъствията, подадоха сигнал в Закрила на детето, че е в риск. От ЗД вместо да потърсят причината за "риска". те дойдоха да проверяват в какви условия живее детето. Детето се чувства добре в къщи, защо не провериха училището, все пак там са проблемите?
62
2
 
37
 
! Отговори
николай преди 3 седмици
Ако ще се прилага опита на Европа, нека се прилага като детски надбавки, семейни помощи, кредити без лихва, а не въздух под налягане.Българите са си много добри родители, обичат децата си. Има и изключения, но ако си мислите, че на запад са добри родители, много се лъжете. Във Франция има 300 000 деца, които са отнети от родителите и живеят във сиропиталища или приемни семейства. И никак не са щастливи тези деца.
61
3
 
2
 
! Отговори
sineok ciganin преди 3 седмици
6to taka ve upla6i li sa ma i horata ne izlizat da napravat minimalnata 1500 lv.
60
4
 
1
 
! Отговори
Радост за БГ-рите преди 3 седмици
Службите по кремация съобщават че тва е остаряло с още една одъртяваща година по старост
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
to i xorata se sardqt 4e nemat eftini apartamen4eta ama pak si rabotqt
58
5
 
5
 
! Отговори
Гхх преди 3 седмици
Тоя тъпан от Банкя
57
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В БГ някакви ненормални родители постоянно се измъкват от отговорност за агресивните си деца. Агресията сред децата се дължи на проблемните родители, които вършат престъпления в къщи. Само изключително рестриктивен закон може да оправи нещата, за да се търси отговорност с грижа за децата въпреки въпросния родител с който нормален човек не може да се оправи. Колкото и да ви се вижда чудно това е ролята на закона! Тиквата пак показа слабоумието си.
56
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Побъркаха го народа на Територията - кофа топла вода, кофа студена вода, кофа топла вода и така до безкрай. В същото време ония горе си купуват нови жилища и се смеят.
55
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
разрушителен за българското семейство

А то е едно здраво, та здраво.
54
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То бащицата е случил на народ... Каквото му подхвърлиш - това яде. Само да не се говори за тераси и къщи за гости.