Показахме си военната мощ: "Кугър", "Спартан", "Гвоздика", Т-72

Близо 1000 души участваха в парада
Обновена: 6 май 2019 12:52 | 6 май 2019 12:30, Нели Христова
272

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Под аплодисментите на събралите се хора и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и 10 представителни блока с бойните знамена - на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян, от състава на Сухопътните войски, на ВВС, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

След представителните блокове на парада прелетяха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация. Над площада минаха вертолети Ми-24 и "Кугър" - във формация "клин", военнотранспортен самолет "Спартан", учебни "Пилатус" и изтребители МиГ-29, също във формация "клин".

Преминаха бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, брониран автомобил Sand cat, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152-мм оръдие-гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град" - наследник на легендарната "Катюша", 122-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", 122-мм самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танкове Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "Оса", транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева" /SA-3/ и С-200 "Вега" /SA-5/ и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/.

Този път на площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" /от 1936 г./, 12-местен триосен камион "Щайер 640" /от 1940 г./ и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" /от 1943 г./, както и мотоциклети "Цундап КС 750" /от 1942 г./, BMW R75 /от 1943 г./, BMW R12 /от 1940 г./ и BMW R35 /от 1940 г./.
За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

Сред присъствалите на парада бяха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на политически партии, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
9
 
! Отговори
До Бивш българин преди 5 години
ти пък какъв си,че България е длъжна да ти дава нещоплюем на теб
35
7
 
37
 
! Отговори
Fff преди 5 години
Има малка грешка в материала. Написано е , че само на края е минала музейна техника, а всъщност цялата техника беше музейна.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неможе ''Родопски'', защото ГЪРЦИЯ ИМА ДЕМОС - РОДОПИС, част от Регион - ТРАКИС, и още 1993 година казаха да си сменим името на частта .И в Смолян го смениха тогава .ТРАКИЯ И РОДОПИ СА ГРЪЦКИ ТОПОНИМИ .
33
4
 
9
 
! Отговори
До Вододав преди 5 години
що това,що онова ли ??!!!щото си никой за да кажеш на кого къде да вживееш, нпо смешноскрил омразата си към България зад някаква мнима омраза към Русия, която и на картата не знае къде е:))))))))
32
4
 
23
 
! Отговори
Какъв Хамър? преди 5 години
Бронирани машини "Хамър"?Ей, за 30 години не го научихте. Военните машини са "Хъмви", а "Хамър" е цивилната им версия.
31
24
 
14
 
! Отговори
Бивш българин преди 5 години
Няма какво да празнувам на гергьовден. България нищо не ми е дала. От България само лошо съм видял. Българска армия? Какво е това? Онези с трите танка, загубили всички войни? Смея се на армията ви, плюя на измислените ви символи и на псевдодържавата ви.
30
3
 
21
 
! Отговори
11 преди 5 години
Фрегатата мина ли поплощада? А имат ли винетки?
29
9
 
7
 
! Отговори
!!!!! преди 5 години
България над всичко !!!!
28
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гол тумбак, чифте пищови. Типично по български. Е, поне признавам, че тройката МиГ-ове беше впечатляващо красива в полет.
27
16
 
5
 
! Отговори
Вододав преди 5 години
До До Може да си грозен, но за сметка на това си *** - безценна мъдрост за всички руски *** и драскачи. Малки комплескиран инищожества. Защо просто не идете всички в Русия, не си умрете там на "хубавото" и "могъщото" и не оставите останалите да си живеем тъжно в *** държави. Не ни мислете, добре сме си.Да живее свободата = Смърт за Русия и всичките и ***!!!
26
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Армия която не е воювала от 80 години показва прясно боядисана съветска техника от 70-те и учебна техника, подарена на *** в знак на лоялност към господарите.
25
3
 
16
 
! Отговори
Циклопа преди 5 години
По Нова и БНТ даваха бай Франциск и сега гледам парада на снимки... Тоооочно на парада решил нашия да ходи в Раковски.... нямам думи. Това беше нарочно.
24
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ретро машините нямат място и не предизвикват гордост , а са срамни петно за сьюза с фашистка Германия заради натресеният ни от нашите чорбаджии цар.Абсолютен гаф и неадекватност.
23
4
 
21
 
! Отговори
Асен преди 5 години
101-ви смолянски полк от Смолян, не би ли трябвало да се казва "Родопски" , а не "Алпийски". Или имаме някакви апетити към Алпите ;)
22
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бах таа мощ,че то ловджийте са по-добре въоражени.
21
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тази срам с тези стари железа? Всяка нормална държава има военен бюджет в размер на поне 2% от БВП. А какво прави България? Пръска пари по вечно недоволни пенсионери. 25% от бюджета, 12% от БВП отиват за пенсии. Не може ли като Путин да се намали времето за получаване на пенсии и спестените пари да отидат за едно нормално въоръжение за армията ни?
20
12
 
4
 
! Отговори
Вододав преди 5 години
До пари нема действайтеЗащото не са правени в Русия хахахах
19
13
 
4
 
! Отговори
До Вододав преди 5 години
кого ще избиеш, бе гумен клоун:))))))))русофил на надник:)))))))))
18
5
 
19
 
! Отговори
Moghul преди 5 години
Кога ще спрат да блокират и вмирисват центърът на града на газове? Ние, ким чен ун и руснаците след три дни останахме с тази простотия. С тази разлика, че те има какво да покажат що-годе.
17
14
 
8
 
! Отговори
Вододав преди 5 години
До daГадно ми е само, че теб и другите като теб Московски *** не бяхте избити до крак още 1989та и не продължихме напред като свободна държава.