Българинът одобрява посещението на папата, но няма да го следи

Младите хора най-незаинтересовани от визитата на Франциск
170
Българинът одобрява посещението на папата, но няма да го следи
Снимка: БТА

60% от българите приемат като положителна новина посещението на папа Франциск у нас, а едва 8% от сънародниците ни имат отрицателно отношение към визитата. Това сочат данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите спрямо предстоящото посещение на главата на Римокатолическата църква. Проучването е реализирано в периода 5-12 април 2019 г. сред 1008 души.

Още по темата
Данните сочат, че две трети от българите са чули/разбрали за посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в България към датата на провеждане на проучването. Малко над една трета обаче не са разбрали за това посещение. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението и в най-голям дял не могат да преценят каква оценка да дадат – близо половината от тях.

Три часа проверки за тези, които искат да видят папата на жълтите павета

Данните регистрират високи стойности на положително отношение (57%) към главата на Римокатолическата църква. Едва 8% от българите посочват, че имат отрицателно отношение.

Любопитно е, че половината (50%) от анкетираните са на мнение, че липсва достатъчно информация за визитата на папа Франциск у нас. На фона на тях 27% от всички запитани посочват, че има достатъчно информация за височайшата визита.

На фона на одобрението към папската визита, интересен факт е, че едва 31% от хората ще следят посещението му у нас. Цели 47% признават, че не се интересуват и няма да следят случващото се в София и Раковски, а 22% не са сигурни дали ще следят посещението на папа Франциск. Най-незаинтересовани към визитата остават най-младите на възраст 18-29 г.

Програмата на папата: Три събития в София, едно в Раковски

В контекста на посещението, социолозите зададоха и въпрос дали българите приемат духовните лица като наместници на Бог на земята. 32% от българите посочват, че приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. Имайки предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, то малко под 1 млн. и 800 хил. българи приемат тази гледна точка за духовните наместници.

41% обаче са на противоположното мнение – не ги приемат. Видно е от данните, че по-младите българи, за сметка на по-възрастните, в по-малки дялове приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. 12% от българите са посочили, че не вярват в Бог, като младите хора на възраст 18-29 г. в най-голям дял са атеистично настроени, сочат данните от проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще му плаща масрафа за посещението?Келепир няма в тая работа,какво като ни е посещавал? Или може би Цветанов и шайката ще получат индулгенция за управлението!
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стадо, стадо им трябва, на което да промиват мозъците с безсмислени религиозни глупости....
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни лъжи. Изобщо не ми пукка за посещението на папата,дори медииния шум ми е досаден. Човек остава с усещането,че сме Латинска Америка по всичко,дори по религия сме католици такъв шум се вдига до небето,от тази безсмислена,но скъпа за бг народ визита. Като папата е толова скромен защо не си плати той посещението,а бедния ПРАВОСЛАВЕН бг народ трябва да даде толова кинти?
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не идва да мие краката на мигрантите и да ни проповядва да бъдем толерантни?! Да си ги прибере и да си ходят заедно!
33
0
 
13
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
До шматкаИма съдебно решение,с което Антонов е оправдан!Така че ИЗВИНЕНИЕ НИ СЕ ДЪЛЖИ!А мигрантите,за които ни натиска да си ги приема във Ватикана!
32
1
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
Този папа е долен комуноид, който вярва в учението на сатаната, а не това на Христос. Този *** вярва в еманципацията на жените, глобалното затопляне, разрешаване на жените да стават християнски свещеници. Разбира се аржентинският комунист твърди, че капитализЪма не работи и трябва да се замени с комунизЪма и "равенство" между половете. Този е като нашите ченгелари в расо, като патриарха наш - член на бкп и сътрудник на дс, който се прави на вярващ.
31
6
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А Негово Светейшество папата ще папка ли от къщичките за гости или те са само за Шайката ГЕРБ???!!!
30
2
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Папата разцепва единната праволславна християнска вяра, това се вижда с невъоръжено око!Не съм вярващ, но не мисля, че доброто бяло старче, мисли добро на българския народ!!!Папата ще папка каквото си иска, а вие ще папкате на корумпираната крадлива гербава администрация барабонките!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!
29
1
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Я съм източноправославен !!! Тоя ми е безразличен...
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да го галят по кухата кратуна, няма да променят факта, че е презиран и у нас, и в чужбина!
27
2
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Дайте нещо за къщичките за гости!!!Папата си е папа, а вие ще папкате на крадливата корумпирана гербава администрация оная работа!!!Агент Върджил Мумбайк!ЦРУ!!!
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После Бобко ще разказва колко папи е галил по главата.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой не му дреме за този ***! С тези статистики ходете да заблуждавате децата в градината! Ватиканските педофили вън от България!
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте лъгали- никой не иска да идва тоя католически ***!
23
8
 
6
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До ЛюбопитенЧестно казано за атентата срещу Павел || няма за какво да ни се извиняват.Баш си беше работа на КГБ и Шесто
22
1
 
11
 
! Отговори
Василев преди 4 години
България се затрива като държава, Папата идва да прокарва интересите на великите и всемогъщи англосаксонски корпорации и банки!!!Селяни прости, вие сте валат!!!Държавната администрация е корумпирана!Децата не искат да се върнат от чужбина!!!Децата на децата също не искат да се върнат!!!ГЕРБ вече са в историята!!!Агент Найл Бърджис!ЦРУ!!!
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не познавам някой, който да е във възторг, че ватиканските педофили идват у нас.България е православна и не искаме да имаме нищо общо с Ватикана, на чиято съвест лежат инквизиции и педофилия.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези манипулацийки пред глупави и заблудени ги пишете! Истината е точно обратната на това твърдение!865 000 лв. дават за този, а онкоболните са без лекарства!!!!!!
19
1
 
22
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
Защо тогава като пиша:"Папата не ни е Началник" и "Папската институция дължи на България извинение за набеждаването"* ме банват?Да не би да не е вярно?*за атентата с/у Йоан Павел II
18
0
 
21
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Този така наречен "папа" не трябва ли да е символ на християнските добродетели като любов, милосърдие, състрадание и т.н.?Ако е така защо всички улици са завардени и блокирани? От какво се пази толкова този свят човек? От всенародната обич на ближните си ли? Искам работилият по тази публикация да ми отговори.