Показахме си военната мощ: "Кугър", "Спартан", "Гвоздика", Т-72

Близо 1000 души участваха в парада
Обновена: 6 май 2019 12:52 | 6 май 2019 12:30, Нели Христова
272

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Под аплодисментите на събралите се хора и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и 10 представителни блока с бойните знамена - на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян, от състава на Сухопътните войски, на ВВС, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

След представителните блокове на парада прелетяха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация. Над площада минаха вертолети Ми-24 и "Кугър" - във формация "клин", военнотранспортен самолет "Спартан", учебни "Пилатус" и изтребители МиГ-29, също във формация "клин".

Преминаха бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, брониран автомобил Sand cat, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152-мм оръдие-гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град" - наследник на легендарната "Катюша", 122-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", 122-мм самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танкове Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "Оса", транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева" /SA-3/ и С-200 "Вега" /SA-5/ и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/.

Този път на площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" /от 1936 г./, 12-местен триосен камион "Щайер 640" /от 1940 г./ и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" /от 1943 г./, както и мотоциклети "Цундап КС 750" /от 1942 г./, BMW R75 /от 1943 г./, BMW R12 /от 1940 г./ и BMW R35 /от 1940 г./.
За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

Сред присъствалите на парада бяха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на политически партии, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
13
 
! Отговори
Тапа преди 5 години
Отлично! Липсваше само папамобила!
55
3
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Сила голяма сме !
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно военните сили гризат нокти от страх.
53
3
 
8
 
! Отговори
Лайка преди 5 години
Президента и премиера се ръкуват, радват се един на друг, хилят се, а вие ще се изтрепете на 26 да не би някоя друга партия, различна от Греб и БСП да спечели някой глас! Застанал Радев, а Фандъчката, Йотова и Караянчева се натискат коя да е по близо до него! Нинова по протокол е 10 метра далеч и ще ги изтрепе със злобен поглед! Факт!
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година берете срам и унижение с тази смешна армия и техника, няма смисъл закривайте държавата България.
51
4
 
7
 
! Отговори
Вафлен СС преди 5 години
30 години след 9 септември, парада се води от бивши политически офицери комунисти /някои марширували тук на 9 септември 1984 г. за 40 г./ и из площада щъка съветска и хитлеристка техника! Ми-24 се мъчеше да избяга от скоростните кугъри, а те се изправиха на винт да не го настигнат! Ми-17 падна миналата година и няма кой да носи знамето!
50
15
 
6
 
! Отговори
Евро преди 5 години
Аман от измислени патриоти. Много злобни хора има в България. Все отричат, все плюят, все мразят, живеят с миналото и търсят вината винаги в другите в държавата. Във фейсбук е лесно, сядаш плюеш, хейтваш и си родолюбец - патриот. Парада не беше лош. Съпоставка с този на 9 май бе може да се прави и не трябва, ние нямаме имперски амбиции.
49
3
 
21
 
! Отговори
Красивите преди 5 години
Умните и красивите ще останат в БГ, да си купуват ВЕЦ-ове, да делкат пари от еврофондове. 20 годишни кифли и кифльовци, с купени дипломи да имат по пет фирми от "красивият" ТАТИ.Те да воюват за БГ, щото те имат какво да защитават милиони, частни асансьори, по десет апартамента, хасиенди и дА ние тъпите, мързеливите - хващаме Терминал 2, писна ми мутри и бандити да ме управляват.(чакайте нови скандали около Каракачанов, с поръчки и т.н., изобщо, както казва Чомски: БГ е провалена държава...)
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бивш българинНе си учил достатъчно история, когато си бил в БЪЛГАРСКО училище. Поинтересувай се хубаво за събитията след Освобождението и тогава говори. Неук многознайко.
47
4
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Да бяхте сложили едни кавички на военната мощ жалко , но с такава "мощ" направо сме си безсилни.
46
2
 
17
 
! Отговори
ефрейтор преди 5 години
1. Папата отне поне половината парад! За 2 от телевизиите - 3/4 от времето!2. Със самолети и техника няма да конкурираме и уплашим никого, ами да наблегнем на строевата и физическа подготовка!3. Гвардейците бяха по зле от курсантите и някой войнишки блокове, както по юнашки вид, така и по изпълнение на хватките и строеви стоеж! Постарали са се момчетата!
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ABE DINKO MINALI S BETEERA
44
17
 
15
 
! Отговори
Бивш българин преди 5 години
Изкарали са антиките от музеите защото нямат съвременна техника. България е най-бедната и окаяна страна, няма пари за нищо и оцелява на подаяния под формата на еврофондове. Какво точно празнувате на гергьовден? Националните си катастрофи? България е загубила всички войни и е разпарчетосана. Вечно сте били роби на гърци, на турци, на руснаци и т.н. Българин да се наричам, голям срам е за мен. Мръсно име по цял свят.
43
5
 
23
 
! Отговори
Парад Нанайси преди 5 години
Не можахме да го гледаме защото бай Франциск решил да кръщава чААвета в Раковски, в същия ден и ЧАС!След като си запалиха църквите в Европа, дойдоха да ни опорочат и развалят един от най-ценните православни празници - Гергьовден. Тачен от много българи. Голям православен празник в нашата държава, национален празник и празник на армията,Онези дават бай Франциск... Абе нямам думи.... Никога повече НОВА и БНТ!
42
2
 
17
 
! Отговори
НАТО преди 5 години
Абе нещо то чуждата хамериканската техника сам няколко "Кугъра", един "Спартан" и учебния "Пилатус"!?!?!? Другото всички е руско, даже ""съветско""!!!! Кво става не разбирам???
41
2
 
9
 
! Отговори
За среща от дясно,.. преди 5 години
От текста оставам с впечатление, че президентът не е присъствал!
40
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кому е необходима тази показност?
39
6
 
3
 
! Отговори
ПИНДАР СОКРАТ преди 5 години
ТАНАТОС ТОУ ВВУЛГАРУУС
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
верно ловните дружинки са по-добре въоръжени и разпологат с по-модерна и по-ефиктивна техника. Корумпираното шкембе войвода говори празни приказки и смешки по телевизията. На гол тумбак чифте пищови е неговата работа. Освен с тумбак с друго не може да впечатли
37
14
 
18
 
! Отговори
ха преди 5 години
Това с нацистките машини беше тъпо,срамно и унизително почти колкото покупката на старите F-16 ама от корумпирано Шкембе толкова!!