Велислава Дърева с книга за атентата в църквата "Света Неделя"

Академик Тодор Павлов носи основната вина за случилото се, разкри тя
Обновена: 30 апр 2019 12:25 | 30 апр 2019 12:24, Красимир Ангелов
65

Преди 94 години страната ни преживява един от най-кървавите атентати в историята, отнел живота на стотици граждани.

Днес, близо век по-късно, журналистът и политически анализатор Велислава Дърева събра в книга непознати исторически документи за кървавия атентат в църквата "Света Неделя". Тя се казва "Атентатът 1925 - Денят, в който се отвориха портите адови".

Още по темата
В "България сутрин" Дърева обясни, че е изчела над 20 хиляди страници с документи и мемоари, за да напише книгата си. Тя заяви, че най-голям интерес от трагичното събитие са имали от Сърбия, Англия и Франция.

"Има два канона в разказа на това събитие - единият е ляв, другият - десен. Историята трябва да се познава и да не се страхуваме да погледнем нещата както са. За да напиша тази книга съм изчела над 20 хиляди страници за този случай - документи, мемоари. Наскоро разсекретиха и документи на Коминтерна. В цялата тази история са замесени страшно много интереси, включително и на няколко чужди държави - Сърбия, Англия и Франция", обясни тя.

И разкри, че основната вина за кървавия атентат е на философа и член на Изпълнителното бюро на БКП академик Тодор Павлов.

"Главната вина за атентата е на Тодор Павлов. Трябвало е да каже на ръководителя на военната организация Коста Янков, че са се отказали от извършването на атентата. Той обаче казва точно обратното. В цялата история няма невинни. Единствените невинни са загиналитe в църквата, както и избитите след това леви интелектуалци, земеделци", обобщи Дърева пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
12
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 4 години
Безсрамникът и неграмотникът си ти! Не си чел книгата и няма да я прочетеш, но имаш мнение! Този атентат е един предтеча на 9/11! Я ми отговори, кое е по-аморално. атентатът или настъпилият след това бял терор!Атентатът е отвратителен акт, но е станал за милисекунди, а избиването на хора по мъчителен садистичен начин с душене с връвки от палатки, изгаряне в пещи е продължило месеци!Атентатът е повод за репресиите.Как така полицията моментално хвана атентаторите иги обесиха бързо, за да потулят
18
7
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Чакай сега. Септември 23-та е на БЗНС. Това не е било метеж, а котра-преврат. Всъщност превратаджиите никой не ги съди. Атентатът е 25-та. Това че превратаджиите установяват терор днес им е простено. Набутват държавата във войната - днес им е простено. Използват националната кауза за обогатяване - също им е простено. Ние ги направихме реститути и им изплатихме пенсии като на репресирани, без да проверим кой от тях е военнопрестъпник и кой не. Оставихме фашисти и комунисти да ни лъжат заедно.
17
9
 
9
 
! Отговори
Кривондел преди 4 години
Дотам извратихте историята, че изкарахте БКП подвластна на Англия и Франция.Бива, бива, но чак толкова фалшификация вече е прекалена!
16
8
 
15
 
! Отговори
go[o преди 4 години
До Активист на БКП 11"Репресиите" от 1923 година са в резултат на метежите от същата година вдигнати по инструкция на коминтерна посредством машите му Димитров и коларов с цел световна революция. Или и това е организирано от Англия и Франция?Атентатите срещу цар Борис са много, само седмица преди взрива в църквата има нападение срещу автомобила му на Арабаконак, където загиват няколко негови спътника, тоест опитите за убийството му са реални. А за църквата просто закъснява, случва се
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости на тази безсрам.ница!Единствените виновни са комунистите в Маскве и българските им слуги!По онова време хората са били по-религиозни от сега ,и атентатът в храма,,Св.Неделя" се е възприел ,като дело на безбожници които не зачитат нито човек ,нито Бога!По брой на загинали този атентат до 11.09. 99г.е бил най-големият в света!Представете си колко е стреснало това населението и власта за да започне прочистване на държавата от комунистически лентяй и мош еници!
14
12
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
0 0Атентатът е извършен от Марко и неговият любовник Пешко, защото държавата отказва да признае брака им за валиден. Но този факт отсъства в книгата на другарката Велипозора Дървена.
13
5
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Кажи само едно нещо, защо отсъства царят и комунистите ще взривят църквата много по-лесно е да го отстрелят или отровят.
12
9
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Атентатът е извършен от Марко и неговият любовник Чешко, защото държавата отказва да признае брака им за валиден. Но този факт отсъства в книгата на другарката Велипозора Дървена.
11
15
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Атентатът е в отговор на фашистките репресии през 1923 година...
10
8
 
23
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Защо фашисти бе другарю? Хитлер и партията му са били националСОЦИАЛИСТИ.Абе вие комунистите четете историята ,като дяволът ,евангелието.***-Рибентроп не подписват ли братски договор 14 години след атентата? Защо Хитлер е лош,а Сталин добър? Изпотрепали са сума ти народ ,а Сталин и в мирно време.Ей има снимки,документи,филмови материали ,но не признавате вие комунистите бе-чугунени глави.
9
7
 
18
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Разсекретиха документите на Коминтерна -създател Ленин. Седалище ,-МоскваЦел-диктатура на пролетариата и чрез световна революция и терор??? ,да се извоюва социализма и комунизма в цял свят..........И за това са виновни Англия,Франция ,Сърбия,т.е.,,,чужди държави"...А ,,нашите " или,,вашите" къде са в цялата игра бе Дърева?Е гати,,прочита" е гати тълкуването?
8
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случайно ли всички комуниски са вещици? Тази гад се е родила прекалено рано, иначе щеше да извърти някое ин витро на 52, като Йончева.
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунистите винаги са харесвали насилието - революции, дикататури, метежи...
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, руските агенти в последния момент се отказали, но българите все пак решили да си взривят царя. А пък най-голям интерес имали Англия и Франция, затова всичко се е плащало от Москва...
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От членовете на правителството всички минават с леки наранявания, царят също отсъства. Бомбата гръмва там, където стоят висшестощи лица повечето от тях русофили, които са можели да влияят на обществото и да помагат на комунистите макар и пасивно. След атентата царят и най-верните му фашисти получават авторитарна власт.
4
6
 
23
 
! Отговори
Как е възможно??? преди 4 години
И пак ,върти ,сучи-два канона ???,един полувиновен и ПАРТИЯТА кристално чиста. Абе тия са като АлКайда ,Идил и с подобна идеология.Взривове,саботажи,убийства на невинни хора и все в името на НЕЩО ???.Избиха сума ти народ без съд и присъда/или измислена такава/,спряха нормалното развитие на сума ти държави Те не са създадени да градят,а да рушат и за това няма НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА с победил социализъм,комунизъм,болшевизъм или както и да го нарекат.
3
4
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Е как точно пък тази комунистка ще пише за атентата? Сбъркана работа. Класическа дезинформация по съветски модел.
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това третополовото мълчи, мълчи, па се изцепва неподготвено.Сега твърди, че Москва хабер нямала за атентата, а май били замесени англичаните. Пък изпълнителите били някакви самодейци, един вид последна дупка на ка.вала. Един вид, комунистите НЕ били виновни.Що за *** трябва да си, да твърдиш такива неща!
1
4
 
33
 
! Отговори
One word преди 4 години
Висша наглост!!!