Господ е нелечим оптимист, песимистът сипва оцет на тортата

Папа Франциск призова никога да не завършваме деня с война
Обновена: 6 май 2019 20:35 | 6 май 2019 17:40, Камелия Цветанова
174
Господ е нелечим оптимист, песимистът сипва оцет на тортата
Снимка: БТА

Да преминем от културата на прилагателните в културата на съществителните, призова папа Франциск в словото си по време на срещата с католическата общност в град Раковски.

По думите му не трябва да се лепят етикети.

Още по темата
"Този, който обича, не си губи времето, за да се оплаква. Той винаги вижда нещо конкретно, което може да прави. Песимистите никога нищо добро не правят. Те рушат всичко. Когато си мисля за песимиста, на ум ми идва една хубава торта. Какво прави песимистът – сипва оцет върху тортата и съсипва всичко. Докато любовта винаги отваря вратите. Никога не съм познавал някой песимист, който да е правил нещо добро", каза още папа Франциск.

"Господ е един нелечим оптимист. Винаги се стреми да ни води напред. Оптимистът е мъж или жена, който създава надежда в общността", продължи главата на Римокатолическата църква.

"Винаги съм казвал на брачните двойки да не се карат, но дори да го правят не е голям проблем, защото е нормално хората да се ядосват. Понякога се случва и по-сериозно да се скарат - дори чинии хвърчат. Трябва обаче да се помирят преди да свърши денят. Никога не завършвайте деня с война. Защото студената война на следващия ден е много опасна", обърна се към съпрузите папата.

По думите му църквата е майка и хората не трябва да се отдалечават от нея, за да не се превърне в мащеха.

"Дева Мария никога не оставя ключовете от вътрешната страна на къщата, а винаги отвън, за да може да си отвориш вратата. И това е нашата майка, нашата надежда. Затова църквата е дом с отворени врати", каза папа Франциск.

Той говори и за младежите, които често губят корените си.

"Днес в света има две групи хора, които страдат много. Това са младежите и възрастните. Трябва да направим така, че те да се срещнат помежду си. Защото възрастните хора са корените на нашето общество. Не може да ги изпъдим. Те са живата памет на нашата вяра. А младежите имат нужда от корени и памет. Те трябва да комуникират помежду си без страх", каза папата.

"На улиците видях много възрастни хора, които се усмихваха и ме поздравявах. Всички те имаха съкровище в себе си. Младежите също ме поздравяваха и се усмихваха. Те трябва да се срещнат, за да може възрастните да дадат на младите възможността да имат бъдеще", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: ФранцискпапаРаковски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Теолог от Разлог преди 4 години
"Господ е НЕЛЕЧИМ оптимист".... Само му чуйте изказ и ще ви стане ясно колко е вярващ тоя! Говори за Бог все едно става въпрос за чичо Гошо от другия блок. "Хубава торта"- абе тоя не трябваше и е далеко над тия неща?! Защо не сравни примерно с "красива мисъл", "великолепна картина", ами баш с торта?!Барем да беше казал "суджук" а не торта, та да се досетя веднага, че и той е бил охраните като един друг "погален по главицата".
102
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
До Додо"Христос Воскресе, братя Българи!"Во Истина Воскресе!
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви торти, какви оцети? Този една дума не каза за вярата. Само земни неща са му в главата.
100
0
 
4
 
! Отговори
Васко от дагама преди 4 години
Вярвайте си. Няма лошо.Не прекалявайте с вярата обаче, че да не изгубите живота, който имате в молитви към някой да ви прости.Да се молиш за прошка на някой, който те кара насила да го правиш е унижение. Не любов. А е насила, защото те заплашва ако не го правиш. Така, че... Вие си се обичайте, но четете библията си, като мислещи хора. Не като приказка, която обяснява всяка несгода на света, че е изпитание. Сори ама е факт.
99
0
 
4
 
! Отговори
Васко от дагама преди 4 години
Имам един палец долу на предния коментар. Значи поне този с палеца е виждал всевишния. Същия дето е любов. Такава любов ни дава, че иска по цял ден да му се молим, за да ни прости. Ако не му се молим по цял ден, с цялата си любов ни праща за вечни времена в най ужасните мъчения. Любов ти каам. Същата любов, с която знае всичко, ама ни създава. Знае, че няма да идем при него. Ама от любов да ни пържи в ада. Същата любов, с която измъчва сина си, т. е. себе си, за да ни спаси от себе си и любовта.
98
1
 
2
 
! Отговори
Васко от дагама преди 4 години
Дека е господ?Не съм го виждал. Има ли го? А?
97
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Българският Народ не се дели на малцинства, на бедни и богати, на светли и тъмни, на православни, мюсюлмани, католици и евреи, а на българи и русофили-предатели !
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ е неизлечим оптимист, а русофила бълва отрова наоколо си !
95
0
 
9
 
! Отговори
някой преди 4 години
Като гледам тук колко оцет се е излял... фрашкано е с песимисти!Браво на папата, много точен пример.Не бих го измислил по-добре!
94
4
 
4
 
! Отговори
кардинал преди 4 години
бог е оптимист,бог не слага оцет на тортататези думи са за псевдо ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА руменчо мъжът на деси ТОЗИ ЧОВЕК ВИНАГИ ПЛЮЕ УПРАВНИЦИТЕ ,ами той си признава че е кукла че не управлява а се нарича ДЪРЖАВЕН ГЛАВА ,руменчо е шеф на опозицията и затова винаги сипва ОЦЕТ и в най добрите дела
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
видяхте ли колко хучави бели български деца минаха в лоното на католическата църква..толкова хубави български деца.а нашите попове се втренчили в сребърниците си.а телевизиите прекалиха с папата.
92
4
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
3 дена празни приказки обаче разместихте костите на горкото момче сергеиантонов сега сте доволни
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А еретикът изопачава словото Господне.
90
13
 
14
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Естествено, не е случайно, нали еврея Паси го доведе! Целта му е да ни отслаби като нация, разделяйки ни на православни и католици!
89
8
 
19
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Берголио е сатанист, масон и илюминат, това е ясно за всеки нормален човек! По-впечатляващо обаче е медийното пространство, което му е отделено! От няколко дни поръчковите (анти)български медии челастрят НЕновини за него от сутрин до вечер! Имам чувството, че ютията си да включа и тя ще заговори за посещението на папа Франциск! В същото време НУЛА медийно внимание за годишнината от Баташкото клане!!! Жалка и мерзка работа! Анатема на Берголио и Богъ Съ Нами! Христос Воскресе, братя Българи!
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва е малко свободна реч, католиците от езичниците ли заимстват...
87
2
 
13
 
! Отговори
Голдеман преди 4 години
Бог е оптимист, щом все още търпи хората заради малкото праведници между тях. Има надежда.
86
7
 
9
 
! Отговори
КОЛКО ???? преди 4 години
Колко сърува на данъкоплатеца целия масраф ¿???????????????¿
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ненормалник измисли това отвратително заглавие?
84
8
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Майко мила! Бог бил оптимист...Кажи това на някой монах или на човек с дълбока вяра (готов да умре за Христа)...Този е една бяла панаирджийска мечка!