Предложение: Внос на строители от трети страни заради дефицита им

Часовата надница у нас е най-ниска от цяла Европа
26 апр 2019 15:45, Елка Василева
186
Предложение: Внос на строители от трети страни заради дефицита им
Снимка: архив, Булфото

Улесняване на процедурите за наемане на строителни работници от трети страни предлагат от Камарата на строителите в България (КСБ) и по този начин да се преодолее недостигът на кадри в отрасъла.

Според председателя на камарата Илиян Терзиев недостигът им у нас е от години, защото нашите работници бягат на Запад за по-високи заплати. По думите му България е с най-ниска часова ставка от 3,16 евро в цяла Европа за строителния сектор, пише „Монитор“.

„Руснаците са с 10 евро, чехите - с 15, а в Швейцария стига и до 56 евро на час. В Румъния минималната заплата в сектора е 750 евро. За това нашите ходят в Германия, където също и има дефицит на строители, защото много се строи“, добави той.

От КСБ годишно обучават по около 5000 души. Според представителите на камарата режимът на трудовите визи продължава да се нуждае от облекчаване, а възможностите за привличане на работници са страните с българска диаспора като Северна Македония, Украйна и Молдова.

„Една от причините за ниското заплащане е и сивият сектор, от което губи и хазната. За това искахме всички строителни поръчки, а не само тези до 100 квадрата, да се изпълняват от фирми, записани в регистъра. В Германия не е възможно да извикаш техник да оправи контактите в къщи или покрива, ако не е от регистрирана фирма“, смята Терзиев.

Българските строителни предприемачи са притеснени и дали ще намерят работници за големите проекти у нас, които трябва да бъдат завършени до края на програмния период. Те се надяват бързо да започне изпълнението им, защото срокове са много кратки, а трябва да мисли и за внос на работници.

В тази връзка Благой Козарев от УС на КСБ припомни, че предстои изпълнението на 190 големи поръчки по ОП „Околна среда“ за 350 строителни обекта за над 1,2 млрд. лева. „Искаше ни се тези проекти поне преди година или шест месеца по-рано да се случат, но пак се получава струпването им в края на програмния период“, коментира Козарев. Той отбеляза, че доста от компаниите са с намалени ресурси, имали са и престой.

От строителната камара отчетоха, че вече са започнали да приемат заявления за вписване в регистъра с електронен подпис. От там очакват промените в ЗУТ за площта, разрешена за нерегистрирани фирми, да увеличи интереса за вписване на повече фирми. За момента броят им е 5205.

Освен в заплащането родното строителство е  на опашката по дигитализация. Според Любомир Качамаков председател на КСБ-София у нас системата BIM (Building Information Modelling) се ползва много малко. По думите му основно се прилага в проектирането, но не и в останалите етапи на строително-инвестиционния процес.

„Тя дава възможност инвеститорите във всеки момент да имат пълна информация за състоянието на реализация на проекта, включително и на вложените до момента средства, а не да чакат в края на месеца отчетите“, обясни той и добави, че BIM масово се използва във Великобритания, страните от Скандинавия, Холандия и бързо навлиза в Германия. Качамаков поясни, че софтуерът на системата струва между 5000 и 15 000 лв. на година, но тези разходи се възвръщат много бързо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
0
 
! Отговори
Комсо Молец преди 4 години
Внасяйте работници от Виетнам и Сев Корея. Това ще реши проблема с питомно-дивата фауна по градските улици.
159
0
 
0
 
! Отговори
Ytr преди 4 години
Така ви се полага голям кеф 🙂
158
0
 
0
 
! Отговори
Йовчев преди 4 години
Критериите са завишени ... строителите трябва и образование да имат все пак, не е само да хванеш някой от улицата и да го направиш строител. Големите фирми не взимат така лесно хора и така и трябва да е
157
0
 
0
 
! Отговори
Коци преди 4 години
Дали това не е поредната фалшива новина? Кой е казал, че няма строители? Някой иска май пак да създава напрежение
156
2
 
0
 
! Отговори
Ганцата преди 4 години
Не се притеснявайте, това няма да повлияе на поръчките, тъй като аз работа в една от големите фирми и мога да ви кажа, че си има хора! И то с лиценз и образование
155
1
 
0
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
Не стигат, защото повечето нямат образование, за това. Това не са строители! Това са аматьори заради които има некачествени работи. Сериозните фирми наемат сериозни хора
154
0
 
7
 
! Отговори
Строител преди 4 години
Да имаш нужното образование и да ме ти позволяват да го практикуваш, някаква си камара, това е монопол. Нека внасят работна ръка, но при условията на ЕС, тоест да плащат заплати на светло каквито са в Германия. Тогава ще има и завръщане на родни кадри. КСБ е организация на некадърници, която търгува с влияние и е гнездо на корупционни практики в бранша. В управителният им съвет дори има хора без строително образование!
153
0
 
3
 
! Отговори
Луд преди 4 години
А, тия , хора от третите страни, дали ще искат тук да работят.Или ще или ще изберат Германия???
152
0
 
2
 
! Отговори
Данчо преди 4 години
Това колко е вярно не знам, но ми се струва, че някой пак иска да всее напрежение?!
151
4
 
0
 
! Отговори
Кременка преди 4 години
Най-важното е, че сериозните фирми, които поемат големи поръчки държавни си имат хора да ги извършват!
150
0
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Я някой да ме светне - има ли у нас отрасъл, при който надницата не е най-ниската в северното полукълбо?
149
0
 
9
 
! Отговори
Защитни такси за чуж преди 4 години
Да им се даде свобода да наемат работници откъдето си искат, но да заплащат такси за това. Искат да наемат строител от *** за 6 месеца, да платят предварително държавна такса, подобна на митата при стоките, равна на една средна заплата за бранша за всеки месец и поименно за конкретния работник и работникът получава работна виза за месеците, за които са платени таксите. Ако работникът не хареса условията и реши да си тръгне, внесените такси не се връщат и остават за сметка на работодателя.
148
0
 
11
 
! Отговори
BGexit преди 4 години
Защо почасовата ставка е по-ниска и от Русия, въпреки всички еврофондове, които финансират разни строителства от къщи за гости до магистрали и стадиони?
147
0
 
5
 
! Отговори
! преди 4 години
До СмешникХайде първо започни от себе си ! В Германия не е възможно да извикаш техник да оправи контактите в къщи или покрива, ако не е от регистрирана фирма.Ти ползваш ли услугите на външна фирма да ти смени изгорялата лампа ?
146
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЯстребителАве 10 евро на час?! Т.е. за да си вземе седмичната заработка в рубли че му требе татрата с едно колело(строителна количка) - както казваше сергишев ЦИРКАДЖИИ!
145
0
 
13
 
! Отговори
Шок преди 4 години
Вдигнете заплатите и няма да бягат работници, но шефовете искат да печелят 40-50% от стойността на обекта. Това не е ли сива икономика?Като внесат работници, те ще изнесат от страната доста пари, а това е много зле за малка икономика като българската.Сори, решението е ясно, но политиците и бизнесмени, подкрепени от синдикатите не работят по него. То е нормални доходи.
144
0
 
3
 
! Отговори
Плочката преди 4 години
Докараите ги но със договори .След като намалее работата ги върнете .
143
0
 
17
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Чужденци по строежите /!?! Кой ще ви работи с тези мизерни надници. Незабавно спрете с тези дивотии. Ще наводните страната с ***.... Що свестно е останало ще си отиде и БГ ще превърне някаква Б.... стан.
142
0
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Както видяхме, апартаментите на властта струват милиони.Къщите за гости са съфинансирани от ЕС със стотици хиляди.олко мислите, че е себестойността на един апартамент, който струва 1 милион? на повече от 300 000, и то-пресилено, материали +други разходи, включително и заплати. До милион-печалба. Я им дайте на строителиге по-голями заплати и бъдете коректни с тях, пък да видим, няма ли да има желаещи? Не беше отдавна, когато спяха по 10 във фургон, за минималната,и ги взимахте от бедните региони.
141
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В русия заплащането било 10? на час ха ха. Кого баламосвате бе хора? Пияниците взимат доста по ниски заплати от българите. Минималната заплато в *** е 100?, ама иначе в строителството били взимали 3 пъти повече ха ха.